ABA se vraća: Zvezda i Partizan za titulu, a ostali?

Sve je spremno za spektakl na Jadranu.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Petak, 30.09.2022.

09:40

ABA se vraća: Zvezda i Partizan za titulu, a ostali?
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsportphoto

Košarkaški šampionat ABA lige u petak 30. sepmtebra i zvanično počinje, a prvi meč igraju Zadar i Studentski centar s početkom u 18 časova.

Branilac šampionske titule, ekipa Crvene zvezde, igraće prvi susret u subotu od 20 časova, kada u halu "Aleksandar Nikolić" dolazi MZT iz Skoplja, dok finalista Partizan igra u nedelju od 17 časova protiv Cibone u Zagrebu.

ABA liga će i ove sezone biti izazovna i kvalitetna, opet očekujemo neizvesnost u šampionatu, a i samo takmičenje je doživelo određene promene sistema.

Glavna promena se odnosi na format plej-ofa, koji će od sezone 2022/23 uključivati osam timova što je veliki broj navijača i priželjkivao.Četvrtfinalne i polufinalne serije igraće se na dve pobede, dok će finale biti na tri pobede kao i do sada.
Foto: ABA Liga
Takođe, odlučeno je da jedna država ne može da ima šest klubova u ligi, što će direktno pogoditi Srbiju koja je očigledno zemlja sa najboljim klubovima u regionu.

Predlog da se nacionalna kvota klubova poveća prihvatili su Partizan, Crvena zvezda, FMP, Mega i Igokea, dok Borac nije imao pravo glasa, a svi ostali klubovi bili su protiv.

Zbog aktuelnog pravila u maksimalnom broju klubova prošle sezone dodofilo se da je Zlatbior, iako je bio šampion ABA 2 lige, morao da igra baraž u kome je poražen te će i sledeće sezone nastupati u drugom rangu regionalnog takmičenja.

Crvena zvezda

Crvena zvezda je osvojila šampionsku titulu pobedivši Partizan u finalu posle maksimalnih pet utakmica, velike drame koju su obeležili prekidi i divljanje navijača zbog čega je hala bila ispražnjena u poslednjem meču.

Ipak, time se sada nećemo baviti već ćemo se kao i klubovi okrenuti početku nove sezone. Crvena zvezda je doživela velike promene, tim je napustio trener Dejan Radonjić, a nasledio ga je Vladimir Jovanović koji je vodio FMP i Cibonu između ostalog.

Što se igrača tiče, Ostin Holins je otišao u Makabi, Eron Vajt u Budućnost, Dejan Davidovac u CSKA Moskvu, Majk Cirbes nema klub, Nikola Kalinić je prešao u Barselonu, a Nejt Volters u Panatinaikos kod Dejana Radonjića.

Stigao je srpski reprezentativac Nemanja Nedović, bivši as Olimpijakosa Hasan Martin, Džon Holand iz Burse, Dalibor Ilić iz Igokee, Ben Bentil iz Olimpije Milano (Armani), Filip Petrušev iz Anadolu Efesa i Džejlen Adams bivši MVP šampionata Australije.

Dosta promena iziskuje i dosta strpljenja jer smo i tokom pripremnog perioda videli bukvalno sve od Crvene zvezde. Najupečatljiviji je sigurno poslednji meč koji su odigrali protiv Olimpijakosa i izgubili ga rezultatom 94:55.

Od prijateljskih susreta odigrali su još i protiv Monaka i izgubili sa 93:88, dok su Jenisej pobedili rezultatom 72:71, a Peristeri 73:72 i Lokomotivu 73:70.

Šarenoliki rezultati koji ne pokazuju mnogo pred početak sezone, svi već znaju da je najveći znak pitanja kako će se novi trener snaći na najvećem testu u dosadašnjem delu karijere.

Pritisak rezultata uvek postoji, pogotovo u ovakvoj konkurenciji ABA Lige, a podsećamo da će Crvena zvezda i ove sezone igrati Evroligu, dok će je čekati i KLS i Kup Radivoja Koraća.

Šampion nikako neće imati lak zadatak, ali se vidi da im kvalitet rostera sigurno neće manjkati...

Partizan

Košarkaši Partizana nisu uspeli da prekinu dominaciju Crvene zvezde i ponovo postanu šampioni, jer kako je rečeno, poraženi su posle pet utakmica od "večitog" rivala i sada ih čeka još jedna sezona u kojoj imaju šansu da to učine.

Navijači su gladni titula, Partizan osam godina nije bio šampion, ali se to ne oseća po posećenosti. Svo to "sušno vreme" Partizan je bio najgledaniji u ovom delu Evrope, a ove sezone je stigla i Evroliga što je privuklo još ljudi.

Preko 10.000 prodatih sezonskih karata i rekord Evrolige pred početak sezone sigurno daje znak da navijači žele da gledaju Željka Obradovića i njegove izabranike, ali i znak da sigurno ima očekivanja.

Hod po žici nije opcija, rezultati su gotovo imperativ, ali ako neko to može sigurno može Željko Obradović. I Partizan je imao značajne promene u svom sastavu, pošto su ih napustili:

Rodions Kuruc koji je otišao u Betis, Rade Zagorac u Avtodor, Dušan Miletić u Đironu, Dalas Mur je dobio kratkoročni ugovor sa CSKA Moskvom, a otišao je i Nemanja Dangubić.

Što se dolazaka tiče, možda i najveće ime koje je došlo je Dante Egzum uz sjajnog Džejmsa Nanelija, povratnika Danila Anđušića i bivšeg kapitena Panatinaikosa Janisa Papapetrua.

Pred početak prošle sezone je bio "veliki hajp" u Srbiji, ali i u Evropi u vezi sa crno-belima, što se završilo loše u surovom Evrokup sistemu kada ih je nadigrala ekipa Burse u Areni.

U toj hali će Partizan ove sezone igrati sve utakmice, a sada su bili četvrti na VTB Superkupu. Pobedili su Lokomotivu Kuban, pa onda izgubili od Zenita (osvojili trofej) uprkos prednosti na poluvremenu, a u borbi za treće mesto i od Uniksa.

I Partizan je imao uspone i padove u igri, videlo se da je improvizacija bila malo problematična, ali treba imati u vidu da nije igralo ni Avramović ni Egzum ni Smailagić jer su sva trojica povređena.

Treba biti realan i reći da sem Partizana i Crvene zvezde ne očekujemo nekog drugog u borbi za šampionsku titulu, ali je u košarci apsolutno sve moguće...

Nisu favoriti, ali...

Kao što je već rečeno među timovima koji mogu sve da zakuvaju, a nisu glavni favoriti za titulu nalaze se podgorička Budućnost i Cedevita Olimpija.

Cedevita Olimpija je imala interesantan prelazni rok, pošto su ekipu napustili Jaka Blažič, Zek August, Džejkob Pulen, Melvin Eđim, Alen Hodžić, Mirko Mulalić, Luka Ščuka.

Što se dolazaka tiče, najveća pojačanja su sigurno Džoš Adams i bivši student Kentakija Eron Herison, uz Karla Matkovića, Lovra Gnjidića, Amara Alibegovića, Jana Kosija i Marka Jeremića pa se može očekivati dosta.

Igraće u Evrokupu i ove sezone, a njihov trener Jurica Golemac bio je velika želja košarkaškog saveza Hrvatske, međutim, odbio je mogućnost da postane selektor jer ne želi da "sedi na dve stolice". Budućnost je u sličnoj situaciji kao Cedevita Olimpija, s tim što su oni pre par godina osetili slast osvajanja šampionske titule kada su u finalu pobedili Crvenu zvezdu.

I oni će igrati Evrokup i pokušati da iz senke naprave neki rezultat, a treba napomenuti sve promene u timu koje su napravili pred početak sezone.
Na mesto trenera došao je Vladimir Jovanović, nekadašnji stručnjak Partizana i Mege, a i među igračima je bilo "burno".

Otišli su: Kendrik Peri, Filip Barović, Vladimir Micov, Džastin Kobs, Vili Rid, Di Džej Sili, Donatas Tarolis, Danilo Nikolić i Zoran Nikolić, dok su im se priključili:

Kenan Kamenjaš, Kem Rejnolds, Fil But, Tre Bel-Hejns, Aleksa Ilić, Aleksandar Lazić, Alfa Kaba i Eron Vajt.

Ostatak lige

Sem pomenuta četiri tima nije realno očekivati iskorak ostalih, ali smo tokom godina mogli da vidimo da i te kako znaju da budu kost u grlu.

Uzmimo za primer FMP. Ekipa iz Železnika je imala tragičan ishod kvalifikacija za Ligu šampiona kada su kao apsolutni favoriti ispali od danske ekipe Baken Bersa, koji su ih u Beogradu pobedili rezultatom 88:82 posle produžetka.

Ovo je izenanđenje, ali pogotovo kada pogledamo da su prethodno eliminisali španski Breogan i češku Opavu uprkos bremenu autsajdera u tim duelima.

I oni su imali malo više promena u igračkom kadru pošto su ih napustili Brajs Džons, Stefan Lakić, Geret Nevels, Marko Radonjić i Danilo Tasić, a doveli su Trenta Frejžera, Čarlsa Dženkinsa, Luku Vudragovića, Ognjena Matovića, Andriju Vukovića, Bua Biča, Paulijusa Valinskasa i Nikolu Jankovića.

FMP već 14 godina nije osetio plej-of i videćemo da li je ovo prava godina za njih... Igokea bi volela da ponovi uspeh iz prošle sezone i nađe se među 4 najbolje ekipe ABA lige, a definitivno će biti zadovoljni ukoliko se domognu doigravanja.

Osetiće se izostanak Dalibora Ilića, Džejmsa Robinsona, pa i Alekse Radanova, a takođe su Laktaše napustili Milan Vulić, Stefan Fundić, Amsan Delalić i Dejan Pavlović.

Stigli su Kendrik Rej, Haris Delalić, Brajant Kraford, Mario Nakić i Nikola Marić, dok na klupi ostaje Dragan Bajić, a ostali su Marko Jošilo, Antabija Voler, Dešon Stivens, Nikola Tanasković, Darko Talić i Stefan Đorđević.

Biće ovo jedan od najinteresantnijih ekipa za gledanje u narednoj sezoni. Ekipa Mege je tokom godina imala kvalitetne "udarce" jačim timovima, pa će im i ove sezone na pameti biti odlazak u plej-of, uprkos tome što će biti najmlađi tim u ABA Ligi.

I oni su standardno pretrpeli promene u rosteru, pošto je Jović otišao u NBA u redove Majamija, Simanić je potpisao za Saragosu, a Karlo Matković u Cedevita Olimpiju, dok su Megu napustili još Nikola Kočović, Asim Đulović, Dajšon Smit i Adam Mušicki.

Stigli su talentovani Andrija Grbović, Petar Kovačević, Ahmad Rori, Jovan Šljivančanin i Danko Branković, Aleksa Uskoković, dok su tu talentovani Nikola Đurišić, Malkolm Kazalon, Matej Rudan...

Takođe, Marko Barać će sedeti na klupi Mege umesto Vladimira Jovanovića koji je preuzeo Budućnost. Neka sasvim nova ekipa Mornara pokušaće da ponovi ono što su radili prethodni narandžasto-plavi 2018. i 2021. godine... Pokušaće da pomognu klubu da se po treći put u istoriji plasira u plej-of regionalne lige.

Prošla sezona je bila nešto što Mornar ne želi da pamti jer su završili na 9. mestu i prilično daleko od mesta u plej-ofu. Zbog toga je klub odlučio da tokom leta napravi neke velike promene u svom spisku.

Trener Mihailo Pavićević, koji će šestu sezonu zaredom predvoditi ovaj tim, odabrao je samo nekoliko prošlosezonskih igrača koji će ostati u timu, među kojima su miljenik navijača Nemanja Vranješ, zatim Vladimir Mihailović, Milija Miković i omladinci Marko Vesković, Balša Živanović i Vladimir Marljukić.

Svi ostali članovi spiska za sezonu 2022/23 su novajlije.

Barani su kao prve letnje transfere angažovali Petra Vujačića iz Rogaške i Marka Kovačevića iz Podgorice, dok su nakon toga sklopili ugovore sa Deronom Raselom (Univerzitet Merilend), koji je tokom predsezone imao zapanjujuće nastupe, zatim sa Šikom Mbake Diongom. (UFC Knights), Antonio Vranković (Pardubice), Luka Ščuka (Cedevita Olimpija) i Marko Pecarski (Borac) su takođe došli

Ako pogledate malo bolje primetićete da Mornar ima mnogo mlađi tim nego prethodnih sezona i zato će biti veoma zanimljivo videti ih na delu kada zvanično počne takmičenje.

Da li mogu da prođu među prvih 8 timova i dođu do plej-ofa? Borac nije mnogo menjao svoj tim tokom leta i to bi trebalo da bude njihova glavna snaga za sezonu koja je pred nama.

Čačani su prethodni pohod završili na 11. mestu, dok će u narednom pokušati da naprave iskorak i možda se bore za neko od mesta u plej-ofu, jer će u sezoni 2022/23 u finalnu fazu plasirati 8 ekipa.

Trener Marko Marinović nastaviće svoju misiju, a podsetimo da je još 2019. godine postao trener kluba iz detinjstva i uspeo da odvede Čačane u sam vrh regionalne košarke.

Marinović će takođe imati dosta poznatih lica sa kojima će sarađivati u narednoj sezoni, pošto je većina prošlogodišnjeg spiska ostala, uključujući neke vođe tima poput Ognjena Čarapića, Radovana Đokovića, Nemanje Todorovića i Alekse Novakovića.

Najveće promene koje je Borac napravio tokom proteklog leta su bekovi. Umesto Ilije Đokovića i Lautara Lopesa koji su napustili klub, crveno-beli su doveli Marka Radonjića iz FMP-a i Nikolu Kočovića iz Mege.

Ono što je zanimljivo je da su i Radonjić i Kočović ranije u karijeri već igrali u Čačku.

Crveno-beli su pronašli i zamenu za Marka Pecarskog koji je prešao u Mornar pošto su potpisali ugovor sa bivšim igračem Dinamika i nekadašnjim talentom Partizana Milošem Glišićem.

U svojoj prvoj sezoni u najvišem rangu imali su 8 pobeda, prošle sezone 9... Dakle, glavno pitanje je – da li Čačani u sledećoj kampanji mogu da ostvare 10+ pobeda i da se uključe u trku za plej-of?

U pripremnom periodu su imali veliku pobedu, savladavši u Čačku beogradski Partizan... MZT, Zadar, Split, Cibona i Studentski centar se nekako nalaze u ovom donjem domu i teško da neki iskorak možemo videti od ovih ekipa, sa izuzetkom crnogorskog predstavnika koji ima neke talentovane igrače u timu poput Borisa Tišme.

Cibona je iskusila najviše problema, malo je falilo da budu ugašeni i da zbog finansijskih problema više ni ne igraju košarku, međutim, nekako su uspeli da se poslože i počinju sezonu 2022/23 kao član elite jadranaskog šampionata.

Cibona je tokom leta napravila dosta promena počevši od glavnog trenera, Josip Sesar je na tom mestu zamenio Gašpera Okorna.

I, Sesar će imati samo dva igrača iz prošlosezonskog spiska za rad: ostali su Krešimir Radovčić i Ivan Majcunić, dok su svi ostali igrači u trenutnom spisku novajlije.

Timu su se do sada priključili Borna Kapusta (Gorica), Krešimir Ljubičić (Saint-Kuentin), Lovro Mazalin (Poatje), Blaž Mesiček (Kolosos Rodou), Ivan Perasović (Split) i Sven Smajlagić (Nevežis), dok se očekuje da će klub će objaviti još nekoliko imena u bliskoj budućnosti.
Photo: Zadar/Zvonko Kucelin/ABA
MZT Skoplje će ponovo igrati u ABA ligi 1 i imaju velike ambicije pred narednu sezonu.

Zbog toga su prošlog leta potpisali ni manje ni više od 5 novih igrača, među kojima su Majk Kafej, Strahinja Mićović, Evan Makvel, Andrej Magdevski i Dimitar Pandev, dok su u svoj prvi tim promovisali i omladince Andreja Andonoskog i Sameta Jigitoglua.

Uprava tima je takođe napravila odličan posao zadržavajući neke od ključnih igrača iz prethodne sezone poput legendi kluba Vojdana i Damjana Stojanovskog, zatim Bilija Ajvija, Bojana Krstevskog, Adema Mekića i Damjana Robeva.

Trener prvog tima je i dalje Aleksandar Petrović koji će tako konačno imati priliku da vodi svoj tim u ABA ligi 1. Podgoričani su završili regularnu sezonu na 7. mestu, odmah van zone plej-ofa i prilično daleko od bitke za ispadanje. SC Derbi je takođe promovisao neke nove mlade zvezde poput Kenana Kamenjaša koji je na kraju izabran u idealnu startnu petorku lige za sezonu 2021/22-

A sada je pred ovim klubom druga uzastopna sezona u vrhu regionalne košarke u kojoj žele da ostave još bolji utisak.

Andrej Žakelj je i dalje trener prvog tima, dok će većinu prošlosezonskog spiska imati u timu za sezonu 2022/23. U timu su ostali Flečer Megi, Nikola Pavlićević, Andrija Slavković, Emir Hadžibegović, Vasilije Baćović, Boris Tišma i trojica supertalentovanih igrača Danilo Ivanović, Tomislav Ivišić i Zvonimir Ivišić koji će biti deo plavo-belih trupa. sledeće sezone.

Studentski centar jeste izgubio neke od zvezda iz prošle sezone, kao što su Kenan Kamenjaš i Erik Nil, ali su tokom leta napravili nekoliko veoma interesantnih transfera i ovi novi igrači bi zaista mogli da zablistaju u predstojećoj sezoni.

Potpisan je ugovor sa Mateom Drežnjakom iz Cibone, zatim su sklopili ugovor sa bivšim fudbalerom FMP-a Danilom Tasićem, a doveli su i špica Lorena Džeksona koji je bio najbolji strelac tima tokom predsezone.
Foto: ABA/SC Derby
Split je definitivno jedna od najpoznatijih košarkaških ekipa sa naših prostora. Trostruki šampioni Evrope imaju dugu i bogatu istoriju, ali su poslednjih godina prilično daleko od vrha tabele ABA lige.

Opet će ih predvoditi trener Srđan Subotić, koji će tako započeti svoju drugu sezonu zaredom u klubu. Subotić i rukovodstvo tima odlučili su da tokom leta izvrše velike promene u rosteru jer će Splićani izgledati znatno drugačije nego u prošloj sezoni.

Klub je ostao bez nekoliko važnih prvotimaca među kojima su Nejc Barič, Darko Bajo, Karlo Žganec, Sani Čampara, Toni Perković... Ali, uspevaju da zadrže svog najboljeg igrača iz sezone 2021/22 – Šenona Šortera.

Šorter, koji je zvanično bio najbolji strelac sezone AdmiralBet ABA lige 2021/22, sa žuto-crnim će provesti još najmanje godinu dana.

Govoreći o transferima, Split je tokom leta napravio 3 potpisa. Najveće ime koje je stiglo u klub je definitivno bivši Zadranin Dominik Mavra koji se nakon 10 godina vratio u Split.

Drugi igrač koji se ovog leta pridružio Splitu bio je Mate Kalajžić, bivši špic Gorice, koji se takođe vratio u klub pošto je svoju profesionalnu karijeru započeo u Splitu i igrao je za ovaj klub od 2013. do 2020. Treći i poslednji novajlija je bio bek šuter Nikola Đogo.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Zadar je tako sklopio 7 potpisa tokom leta i svi novajlije su već igrali u ovoj regiji ranije.

Verovatno najveće ime koje je stiglo u klub bio je Luka Božić koji će stoga svoj drugi nastup početi sa belo-plavima. Podsjetimo, Božić je za Zadar igrao od 2017. do 2019. godine iu tom periodu bio je jedan od najboljih igrača tima. Prošlu sezonu proveo je u Širokom.

Još jedan igrač se vratio u Zadar, a to je Marko Ramljak koji je veći deo svoje profesionalne karijere proveo igrajući na Višnjiku. Ramljak, koji je prošlu sezonu igrao u Zrinjskom, bio je u prvom timu Zadra od 2010. do 2016. godine.

Zadar je takođe sklopio poslove sa dvojicom igrača lokalnog rivala Splita – Sanijem Čamparom i Karlom Žganecom, kao i sa bivšim igračem Helios Sunsa Leonom Šanteljem i bivšim članom Sparsa Arijanom Lakićem. Poslednje potpisivanje kluba ovog leta bio je Huan Dejvis koji je pomogao MZT Skopje Aerodrom da osvoji promociju u AdmiralBet ABA ligu prošle sezone.

Povrh svega, Zadar je u svoj prvi tim promovisao i nekoliko igrača iz svog omladinskog pogona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Dobrodošli!

B92.tv – sve na dohvat ruke

Otkrijte svet televizije koja prati korak sa vremenom - predstavljamo vam potpuno redizajnirani portal B92.tv.

0:00

12.3.2024.

7 d

Podeli: