Petak, 05.10.2001.

22:25

Savet bezbednosti UN: Srbi na Kosovu i dalje nisu bezbedni

Izvor: SRNA

Default images
Savet bezbednosti UN u petak je dao punu podrsku naporima UNMIK-a da spreci etnicki motivisana nasilja i stvori uslove za povratak Srba i njihovo bezbedno ucesce na izborima, te pozvao lidere kosovskih Albanaca da se pridruze borbi protiv ekstremizma i terorizma, kao i da javno osude sve vidove etnickog nasilja, javlja dopisnik Srne iz Njujorka, Milorad Boskovic.

Na sednici Saveta bezbednosti u petak, raspravljano je o situaciju na Kosmetu pred novembarske izbore, gde je ocenjeno da Srbi na Kosovu i dalje nisu bezbedni, saopsteno je  iz Saveta bezbednosti. U saopstenju se istice da ce izbori, koji su zakazani za 17. novembar, obezbediti Kosmetu vecu samostalnost, ali da svi izabrani funkcioneri moraju da postuju Rezoluciju 1244 u kojoj Savet bezbednosti konstatuje da je Kosmet integralni deo SR Jugoslavije. Ocenjeno je i da je ucesce Srba i drugih manjinskih grupa neophodno za uspeh izbora i buducnost multietnickog Kosmeta. U saopstenju se odaje priznanje Vladi SRJ, a posebno predsedniku SRJ Vojislavu Kostunici za napore koje su ulozili da bi ohrabrili Srbe da se registruju za izbore.

Hakerup: Ukljuciti Srbe u sve strukture buduce vlasti

Sef misije UN na Kosovu Hans Hakerup izjavio je u petak na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da na Kosovu etnickih nasilja i dalje ima, ali je negirao da zna ista o vezama albanskih ekstremista sa saudijskim disidentom, Osamom bin Ladenom. On je ocenio da bezbednosti na Kosovu, narocito za Srbe, jos nema. Hakerup, koji je Savetu bezbednosti podneo usmeni izvestaj, istakao je da ce Srbi biti ukljuceni u sve strukture buduce vlasti na Kosovu, bez obzira na to koliko ce masovno izaci na izbore, koji su zakazani za 17. novembar. Na sednici su ucestvovali svi clanovi Saveta bezbednosti, a predstavnik SRJ Goran Sahovic izjavio je da je SRJ ucinila sve sto je bilo u njenoj moci da privoli Srbe da se registruju za izbore.

"Krajnju odluku o ucescu Srba na izborima SRJ jos ne moze da donese, jer nije ubedjena da su za to ispunjeni svi, a u prvom redu bezbednosni uslovi", istakao je Sahovic i naveo da se od oko 250 000 izbeglica sa Kosova u poslednje dve godine vratilo svega 80 Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: