Vučić predstavio aneks Sporazuma normalizacije odnosa Beograda i Prištine VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas na konferenciji za novinare u vezi implementacije sporazuma normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: B92
Podeli
FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr
FOTO: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

Tom prilikom pročitao je aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Srbije i tzv. Kosova. Uživo pratite izlaganje predsednika Vučića na B92.net.

* Srbija i tzv. Tzv. Kosovo u potpunosti se obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj veri.

* Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane napominju da će EU posrednik odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmena merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze koje ima Tzv. Kosovo, a koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

* Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.

* Da bi se primenio član 7, Tzv. Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdio EU posrednik.

* Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

* Da bi se primenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Tzv. Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodeljena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

* Tzv. Kosovo i Srbija se slažu da će sve tačke sprovoditi nezavisno jedan od drugog.

* Redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njihovog sprovođenja.

* Tzv. Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primenu nijednog člana (tačke).

* Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU.

* Tzv. Kosovo i Srbija su primile k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu