Moravjecki traži podršku: Služenje Poljskoj je večna obaveza

Poljski premijer Mateuš Moravjecki predstavio je danas parlamentu program vlade i zatražio podršku poslanika.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski
Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski

Kao pojedinačni pobednik parlamentarnih izbora, 15. oktobra, vladajuća stranka Pravo i Pravda ostala je u manjini u oba doma parlamenta a opozicija se sprema da večeras za novog premijera izabere bivšeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

"Služenje Poljskoj je večna obaveza. Zato sam ubeđen da projekat koji predlažem mora da pobedi i pobediće. Možda ne danas, možda ne u ovom sazivu parlamenta, ne znam, ali će sigurno pobediti", rekao je Moravjecki dodavši na početku obraćanja da je njegova vlada bila samo privremena i "kratkog daha", na samo 14 dana.

Predsednik Sejma poljskog parlamenta, Šimon Holovnja iz koalicije Treći put koja je potpisala sa dve opozicione koalicije, Tuskovom Gradjanskom koalicijom i ujedinjenom Levicom, sporazum o vladi i predlaže novi kabinet s Tuskom na čelu, rekao je na početku sednice da se danas odigrava istorija.

Pošto su minimalne šanse da stranka Pravo i Pravda dobije za svoju vladu podršku nekog od 248 poslanika dosadašnje opozicije i može da računa na glasove samo na svog 191 poslanika od ukupno 460 njih u Sejmu, čak ne ni na radikalne nacionaliste, Holovnja je najavio da će se popodne glasati o poverenju vladi.

Kad Moravjecki za svoju vladu ne dobije poverenje, poslanici će odmah predložiti novog premijera i izabrati ga još večeras, da bi Tusk u utorak mogao da predstavi program svoje vlade a poslanici dosadašnje opozicije komotnom većinom da mu daju poverenje.

Predsednik Andžej Duda kazao je da će nova vlada premijera Tuska položiti pred njim zakletvu 13. decembra, rekao je Holovnja.

Tusk je rekao da očekuje da će predstavljati Poljsku već na sastanku EU - Balkan u sredu pred važan samit EU koji u Briselu počinje 14. decembra.

Prema Ustavu Poljske, predsednik države imenuje premijera u prvom pokušaju a ako on ne dobije poverenje parlamenta, sledećeg premijera bira i imenuje donji dom parlamenta a predsednik ne može da odbije da ga imenuje.

Odlaženje konzervativaca Jaroslava Kačinjskog posle osam godina na vlasti mučno je i oteglo se dva meseca, jer je predsednik Duda, i sam iz te stranke, za konstitutivnu sednicu parlamenta odredio najkasniji mogući datum a odbio je da on imenuje premijera i vladu koji imaju većinu u parlamentu već je imenovao dotadašnjeg premijera Moravjeckog za koga se unapred znalo da neće dobiti poverenje.

Verovatni budući premijer Tusk optužio je Kačinjskog i njegove populiste da su ta poslednja dva meseca proveli deleći pare i funkcije svojim kadrovima i rodjacima i u demoliranju države u poslednjim pokušajima da betoniraju sve one institucije koje su promenili za osam godina na vlasti po modelu madjarskog premijera Viktora Orbana.

"Dajte mi nakon izbora 400 dana i zavešću red gvozdenom metlom. A posle neka vlast preuzmu delikatniji ljudi", kazao je Tusk letos u Varšavi pred oko pola miliona pristalica opozicije i gradjana, protivnika toga da se Poljska reformiše po madjarskom, Orbanovom modelu.

Kada je 8. decembra predstavio ministre svoje buduće vlade Tusk je optužio Kačinjskog i njegove konzervativce da su mu ostavili Augijeve štale.

"Pitanje novoimenovanih sudija, Ustavni sud, Savet za narodne medije, to su Augijeve štale. Radimo zajedno sa budućim ministrom pravde Adamom Bodnarom (bivšim poljskim ombudsmanom) i pravnim krugovima na paketu izmena koje će vratiti pravnu državu", kazao je prošle sedmice Tusk.

Parlament je formirao i tri nove istražne komisije koje treba da provere eventualne zloupotrebe vlasti stranke Pravo i Pravda u poslednjih osam godina a ako se nadju dokazi neke mozda i od najviših zvaničnika da postave pred specijalni državni sud.

Na redovne parlamentarne izbore 15. oktobra izašlo je u Poljskoj rekordnih 75 odsto registrovanih birača i uprkos brutalnoj kampanji vlasti, zloupotrebi funkcionerske kampanje, govoru mržnje i plašenju građana da će ih Tusk prodati Nemcima i Rusima, Poljaci su glasali masovno za dotadašnju proevropsku demokratsku opoziciju koja je postavila po jednog zajedničkog kandidata za gornji dom parlamenta i obavezala se na postizbornu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu