Sreda, 22.05.2002.

19:00

VELIKA BRITANIJA OTPISALA 51 ODSTO JUGOSLOVENSKOG DUGA

Izvor: B92

Default images
Velika Britanija otpisala je 51 odsto duga Jugoslaviji, saopstio je potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus nakon sastanka sa izvrsnim direktorom britanske Agencije za osiguranje izvoznih kredita Vivijanom Braunom. "Sporazum o otpisu dugova predstavlja operacionalizaciju ugovora koji je Jugoslavija potpisala s Pariskim klubom, a kojim je otpisano 66 odsto duga toj finansijskoj instituciji.

Velika Britanija je bila nas najveci poverilac, preko 700 miliona dolara je nas dug prema razlicitim kreditorima u Velikoj Britaniji, a sada je, tim potpisom, taj dug smanjen na 350 miliona dolara i dodatno ce za 3 godine biti smanjen za jos 15 odsto, kada mi uredno zavrsimo trogodisnji stend-baj ugovor s MMF", rekao je Labus.

Labus se u sredu sastao s britanskim ministrom inostranih poslova Dzekom Strouom. Strou i Labus su ocenili da Balkan vise ne predstavlja krizno podrucje u svetu. "Strou je ocenio da je jedan od razloga stabilizacije prilika na Balkanu politika koju vodi jugoslovenska vlada", rekao je Labus novinarima nakon sastanka. Prema recima Labusa, za odrzivost politicke stabilnosti potreban je i privredni razvoj, zbog cega je Strou obecao podrsku britanske vlade u produbljivanju poslovnih veza dve zemlje.

Labus je rekao da je tokom razgovora s britanskim ministrom bilo reci i o Sporazumu o preuredjenju odnosa Srbije i Crne Gore i da je ocenjeno da mora biti ubrzana njegova primena. Labus i Strou su takodje konstatovali da nije vreme za reviziju Sporazuma. Labus je najavio da ce EU narednih nedelja krenuti sa intenziviranjem primene tog Sporazuma.

Strou i Labus razgovarali su i o pitanju Kosova i konstatovali da ne treba pokretati pitanje njegovog konacnog statusa. "Potrebno je dati sansu izabranim institucijama, da pokazu sposobnost u izgradnji multietnickog Kosova", rekao je Labus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: