U Beogradu nastavljeno snimanje filma o stradanju Srba u Norveškoj

Za film su govorili ambasador Srbije Ljiljana Nikšić, akademik Radmila Tonković, Dragoslav Bokan i potomci preživelih logoraša.

Izvor: srpskaistorija.com

Subota, 27.11.2021.

09:00

U Beogradu nastavljeno snimanje filma o stradanju Srba u Norveškoj
Foto: Shutterstock/Mikael Damkier

Posle snimanja u Nišu i Kragujevcu, ekipa (produkcija PQX MEDIA) iz norveške koju predvodi producent Branko Dimeski, režiser Kjetil Palmquist i Teri Holm, u hotelu Moskva snimali su nove kadrove sa akademikom Radmilom Tonković i Dragoslavom Bokanom. U ministarstvu SPOLJNIH POSLOVA srdačno nas je dočekala ambasador Srbije dr Ljiljana Nikšić koja je dala iskaz za film, prenosi Đorđe Bojanić.

Snimanje je nastavljeno u Omoljici kod Pančeva, kod jedne divne porodice potomaka srpskih junaka iz Karašjoka. U filmu biće ispričana i tužna priča o srpskim logorašima logora u Karašjoku, Nedeljku Topaloviću i Vidoju Ristiću zvanom Čiča (koji je nosio šajkaču), teška priča i teška sudbina. Hvala milom Bogu, što smo ovo zapisali, snimili i ovekovečili. I kamen bi zaplakao, slušati sve ovo, je toliko potresno, ova svedočanstva mi Srbi moramo sačuvati od zaborava. Kultura sećanja nam je na vrlo niskim granama… moramo zaboravu iščupati koren, naglašava Đorđe Bojanić.

U prekrasnom etno ambijentu ZORNIĆA KUĆI, naša glumica Jasmina Stoiljković snimila je scenu kada čeka muža iz zarobljeništva iz norveškog logora smrti (gde priča priču svojoj deci gde im je otac i šta se to desilo sa njim…), koji se nikada vratiti neće. Ovo je samo mali deo te užasne i potresne priče koja je naša glumica iznela kroz iskrene i istinite suze… zato je ta uloga njoj i poverena, naglašava, Đorđe Bojanić.

"Poseta Srbiji protekla je u radnoj ali i prijateljskoj atmosferi. U ime našeg tima koji radi na realizaciji filma o stradanju Srpskih logoraša u norveškim logorima, želim da se zahvalim svima koji su pomogli da naša poseta protekne u najboljem mogućem redu. Hvala, svim učesnicima snimanja koji daju nemerljiv doprinos istini o stradanju srpskih logoraša u norveškim logorima. Zahvalnost Gradskoj Opštini Palilula-Niš za veličanstven prijem, kao i na pozivu da film o stradanju srpskih logoraša za vreme Drugog svetskog rata u norveškim logorima bude moguće prikazan na filmskom festivalu u Nišu sledeće godine. Posebno ističemo podršku Ambasade Republike Srbije u Kraljevini Norveškoj, Crkvena Opština Sveti Vasilije Ostroški iz Osla, Savez Srpskih Udruženja u Norveškoj, Sajt Srpska istorija, Novosti, B92, i novog strateškog partnera u realizaciji filma Gradska Opština Palilula-Niš", priča producent Branko Dimeski.

U januaru, ekipa iz Norveške ponovo dolazi u Srbiju da snimi nove kadrove, ali tada sa norveškim istoričarem Knutom Flovik Torasenom, producentom Brankom Dimeskim, režiserom Kjetil Palmquistorom i Teri Holmom, prenosi Đorđe Bojanić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Podeli: