Mogu li Bajden i Kamala da "isele" Trampa iz Bele kuće? "Ona je sve što on nije"

Posle 3. novembra postaće jasno da li će se na listu potpredsednika SAD koji su "osvojili" još vredniju fotelju konačno upisati i Džozef (Džo) Bajden.

Izvor: B92

Petak, 09.10.2020.

19:00

Mogu li Bajden i Kamala da
Foto: EPA-EFE/OLIVIER DOULIERY / POOL

Ili će uslediti "déjà vu" i drugi mandat Donalda Trampa.

Bajdenov treći "napad"

Poznavaoci prilika vole da kažu da izbor predsednika SAD predstavlja izbor za sudbinu sveta. To nisu samo predsednički izbori, to je i borba za pravac kojim će Sjedinjene Države (zao)krenuti prema svetskim temama u budućnosti.

Džozef Bajden, politički veteran iza koga stoji gotovo pola veka bavljenja politikom, protivkandidat je Demokratske stranke na predsedničkim izborima u SAD poznatom licu - aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu.

Bajden je bio potpredsednik SAD u oba mandata Baraka Obame - od 2009. do 2017. godine. Skladan odnos njih dvojice nedavno je osvanuo u javnosti kroz Obaminu objavu da će podržati Bajdenovu kandidaturu, istakavši na Tviteru da je “izbor Bajdena za potpredsednika bila najbolja odluka koju je ikada doneo”.

Efikasan mandat - Obamin "spasitelj"

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
Dr Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije Instituta za društvene nauke, ocenjuje za B92.net da je Bajdenov potpredsednički mandat bio efikasan jer je pomogao tadašnjem predsedniku Baraku Obami da progura sve nepopularne zakone, poput “Obamacare”.

"Pre nego što je postao potpredsednik, Bajden je 30 godina bio član Senata i dobro je poznavao procedure u čitavom Kongresu, i u Donjem domu i u Senatu. Na neki način njegov potpredsednički mandat je obeležilo posredovanje između izvršne i zakonodavne vlasti. On je bio najzaslužniji što su zakoni koje je tada predlagala administracija Baraka Obame prošli", objašnjava Cvetićanin.

I naš sagovornik sa portala americki-izbori.rs Nikola Milinković ocenjuje da može se reći da su Bajden i Obama bili dobra dopuna jedan drugom.

Bajden je političar pragmatične vrste, koji je, kako ističe Cvetićanin, veoma sklon kompromisu. "On je jedno desno krilo Demokratske stranke, potpuno centrističko, potpuno pragamatično", navodi on za B92.net.

Podseća da je u Bajdenovoj karijeri išlo sve uzlaznom putanjom budući da je imao veliko iskustvo služenja u Senatu 30 godina, potom je postao potpredsednik, da bi se sada kandidovao za predsednika.

"Bio je Obamina podrška u obezbeđivanju većine za ideje tadašnjeg predsednika, tadašnje administracije. Veoma je zanimljivo da je on sa Republikancima imao prilično dobar odnos, pregovarao je sa njima, te je u korektnim odnosima i sa delom Republikanaca", objašnjava Cvetićanin.

Njegovu predsedničku kandidaturu na izborima 2020. podržali su i nekadašnji predsednici Bil Klinton i Džimi Karter, ali i neki ugledni Republikanci kakvi su Kolin Pauel, nekadašnji državni sekretar, i Džon Kasić, bivši guverner Ohaja.

Milinković ukazuje na to da i ne treba zaboraviti ni Bajdenovo spoljnopolitičko iskustvo.

"Više godina je predsedavao Odborom za spoljne poslove u Senatu čime mladi Obama nije mogao da se pohvali. Kao potpredsednik, Bajden je više puta putovao u Irak, a bio je zadužen i za nadzor nad potrošnjom sredstava izdvajanih za pomoć ekonomiji nakon krize 2008. U više navrata se dogovarao sa Kongresom kako bi se izbegla blokada Federalne vlade i delovalo je da on i Obama imaju jako prisnu vezu. Predsednik ga je na kraju mandata nagradio i posebnom Predsedničkom medaljom slobode i opisivao ga kao ‘košarkaša koji radi mnogo toga što se ne vidi u statistici", objašnjava Milinković za portal B92.net.

"Tri muve jednim udarcem" – zaslužno imenovanje

Foto: Deopositphotos/Sheilaf2002
"Bajden je još za vreme unutarstranačkih izbora rekao da će nominovati ženu kao svoju potpredsedničku kandidatkinju", podseća Milinković.

Čini se da je Bajden pažljivo birao koga će imenovati za kandidata za potpredsednika SAD. Ta čast je pripala Kamali Haris, senatorki iz Kalifornije. Prva je u istoriji Afroamerikanka koju je neka od dve vodeće stranke kandidovala za potpredsednika.

Ona ima sve ono što on nema i obrnuto, kaže Cvetićanin. Objašnjava da dok Bajden raspolaže bogatim iskustvom, pragmatizmom, umerenošću uz razvijen stil pravljenja kompromisa sa Republikancima, dotle je Kamala Haris “jedan veoma žustri partijski vojnik američke demokratske partije”.

Cvetićanin ističe da ona ima temperamentniji politički stil i reputaciju dosta oštre političarke. Te njene osobine su, kako kaže, naročito dolazile do izražaja na poziciji državne tužiteljke u Kaliforniji.

"Njeno imenovanje je 'tri muve jednim udarcem'. Ona nije samo Afroamerikanka, njen otac potiče sa britanske Jamajke, a majka iz Indije. S treće strane, ona je žena. Ona je aktuelna senatorka u Senatu, članica je tri Kokusa: prvog - Afroamerikanaca, drugog - Amerikanaca koji vode poreklo iz azijsko–pacifičkog regiona i trećeg, koji se bavi pitanjem žena".

I Milinković potvrđuje stav da je manjinsko poreklo Kamale Haris dodatni adut u privlačenju glasova tih manjinskih grupa.

"Nije ni rizičan izbor s obzirom da dolazi iz liberalne Kalifornije i, ako postane potpredsednica, teško da će demokrate izgubiti njeno mesto u Senatu što bi mogao da bude slučaj u nekoj 'kolebljivijoj državi'. Za razliku od Bajdena, ona nije poznata kao neko ko radi sa obe političke stranke i predstavlja jednu od liberalnijih članica Senata, ali ipak ne pripada levom krilu partije koje predvodi Berni Sanders. Može se reći da predstavlja neku vrstu kompromisa između progresivaca i centrista u okviru Demokratske partije", zaključuje Milinković.

Uz sve to, dodaje Cvetićanin, bila je dosta istaknuta među Demokratama protekle četiri godine u borbi protiv Trampove administracije zbog čega je verovatno i dobila kandidaturu.

"Uz ove tri kategorije birača koje ona treba da privuče, verovatno treba i da da Bajdenu sveži polet, jer on je u ozbiljnim godinama, kao jedan od najstarijih predsedničkih kandidata ikada", kaže Cvetićanin.

Kamala Haris je, kratko rečeno, "kompatibilna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: