Ponedeljak, 12.08.2002.

09:26

Covic: Nece biti pripajanja juga Srbije Kosovu

Izvor: Beta

Covic: Nece biti pripajanja juga Srbije Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

KIWI

pre 22 godine

Nekoliko primera tolerancije sa Novog Zelanda:
Maori - imaju pravo da koriste svoj jezik i prakticno cela drzava je dvojezicna. Oni imaju i svoju zastavu.(Brojcano verovatno ima vise Kineza na NZ). Sta god da covek popunjava od formulara uvek dobije i opciju na maorskom. Kinezi u nekim delovima npr u gradu Napieru imaju toliki uticaj da je i policijska stanica obelezean na kineskom!!!! Socijalne sluzbe i vecina drzavnih sluzbi obezbedjuje i formulare ili bar objasnjenja za formulare na jezicima manjina ukljucujuci i srpski. Primeri su mnogobrojni. To nije dokaz da se svi vole vec samo da ima tolerancje. Sto se zastave tice mnogi ljudi isticu zastavu zemlje svog porekla na jarbolu u svom dvoristu. Naravno uvek se uz zastavu te zemlje nadje i zastava NZ. Ne znam koji je zakon ali nema nekih problema. Znam da Srbija nije NZ i obratno ali ne treba se zaludjivati da je sve crno-belo. Ima malo i sarenog! Na zalost nije sve kako bi smo voleli.

Zoki

pre 22 godine

Dejane,

Ne vidim razlog zasto Albanci ili bilo koja druga manjina ne bi imali pravo na skolovanje na maternjem jeziku (naravno, po programima drzave Srbije). Sto se tice administracije, ni tu ne vidim problem - ukoliko mogucnosti dozvoljavaju. Ne u smislu obaveznog sluzbenog jezika, nego da se ljudima pomogne u komunikaciji sa drzavnom upravom.

Kako je u Francuskoj - ne znam. Ovde u Kanadi mogu da istaknem bilo kakvu zastavu na moj balkon i niko se nece ljutiti. Ono sto ne mogu da uradim je da dobijem izbore pa onda na javnu zgradu istaknem zastavu moje etnicke grupe.

Albanci, kao i bilo koja druga etnicka grupa u Srbiji, mogu i trebaju da neguju svoj etnicki identitet. Medjutim, isto tako, trebaju biti deo srpske nacije, u politickom smislu. Na isti nacin na koji su Arapi u Francuskoj - Francuzi.

Jagos

pre 22 godine

Kad bi u Kanadi svaka manjina imala pravo da koristi svoj maternji jezik u skolama I u administraciji, onda bi table ispred svake drzavne ustanove bile velike kao zvezdin stadion, koliko ovde ima razlicitih jezika. Srbi u Torontu, kojih ima oko 60000, kad odu u opstinu da nesto zavrse, popunjavaju formulare na engleskom. Kad narucuju po restoranima koriste engleski, ali imaju pravo da pricaju srpski za svojim stolom. Dok se setas ulicama Toronta, cujes razne jezike, vidis natpise na prodavnicama na raznim jezicima, ali obavezno je Engleski iznad. Na drzavnim ustanovama postoji Engleski I eventualno Francuski. Na krovovima etnickih klubova, vijore se portugalske, srpske, nemacke zastave, ali iznad njih je uvek kanadska. Dok je bilo svetsko prvenstvo u fudbalu mogao si da vidis na kolima zastave raznih zemalja ucesnica. Znaci zastave uopste nisu problem, vec cemu one sluze. Nigde na svetu ne stoji zastava neke manjine na opstini. Mi imamo problem, zato sto nikada nismo bili demokratsko drustvo I ne znamo sta je u stvari demokratija. Drzava mora da se postuje, a ako ti se ne svidja idi gde ce ti biti bolje. Ako ja ovde mogu da postujem kanadsku drzavu, ne vidim zasto gradjani Srbije ne bi postovali svoju.
Nekima, koji ovde sole pamet o zapadnoj demokratiji, bih preporucio da odu prvo u neku zapadnu zemlju I upozanju se sa zakonima. A mogli bi I da procitaju neku knjigu o pravima manjina u zapadnim demokratijama. Do tada, ne pricajte svasta.

D.Savic

pre 22 godine

Da mozemo mi iz dijaspore da glasamo-odavno bi izglasali monarhiju...bar bi svi znali da je sa komunistickim nacinom vladanja "a la ministar Mihajlovic" zauvek gotovo...

D.Savic

pre 22 godine

Ne znam na kom ono manastiru na Kosovu Kfor ne da da bude Srpska zastava nazivajuci to provokacijom,o srpskom kao sluzbenom i da ne razmisljamo,dacemo im ista prava koja oni daju Srbima na Kosovu-obecavam!!!

Igor Stankovic

pre 22 godine

Ne vidim potrebu uopste da se to izjavljuje. Odvajanje bilo koje pokrajine od Srbije i promena njihovih granica treba da budu tabu teme.

sticko

pre 22 godine

Covicu - recimo da bih ja u ovom slucaju u izjavi za javnost upotrebio birane reci da se nebi tumacilo po belom svetu da Srbi opet maltretiraju Albance.

Dejan iz Pariza

pre 22 godine

ZOki,izvini,ali zasto bi Albanci imalo pravo na svoj materni jezik i zastave i to kad se tice administracije,pa gde si ti to video da na zapadu postoji,na primer u Francuskoj, postoji manjine,ali ni jedna manjina u administraciju ne koristi svoj maternji jezik nego FRANCUSKI,jedan jezik,francuski,jedan narod francuski,i jedna zastava FRANCUSKA(plavo,belo,crveno) jel ovde 100 000 Srba koriste francuski jezik ili srpski jezik,da ti pitam ja da si na zapadu dali bi imao pravo da koristi svoj materni jezik u bolnicama,administrativne stvare itd itd,nikad nebi imao pravo,i to je sasvim normalno,zasto bi bilo drugacije u Srbiji,pitam ja tebi,Srbi u Madjarskoj pricaju Madjarski,takodje za Srbe u Rumuniji,u Makedoniji,covece te glupê price da svaka manjina ima pravo da koristi svoj materni jezik i zastave,to su samo bajke,takve zakone o manjinama ne postoji na zapadu,sem kod nas,a Srbi su takve zakone usvojili da bi se reklo kako vlada demokratija,svasta.

Dusan

pre 22 godine

Jel znate zasto Amerikanci podrzavaju Albance? Zato sto su im ovi prethodno napunili dzepove novcem, koji je zaradjen zna se kako, i tako sto imaju jednu izgradjenu lobisticku strukturu koja utice na nekih 30-40 senatora!!!Pa mi recite zasto i mi ne bismo pokusali da probamo na taj nacin da sacuvamo nasu svetu zemlju dole?Zasto mi nemamo lobi koji moze da se izbori za nase interese na Kosovu. Znate zasto? Nemamo lobi jer ga nasa vlast i ne zeli, iz prostog razloga sto onda moraju da uspostave kontakt sa dijasporom od koje beze kao djavo od krsta,plaseci se da ce onda ista ta dijaspora ako bude jos dobila i pravo glasa i drzavljanstvo uci u zemlju i ugroziti pozicije Covicima, Djindjicima, Svilanovicima i ostalima.
Kako sada nasa tuzna vlast radi na Kosovu i jugu Srbije, siguran sam da cemo obe teritorije izgubiti.

logicar

pre 22 godine

Covic jeste predsjednik srpske a ne srbijanske vlade. Nema albanijanske, rusijanske, spanijanske, rumunijanske, srbijanske vlade nego albanske, ruske, spanske, rumunske odnosno srpske vlade. Za njihove gradjane necemo reci rusijanci, albanijanci, spanijanci, rumunijanci, nego
rusi, spanci, itd. Dok za vlade Italije ili recimo Austrije kazemo italijanska odnosno austrijanska jer drugacije ne moze biti. Gradjani Rumunije nijesu rumunijanci nego Rumuni samo sto se neki Rumuni nacionalno izjasnjavaju kao Romi, Madjari itd. Gradjani Srbije su Srbi, samo sto svi ne izjasnjavaju nacionalno kao Srbi.
Kad vidite nekoga mrke boje lica i kaze vam da je Francuz, vama nista cudno iako ste siguni da mu se cukun-cukun djed nije borio skupa sa Jovankom Orleankom. Gradjani Crne Gore su Crnogorci. Gradjani SR Jugoslavije su Jugosloveni (pogledajte u pasos ako ne vjerujete). Gospodin Labus je potpredsjednik jugoslovenske a Covic srpske vlade.

Radoje

pre 22 godine

Covic zamajava narod, ali mozda ni on ne razume sta se dogadja u Americi u vezi sa Srbijom. Bio je toliko puta tamo, ali on ne razume americki stav, odnosno nece da ga razume. Americka vlada podrzava sve zahteve Albanaca na isti nacin kao sto podrzava i sve zahteve Izraelaca na stetu Palestinaca. Nije uopste vazno zasto je to tako. Treba imati tu cinjenicu na umu . Amerikanci, Izraelci i Albanci su SAVEZNICI i to ce ostati jos dugo vremena.

Ako to jednom shvate vlada Srbije i predsednik Jugoslavije, oni najzad moraju da nadju resenje za ovakvo stanje stvari. Ili suprotstavljanje americkoj politici bez ijednog saveznika u svetu (osim laznih a la Cernomirdin ili Ivanov, Lavrov i comp.)ili otvoreno prihvatanje americkog protektorata nad Srbijom, kao u BiH. To treba da se javno prikaze, narod ce razumeti i ... prihvatiti, ili ne.

Srbija je imala generala Milana Nedica pod nemackom okupacijomm koji nije govorio o nezavisnosti, vec spasavao narod koliko je mogao. Nije imao nepotrebna diplomatska predstavnistva po svetu.

U sadasnjoj situaciji, treba se slicno ponasati i smatrati da je Srbija "okupirana" odnosno da je teritorija bez suverenosti, kao nekadasnje evropske kolonije u Africi.

Zar nije potrebno ukinuti ministarstvo inostranih poslova sa celokupnom diplomatijom i podeliti taj deo budzeta sirotinji ?

Zoran M.

pre 22 godine

Ma bice sigurno cim su o tome poceli da pricaju. To je jedna od mnogobrojnih obaveza koju je DOS preuzeo tamo gde se o njima njihovoj politickoj i drugoj sudbini odlucivalo. Malo po malo saznacemo i o ostalim obavezama. Coviceve izjave ne znace nista i niko ih ne uzima ozbiljno. Treba se samo setiti svih rezolutnih Covicevih izjava ( recimo o zastavi koja stoji i koja ce ostati na grobu nekog njihovog "komandanta" ili da Stajner ne zna nista o nalogu za hapsenje Ivanovica).

Zoki

pre 22 godine

Albanci trebaju imati pravo da isticu svoje nacionalne zastave na svom privatnom vlasnistvu, kao i bilo koja druga etnicka grupa u Srbiji. Medjutim, na drzavnim zgradama i javnim ustanovama treba isticati iskljucivo drzavne zastave.

Albanci imaju pravo na upotrebu svog maternjeg jezika (ukljucujuci i skolstvo).

Lokalno albansko stanovnistvo ima pravo da predlaze i promene u administrativnoj organizaciji drzave, ukljucujuci i pripajanje opstina Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija. Medjutim, mesto na kome se o tome odlucuje je Skupstina Srbije, a ne lokalni referendumi.

OSMAN DISHA

pre 22 godine

Covicu, ne zaboravi da i tvoji srbi u SR imaju pravo na svoju zastavu. Drugo kakav si mi ti neki demokrat, u ostalom tako se prodajes u zapadu, a ovamo uslovljavas jedno citavom narodu da upotrebe svoj materni jezik i svoju zastavu u sopstvenoj ognjiste?? Dok stupas tako kontraverzno znaj da neces daleko dogurati kao diplomata, a takodje neces nikada uspeti da spasavas svoj narod od jade i bede. Nemoj da pretis praznom puskom

Srbijanka ali ne i Srpkinja

pre 22 godine

Potpredsednik srbijanske vlade, a ne srpske vlade. Srbija je drzava i vlada je time srbijanska. U slucaju da nije tako, ima vise srpskih vlada..u RS recimo...

Srbijanka ali ne i Srpkinja

pre 22 godine

Potpredsednik srbijanske vlade, a ne srpske vlade. Srbija je drzava i vlada je time srbijanska. U slucaju da nije tako, ima vise srpskih vlada..u RS recimo...

OSMAN DISHA

pre 22 godine

Covicu, ne zaboravi da i tvoji srbi u SR imaju pravo na svoju zastavu. Drugo kakav si mi ti neki demokrat, u ostalom tako se prodajes u zapadu, a ovamo uslovljavas jedno citavom narodu da upotrebe svoj materni jezik i svoju zastavu u sopstvenoj ognjiste?? Dok stupas tako kontraverzno znaj da neces daleko dogurati kao diplomata, a takodje neces nikada uspeti da spasavas svoj narod od jade i bede. Nemoj da pretis praznom puskom

Zoki

pre 22 godine

Albanci trebaju imati pravo da isticu svoje nacionalne zastave na svom privatnom vlasnistvu, kao i bilo koja druga etnicka grupa u Srbiji. Medjutim, na drzavnim zgradama i javnim ustanovama treba isticati iskljucivo drzavne zastave.

Albanci imaju pravo na upotrebu svog maternjeg jezika (ukljucujuci i skolstvo).

Lokalno albansko stanovnistvo ima pravo da predlaze i promene u administrativnoj organizaciji drzave, ukljucujuci i pripajanje opstina Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija. Medjutim, mesto na kome se o tome odlucuje je Skupstina Srbije, a ne lokalni referendumi.

Zoran M.

pre 22 godine

Ma bice sigurno cim su o tome poceli da pricaju. To je jedna od mnogobrojnih obaveza koju je DOS preuzeo tamo gde se o njima njihovoj politickoj i drugoj sudbini odlucivalo. Malo po malo saznacemo i o ostalim obavezama. Coviceve izjave ne znace nista i niko ih ne uzima ozbiljno. Treba se samo setiti svih rezolutnih Covicevih izjava ( recimo o zastavi koja stoji i koja ce ostati na grobu nekog njihovog "komandanta" ili da Stajner ne zna nista o nalogu za hapsenje Ivanovica).

logicar

pre 22 godine

Covic jeste predsjednik srpske a ne srbijanske vlade. Nema albanijanske, rusijanske, spanijanske, rumunijanske, srbijanske vlade nego albanske, ruske, spanske, rumunske odnosno srpske vlade. Za njihove gradjane necemo reci rusijanci, albanijanci, spanijanci, rumunijanci, nego
rusi, spanci, itd. Dok za vlade Italije ili recimo Austrije kazemo italijanska odnosno austrijanska jer drugacije ne moze biti. Gradjani Rumunije nijesu rumunijanci nego Rumuni samo sto se neki Rumuni nacionalno izjasnjavaju kao Romi, Madjari itd. Gradjani Srbije su Srbi, samo sto svi ne izjasnjavaju nacionalno kao Srbi.
Kad vidite nekoga mrke boje lica i kaze vam da je Francuz, vama nista cudno iako ste siguni da mu se cukun-cukun djed nije borio skupa sa Jovankom Orleankom. Gradjani Crne Gore su Crnogorci. Gradjani SR Jugoslavije su Jugosloveni (pogledajte u pasos ako ne vjerujete). Gospodin Labus je potpredsjednik jugoslovenske a Covic srpske vlade.

Radoje

pre 22 godine

Covic zamajava narod, ali mozda ni on ne razume sta se dogadja u Americi u vezi sa Srbijom. Bio je toliko puta tamo, ali on ne razume americki stav, odnosno nece da ga razume. Americka vlada podrzava sve zahteve Albanaca na isti nacin kao sto podrzava i sve zahteve Izraelaca na stetu Palestinaca. Nije uopste vazno zasto je to tako. Treba imati tu cinjenicu na umu . Amerikanci, Izraelci i Albanci su SAVEZNICI i to ce ostati jos dugo vremena.

Ako to jednom shvate vlada Srbije i predsednik Jugoslavije, oni najzad moraju da nadju resenje za ovakvo stanje stvari. Ili suprotstavljanje americkoj politici bez ijednog saveznika u svetu (osim laznih a la Cernomirdin ili Ivanov, Lavrov i comp.)ili otvoreno prihvatanje americkog protektorata nad Srbijom, kao u BiH. To treba da se javno prikaze, narod ce razumeti i ... prihvatiti, ili ne.

Srbija je imala generala Milana Nedica pod nemackom okupacijomm koji nije govorio o nezavisnosti, vec spasavao narod koliko je mogao. Nije imao nepotrebna diplomatska predstavnistva po svetu.

U sadasnjoj situaciji, treba se slicno ponasati i smatrati da je Srbija "okupirana" odnosno da je teritorija bez suverenosti, kao nekadasnje evropske kolonije u Africi.

Zar nije potrebno ukinuti ministarstvo inostranih poslova sa celokupnom diplomatijom i podeliti taj deo budzeta sirotinji ?

Dusan

pre 22 godine

Jel znate zasto Amerikanci podrzavaju Albance? Zato sto su im ovi prethodno napunili dzepove novcem, koji je zaradjen zna se kako, i tako sto imaju jednu izgradjenu lobisticku strukturu koja utice na nekih 30-40 senatora!!!Pa mi recite zasto i mi ne bismo pokusali da probamo na taj nacin da sacuvamo nasu svetu zemlju dole?Zasto mi nemamo lobi koji moze da se izbori za nase interese na Kosovu. Znate zasto? Nemamo lobi jer ga nasa vlast i ne zeli, iz prostog razloga sto onda moraju da uspostave kontakt sa dijasporom od koje beze kao djavo od krsta,plaseci se da ce onda ista ta dijaspora ako bude jos dobila i pravo glasa i drzavljanstvo uci u zemlju i ugroziti pozicije Covicima, Djindjicima, Svilanovicima i ostalima.
Kako sada nasa tuzna vlast radi na Kosovu i jugu Srbije, siguran sam da cemo obe teritorije izgubiti.

Dejan iz Pariza

pre 22 godine

ZOki,izvini,ali zasto bi Albanci imalo pravo na svoj materni jezik i zastave i to kad se tice administracije,pa gde si ti to video da na zapadu postoji,na primer u Francuskoj, postoji manjine,ali ni jedna manjina u administraciju ne koristi svoj maternji jezik nego FRANCUSKI,jedan jezik,francuski,jedan narod francuski,i jedna zastava FRANCUSKA(plavo,belo,crveno) jel ovde 100 000 Srba koriste francuski jezik ili srpski jezik,da ti pitam ja da si na zapadu dali bi imao pravo da koristi svoj materni jezik u bolnicama,administrativne stvare itd itd,nikad nebi imao pravo,i to je sasvim normalno,zasto bi bilo drugacije u Srbiji,pitam ja tebi,Srbi u Madjarskoj pricaju Madjarski,takodje za Srbe u Rumuniji,u Makedoniji,covece te glupê price da svaka manjina ima pravo da koristi svoj materni jezik i zastave,to su samo bajke,takve zakone o manjinama ne postoji na zapadu,sem kod nas,a Srbi su takve zakone usvojili da bi se reklo kako vlada demokratija,svasta.

sticko

pre 22 godine

Covicu - recimo da bih ja u ovom slucaju u izjavi za javnost upotrebio birane reci da se nebi tumacilo po belom svetu da Srbi opet maltretiraju Albance.

Igor Stankovic

pre 22 godine

Ne vidim potrebu uopste da se to izjavljuje. Odvajanje bilo koje pokrajine od Srbije i promena njihovih granica treba da budu tabu teme.

D.Savic

pre 22 godine

Ne znam na kom ono manastiru na Kosovu Kfor ne da da bude Srpska zastava nazivajuci to provokacijom,o srpskom kao sluzbenom i da ne razmisljamo,dacemo im ista prava koja oni daju Srbima na Kosovu-obecavam!!!

D.Savic

pre 22 godine

Da mozemo mi iz dijaspore da glasamo-odavno bi izglasali monarhiju...bar bi svi znali da je sa komunistickim nacinom vladanja "a la ministar Mihajlovic" zauvek gotovo...

Jagos

pre 22 godine

Kad bi u Kanadi svaka manjina imala pravo da koristi svoj maternji jezik u skolama I u administraciji, onda bi table ispred svake drzavne ustanove bile velike kao zvezdin stadion, koliko ovde ima razlicitih jezika. Srbi u Torontu, kojih ima oko 60000, kad odu u opstinu da nesto zavrse, popunjavaju formulare na engleskom. Kad narucuju po restoranima koriste engleski, ali imaju pravo da pricaju srpski za svojim stolom. Dok se setas ulicama Toronta, cujes razne jezike, vidis natpise na prodavnicama na raznim jezicima, ali obavezno je Engleski iznad. Na drzavnim ustanovama postoji Engleski I eventualno Francuski. Na krovovima etnickih klubova, vijore se portugalske, srpske, nemacke zastave, ali iznad njih je uvek kanadska. Dok je bilo svetsko prvenstvo u fudbalu mogao si da vidis na kolima zastave raznih zemalja ucesnica. Znaci zastave uopste nisu problem, vec cemu one sluze. Nigde na svetu ne stoji zastava neke manjine na opstini. Mi imamo problem, zato sto nikada nismo bili demokratsko drustvo I ne znamo sta je u stvari demokratija. Drzava mora da se postuje, a ako ti se ne svidja idi gde ce ti biti bolje. Ako ja ovde mogu da postujem kanadsku drzavu, ne vidim zasto gradjani Srbije ne bi postovali svoju.
Nekima, koji ovde sole pamet o zapadnoj demokratiji, bih preporucio da odu prvo u neku zapadnu zemlju I upozanju se sa zakonima. A mogli bi I da procitaju neku knjigu o pravima manjina u zapadnim demokratijama. Do tada, ne pricajte svasta.

Zoki

pre 22 godine

Dejane,

Ne vidim razlog zasto Albanci ili bilo koja druga manjina ne bi imali pravo na skolovanje na maternjem jeziku (naravno, po programima drzave Srbije). Sto se tice administracije, ni tu ne vidim problem - ukoliko mogucnosti dozvoljavaju. Ne u smislu obaveznog sluzbenog jezika, nego da se ljudima pomogne u komunikaciji sa drzavnom upravom.

Kako je u Francuskoj - ne znam. Ovde u Kanadi mogu da istaknem bilo kakvu zastavu na moj balkon i niko se nece ljutiti. Ono sto ne mogu da uradim je da dobijem izbore pa onda na javnu zgradu istaknem zastavu moje etnicke grupe.

Albanci, kao i bilo koja druga etnicka grupa u Srbiji, mogu i trebaju da neguju svoj etnicki identitet. Medjutim, isto tako, trebaju biti deo srpske nacije, u politickom smislu. Na isti nacin na koji su Arapi u Francuskoj - Francuzi.

KIWI

pre 22 godine

Nekoliko primera tolerancije sa Novog Zelanda:
Maori - imaju pravo da koriste svoj jezik i prakticno cela drzava je dvojezicna. Oni imaju i svoju zastavu.(Brojcano verovatno ima vise Kineza na NZ). Sta god da covek popunjava od formulara uvek dobije i opciju na maorskom. Kinezi u nekim delovima npr u gradu Napieru imaju toliki uticaj da je i policijska stanica obelezean na kineskom!!!! Socijalne sluzbe i vecina drzavnih sluzbi obezbedjuje i formulare ili bar objasnjenja za formulare na jezicima manjina ukljucujuci i srpski. Primeri su mnogobrojni. To nije dokaz da se svi vole vec samo da ima tolerancje. Sto se zastave tice mnogi ljudi isticu zastavu zemlje svog porekla na jarbolu u svom dvoristu. Naravno uvek se uz zastavu te zemlje nadje i zastava NZ. Ne znam koji je zakon ali nema nekih problema. Znam da Srbija nije NZ i obratno ali ne treba se zaludjivati da je sve crno-belo. Ima malo i sarenog! Na zalost nije sve kako bi smo voleli.

Srbijanka ali ne i Srpkinja

pre 22 godine

Potpredsednik srbijanske vlade, a ne srpske vlade. Srbija je drzava i vlada je time srbijanska. U slucaju da nije tako, ima vise srpskih vlada..u RS recimo...

OSMAN DISHA

pre 22 godine

Covicu, ne zaboravi da i tvoji srbi u SR imaju pravo na svoju zastavu. Drugo kakav si mi ti neki demokrat, u ostalom tako se prodajes u zapadu, a ovamo uslovljavas jedno citavom narodu da upotrebe svoj materni jezik i svoju zastavu u sopstvenoj ognjiste?? Dok stupas tako kontraverzno znaj da neces daleko dogurati kao diplomata, a takodje neces nikada uspeti da spasavas svoj narod od jade i bede. Nemoj da pretis praznom puskom

Zoki

pre 22 godine

Albanci trebaju imati pravo da isticu svoje nacionalne zastave na svom privatnom vlasnistvu, kao i bilo koja druga etnicka grupa u Srbiji. Medjutim, na drzavnim zgradama i javnim ustanovama treba isticati iskljucivo drzavne zastave.

Albanci imaju pravo na upotrebu svog maternjeg jezika (ukljucujuci i skolstvo).

Lokalno albansko stanovnistvo ima pravo da predlaze i promene u administrativnoj organizaciji drzave, ukljucujuci i pripajanje opstina Autonomnoj Pokrajini Kosovo i Metohija. Medjutim, mesto na kome se o tome odlucuje je Skupstina Srbije, a ne lokalni referendumi.

Zoran M.

pre 22 godine

Ma bice sigurno cim su o tome poceli da pricaju. To je jedna od mnogobrojnih obaveza koju je DOS preuzeo tamo gde se o njima njihovoj politickoj i drugoj sudbini odlucivalo. Malo po malo saznacemo i o ostalim obavezama. Coviceve izjave ne znace nista i niko ih ne uzima ozbiljno. Treba se samo setiti svih rezolutnih Covicevih izjava ( recimo o zastavi koja stoji i koja ce ostati na grobu nekog njihovog "komandanta" ili da Stajner ne zna nista o nalogu za hapsenje Ivanovica).

logicar

pre 22 godine

Covic jeste predsjednik srpske a ne srbijanske vlade. Nema albanijanske, rusijanske, spanijanske, rumunijanske, srbijanske vlade nego albanske, ruske, spanske, rumunske odnosno srpske vlade. Za njihove gradjane necemo reci rusijanci, albanijanci, spanijanci, rumunijanci, nego
rusi, spanci, itd. Dok za vlade Italije ili recimo Austrije kazemo italijanska odnosno austrijanska jer drugacije ne moze biti. Gradjani Rumunije nijesu rumunijanci nego Rumuni samo sto se neki Rumuni nacionalno izjasnjavaju kao Romi, Madjari itd. Gradjani Srbije su Srbi, samo sto svi ne izjasnjavaju nacionalno kao Srbi.
Kad vidite nekoga mrke boje lica i kaze vam da je Francuz, vama nista cudno iako ste siguni da mu se cukun-cukun djed nije borio skupa sa Jovankom Orleankom. Gradjani Crne Gore su Crnogorci. Gradjani SR Jugoslavije su Jugosloveni (pogledajte u pasos ako ne vjerujete). Gospodin Labus je potpredsjednik jugoslovenske a Covic srpske vlade.

Radoje

pre 22 godine

Covic zamajava narod, ali mozda ni on ne razume sta se dogadja u Americi u vezi sa Srbijom. Bio je toliko puta tamo, ali on ne razume americki stav, odnosno nece da ga razume. Americka vlada podrzava sve zahteve Albanaca na isti nacin kao sto podrzava i sve zahteve Izraelaca na stetu Palestinaca. Nije uopste vazno zasto je to tako. Treba imati tu cinjenicu na umu . Amerikanci, Izraelci i Albanci su SAVEZNICI i to ce ostati jos dugo vremena.

Ako to jednom shvate vlada Srbije i predsednik Jugoslavije, oni najzad moraju da nadju resenje za ovakvo stanje stvari. Ili suprotstavljanje americkoj politici bez ijednog saveznika u svetu (osim laznih a la Cernomirdin ili Ivanov, Lavrov i comp.)ili otvoreno prihvatanje americkog protektorata nad Srbijom, kao u BiH. To treba da se javno prikaze, narod ce razumeti i ... prihvatiti, ili ne.

Srbija je imala generala Milana Nedica pod nemackom okupacijomm koji nije govorio o nezavisnosti, vec spasavao narod koliko je mogao. Nije imao nepotrebna diplomatska predstavnistva po svetu.

U sadasnjoj situaciji, treba se slicno ponasati i smatrati da je Srbija "okupirana" odnosno da je teritorija bez suverenosti, kao nekadasnje evropske kolonije u Africi.

Zar nije potrebno ukinuti ministarstvo inostranih poslova sa celokupnom diplomatijom i podeliti taj deo budzeta sirotinji ?

Dusan

pre 22 godine

Jel znate zasto Amerikanci podrzavaju Albance? Zato sto su im ovi prethodno napunili dzepove novcem, koji je zaradjen zna se kako, i tako sto imaju jednu izgradjenu lobisticku strukturu koja utice na nekih 30-40 senatora!!!Pa mi recite zasto i mi ne bismo pokusali da probamo na taj nacin da sacuvamo nasu svetu zemlju dole?Zasto mi nemamo lobi koji moze da se izbori za nase interese na Kosovu. Znate zasto? Nemamo lobi jer ga nasa vlast i ne zeli, iz prostog razloga sto onda moraju da uspostave kontakt sa dijasporom od koje beze kao djavo od krsta,plaseci se da ce onda ista ta dijaspora ako bude jos dobila i pravo glasa i drzavljanstvo uci u zemlju i ugroziti pozicije Covicima, Djindjicima, Svilanovicima i ostalima.
Kako sada nasa tuzna vlast radi na Kosovu i jugu Srbije, siguran sam da cemo obe teritorije izgubiti.

Dejan iz Pariza

pre 22 godine

ZOki,izvini,ali zasto bi Albanci imalo pravo na svoj materni jezik i zastave i to kad se tice administracije,pa gde si ti to video da na zapadu postoji,na primer u Francuskoj, postoji manjine,ali ni jedna manjina u administraciju ne koristi svoj maternji jezik nego FRANCUSKI,jedan jezik,francuski,jedan narod francuski,i jedna zastava FRANCUSKA(plavo,belo,crveno) jel ovde 100 000 Srba koriste francuski jezik ili srpski jezik,da ti pitam ja da si na zapadu dali bi imao pravo da koristi svoj materni jezik u bolnicama,administrativne stvare itd itd,nikad nebi imao pravo,i to je sasvim normalno,zasto bi bilo drugacije u Srbiji,pitam ja tebi,Srbi u Madjarskoj pricaju Madjarski,takodje za Srbe u Rumuniji,u Makedoniji,covece te glupê price da svaka manjina ima pravo da koristi svoj materni jezik i zastave,to su samo bajke,takve zakone o manjinama ne postoji na zapadu,sem kod nas,a Srbi su takve zakone usvojili da bi se reklo kako vlada demokratija,svasta.

sticko

pre 22 godine

Covicu - recimo da bih ja u ovom slucaju u izjavi za javnost upotrebio birane reci da se nebi tumacilo po belom svetu da Srbi opet maltretiraju Albance.

Igor Stankovic

pre 22 godine

Ne vidim potrebu uopste da se to izjavljuje. Odvajanje bilo koje pokrajine od Srbije i promena njihovih granica treba da budu tabu teme.

D.Savic

pre 22 godine

Ne znam na kom ono manastiru na Kosovu Kfor ne da da bude Srpska zastava nazivajuci to provokacijom,o srpskom kao sluzbenom i da ne razmisljamo,dacemo im ista prava koja oni daju Srbima na Kosovu-obecavam!!!

D.Savic

pre 22 godine

Da mozemo mi iz dijaspore da glasamo-odavno bi izglasali monarhiju...bar bi svi znali da je sa komunistickim nacinom vladanja "a la ministar Mihajlovic" zauvek gotovo...

Jagos

pre 22 godine

Kad bi u Kanadi svaka manjina imala pravo da koristi svoj maternji jezik u skolama I u administraciji, onda bi table ispred svake drzavne ustanove bile velike kao zvezdin stadion, koliko ovde ima razlicitih jezika. Srbi u Torontu, kojih ima oko 60000, kad odu u opstinu da nesto zavrse, popunjavaju formulare na engleskom. Kad narucuju po restoranima koriste engleski, ali imaju pravo da pricaju srpski za svojim stolom. Dok se setas ulicama Toronta, cujes razne jezike, vidis natpise na prodavnicama na raznim jezicima, ali obavezno je Engleski iznad. Na drzavnim ustanovama postoji Engleski I eventualno Francuski. Na krovovima etnickih klubova, vijore se portugalske, srpske, nemacke zastave, ali iznad njih je uvek kanadska. Dok je bilo svetsko prvenstvo u fudbalu mogao si da vidis na kolima zastave raznih zemalja ucesnica. Znaci zastave uopste nisu problem, vec cemu one sluze. Nigde na svetu ne stoji zastava neke manjine na opstini. Mi imamo problem, zato sto nikada nismo bili demokratsko drustvo I ne znamo sta je u stvari demokratija. Drzava mora da se postuje, a ako ti se ne svidja idi gde ce ti biti bolje. Ako ja ovde mogu da postujem kanadsku drzavu, ne vidim zasto gradjani Srbije ne bi postovali svoju.
Nekima, koji ovde sole pamet o zapadnoj demokratiji, bih preporucio da odu prvo u neku zapadnu zemlju I upozanju se sa zakonima. A mogli bi I da procitaju neku knjigu o pravima manjina u zapadnim demokratijama. Do tada, ne pricajte svasta.

Zoki

pre 22 godine

Dejane,

Ne vidim razlog zasto Albanci ili bilo koja druga manjina ne bi imali pravo na skolovanje na maternjem jeziku (naravno, po programima drzave Srbije). Sto se tice administracije, ni tu ne vidim problem - ukoliko mogucnosti dozvoljavaju. Ne u smislu obaveznog sluzbenog jezika, nego da se ljudima pomogne u komunikaciji sa drzavnom upravom.

Kako je u Francuskoj - ne znam. Ovde u Kanadi mogu da istaknem bilo kakvu zastavu na moj balkon i niko se nece ljutiti. Ono sto ne mogu da uradim je da dobijem izbore pa onda na javnu zgradu istaknem zastavu moje etnicke grupe.

Albanci, kao i bilo koja druga etnicka grupa u Srbiji, mogu i trebaju da neguju svoj etnicki identitet. Medjutim, isto tako, trebaju biti deo srpske nacije, u politickom smislu. Na isti nacin na koji su Arapi u Francuskoj - Francuzi.

KIWI

pre 22 godine

Nekoliko primera tolerancije sa Novog Zelanda:
Maori - imaju pravo da koriste svoj jezik i prakticno cela drzava je dvojezicna. Oni imaju i svoju zastavu.(Brojcano verovatno ima vise Kineza na NZ). Sta god da covek popunjava od formulara uvek dobije i opciju na maorskom. Kinezi u nekim delovima npr u gradu Napieru imaju toliki uticaj da je i policijska stanica obelezean na kineskom!!!! Socijalne sluzbe i vecina drzavnih sluzbi obezbedjuje i formulare ili bar objasnjenja za formulare na jezicima manjina ukljucujuci i srpski. Primeri su mnogobrojni. To nije dokaz da se svi vole vec samo da ima tolerancje. Sto se zastave tice mnogi ljudi isticu zastavu zemlje svog porekla na jarbolu u svom dvoristu. Naravno uvek se uz zastavu te zemlje nadje i zastava NZ. Ne znam koji je zakon ali nema nekih problema. Znam da Srbija nije NZ i obratno ali ne treba se zaludjivati da je sve crno-belo. Ima malo i sarenog! Na zalost nije sve kako bi smo voleli.