Ponedeljak, 20.05.2002.

19:00

VLADA PRIPREMA STRATEGIJU ZA SMANJENJE SIROMASTVA

Izvor: B92

Default images
Vlada Srbije je, u skladu s preporukom Svetske banke, pocela izradu nacionalne Strategije za smanjenje siromastva, koja bi trebalo da bude zavrsena do juna sledece godine, izjavila je ministarka za socijalna pitanja Gordana Matkovic. Ona je na konferenciji "Drzava i civilno drustvo, partneri u borbi protiv siromastva" rekla da je cilj te strategije formulisanje dugorocne politike borbe protiv siromastva u Srbiji. Vlada ce staviti naglasak na ekonomski razvoj koji ce voditi smanjenju nezaposlenosti. Konferenciju o borbi protiv siromastva u Srbiji organizovali su Vlada Srbije i Program za razvoj Ujedinjenih nacija. Gordana Matkovic je naglasila da ce strategija borbe protiv siromastva sadrzati i elemente koji ce voditi ublazavanju negativnih efekata tranzicije, aktivne mere socijalne politike i borbu protiv "sive ekonomije". Prema podacima iz 2000, trecina stanovnika Srbije je "ispod granice siromastva" i ima mesecna primanja manja od 30 dolara, dok je 18 odsto stanovnika u "apsolutnom siromastvu", s prihodom manjim od 20 dolara. Ti podaci ne ukljucuju populaciju izbeglih i raseljenih lica koja trenutno zive u Srbiji. Gordana Matkovic je naglasila da se stopa nezaposlenosti Srbiji priblizava nivou od 30 procenata ukupnog stanovnistva.

Stalni koordinatoor UNDP za Jugoslaviju Fransis O'Donel ocenio je, na osnovu saopstenih podataka, da je socijalna situacija u Srbiji "krajnje neprihvatljiva i dramaticna". On je naglasio da ce UNDP podrzati i osnaziti veze UN i SRJ kako bi zajednicki bio formulisan dokument o smanjenju siromastva. Dokument je, prema njegovim recima, "osnova za oprastanje dugova zemljama", ali i "instrument koji donatori mogu koristiti kao okvir za pomoc drzavama". Ta organizacija ce u SRJ raditi na "osposobljavanju kadrova, izgradnji kapaciteta", a pruzace podrsku i resornim ministarstvima. O'Donel je podsetio da su sve clanice UN, koje su potpisnice "Milenijumske deklaracije" duzne da do 2015. rade na smanjivanju broja siromasnih.

Na Konferenciji ucestvuju predstavnici resornih ministarstava Vlade Srbije, medjunarodnih i nevladinih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: