UN o isporuci tenkova Ukrajini: Korak u pogrešnom pravcu

Ujedinjene nacije se zalažu za uspostavljanje pravednog mira u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom – ovo što se sada dešava nije kretanje u tom pravcu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ovo je izjavio portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik komentarišući masovne isporuke tenkova Kijevu.

Novinari su pitali Dižarika da li bi hteo da se obrati stranama sukoba, kako bi se izbežao najgori scenario u svetlu sve većih isporuka tenkova Ukrajini.

Portparol generalnog sekretara UN primetio je da se za narod Ukrajine već odigrava veoma loš scenario i dodao da neće davati komentare svaki put kada Kijev dobije novo oružje.

"Ono što bismo želeli da vidimo je pravedan mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom. Ali ono što vidimo ne kreće se u tom pravcu", naglasio je on.

"Međutim, to nas neće zaustaviti da pružamo humanitarnu pomoć", dodao je Dižarik. Nemačka vlada je u sredu saopštila da je donela odluku da Ukrajini preda nemačke tenkove "leopard 2".

Tome je prethodio jako pojačan pritisak predstavnika vladinih partija na kabinet Olafa Šolca da što pre donese pozitivnu odluku o ovom pitanju.

Takođe u sredu je Bela kuća potvrdila svoju nameru da pošalje 31 tenk M1 "abrams" u Ukrajinu.

Prema rečima američkih vlasti, za isporuku ovih vozila biće potrebno nekoliko meseci.

Osim toga, Vašington namerava da pošalje osam oklopnih vozila za evakuaciju M88. U Beloj kući su naveli da se SAD nadaju da će isporuka oružja Ukrajini ne samo pomoći Kijevu u odbrani, već će mu omogućiti i da povrati izgubljene teritorije, uključujući Krim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu