POTPISAN KOALICIONI SPORAZUM IZMEDJU SNP, DOS I SNS

Izvor: B92

Petak, 03.11.2000.

22:31

Default images
U petak uvece u Podgorici je potpisan koalicioni sporazum izmedju Socijalisticke narodne partije Crne Gore, Demokratske opozicije Srbije i Srpske narodne stranke Crne Gore. Sporazum su potpisali ispred SNP-a, Zoran Zizic, DOS-a Svetozar krstic i SNS-a Bozidar Bojovic. Ispred G17 plus potpisivanju dokumenta prisusustvovao je Miroljub Labus.

Potpredsednik SNP-a i mandatar nove savezne Vlade Zoran Zizic rekao je da sporazum pociva na pet osnovnih principa i to: vracanje SRJ u medjunarodnu zajednicu, vracanje dostojanstva Jugoslavije u svetu, harmonizacija odnosa Srbije i Crne Gore, medjunarodna podrska i njena postena distribucija, reformsko delovanje u unutrasnjoj politici. Zizic je, ocjenjujuci kao takodje bitno, naglasio i regulisanje odnosa izmedju drzave i crkve.On je rekao da je ovim sporazumom predvidjeno da savezna Vlada ima 16 ministara od toga ce 9 pripasti DOS-u, a 7 Crnoj Gori, odnosno 6 SNP-u i jedno mjesto Srpskoj narodnoj stranci. Sto se tice sekreterijata i drugih organa u Vladi, oni ce biti regulisani aneksom koji ce biti posebni dio ovog ugovora.

Svetozar Krstic je rekao da je DOS zadovoljan jer je ova Vlada ekspertsko-politicka, bas kako je DOS, s obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, i predlagao da bude. Koalicija je postavljena tako da se sasvim normalno omogucava kontakt i nastavak saradnje sa drugim politickim grupacijama. "Mi cemo u ovoj koaliciji pokazati dobru volju da sve nesuglasice koje su ranije postojale u funkcionisanju republickih i saveznih vlasti budu otklonjene i ta dobra volja bice ukupno geslo politike savezne Vlade i ove koalicije.

Govorici o ekonomskom aspektu potpisanog sporazuma Miroljub Labus je izrazio zadovoljstvo time sto on u realizaciji Vladinih ciljeva podrazumeva saradnju sa svima, a to znaci, kako je rekao, i sa republickim Vladama i predsednicima Republika, te da je glavni cilj sto brze ukljucivanje SRJ u sve medjunarodne finansijske institucije.

Zizic je rekao da je zadovoljan razgovorima sa Narodnom strankom jer je, po njegovim recima, ona podrzala saveznu Vladu i njene ciljeve. "Narodna stranka je rekla da ona nece uci u saveznu Vladu, ali su kao izraz te politicke podrske ponudili jednog eksperta. To je bivsi rektor Beogradskog Univerziteta Rajko Vracar. O njegovom ucescu odlucice se u dogovoru sa koalicionim partnerima" - rekao je Zizic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: