Petak, 08.12.2023.

12:20

Sve je bliži: Ciklon ojačao do uragana 4. kategorije

Tropski ciklon Džasper ojačao je danas do uragana četvrte kategorije i približava se severnoj obali Australije.

Izvor: Tanjug

Sve je bliži: Ciklon ojačao do uragana 4. kategorije
Shutterstock/Vikks

Istovremeno su milioni ljudi u drugom delovima te zemlje pogođeni toplotnim talasom koji će, prema prognozama, trajati i tokom vikenda.

Džasper je dostigao brzinu od 220 kilometara na sat i nije isključeno da će dostići jačinu pete kategorije, saopštio je australijski meteorološki biro.

Džasper je tropski ciklon četvrte kategorije koji se najranije tokom godine formirao u Koralnom moru od 1900. godine, kada su počeli da se vode podaci, javio je Si-En-En (CNN), pozivajući se na podatke Nacionalnog centra za uragane.

Oluja, koja se nalazi oko 1.200 kilometara severoistočno od Kvinslenda i kreće se na jug brzinom od devet kilometara na sat, mogla bi, maksimalnom brzinom od 140 kilometara na sat, do utorka ujutru pogoditi obalu u blizini Kernsa, grada od 250.000 stanovnika.

Meteorolozi, međutim, kažu da bi se projektovana putanja mogla promeniti.

U međuvremenu, upozorenja za velike vrućine su na snazi u nekoliko australijskih država i teritorija, uključujući Novi Južni Vels, gde živi više od osam miliona ljudi.

Očekuje se da će temperature u glavnom gradu Novog Južnog Velsa, Sidneju, dostići 40 stepeni Celzijusovih u subotu, uz jake vetrove.

Pojedine škole u ​​Sidneju su zatvorene, a u pojedinim delovima Novog Južnog Velsa na snazi je potpuna zabrana paljenja vatre na otvorenom, zbog povećanog rizika od požara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: