"Velika laž. Smešno"

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu oštro je negirao optužbe da je dozvolio Kataru da finansira i ojača militantnu grupu Hamas kako bi podelio Palestince.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.11.2023.

23:16

Foto: Profimedia

On je te tvrdnje nazvao "smešnim".

Netanijahuovi protivnici u Izraelu tvrde da je njegova vlada godinama aktivno jačala Hamas u Gazi dozvoljavajući Kataru da kanališe stotine miliona dolara u obalsku enklavu u rizičnoj igri "zavadi pa vladaj", koja je trebalo da igra protiv islamističkih militanata iz Hamasa protiv palestinskih vlasti na Zapadnoj obali.

"Velika je laž da sam želeo da izgradim Hamas. Smešno. Ne idete tri puta u rat sa Hamasom niti izvodite velike vojne operacije ako želite da ojačate Hamas", rekao je Netanjahu u intervjuu za medijsku grupu ''Aksel Špringer'', prenosi Politiko.

Bivši premijer Ehud Olmert je ranije rekao za briselski portal da je u poslednjih 15 godina, Izrael učinio sve da oslabi palestinske vlasti i ojača Hamas.

"Gaza je bila na ivici kolapsa jer nisu imali resurse, nisu imali novca, a Palestinska uprava je odbila da da novac Hamasu. Netanijahu ih je spasao. Sklopio je dogovor sa Katarom i oni su počeli da prebacuju milione i milione dolara u Gazu", naveo je Olmert.

Kako podseća Politiko, sam Netanijahu je na konferenciji političke stranke Likud ukazao na potrebu jačanja Hamasa.

"Svako ko želi da spreči uspostavljanje palestinske države treba da podrži jačanje Hamasa", rekao je on.

Netanijahu je danas odbacio te optužbe, tvrdeći da je dozvolio samo da katarski novac teče u Gazu kako bi izbegao humanitarnu katastrofu, a ne da bi ojačao tamošnju administraciju.

"Zato su uzastopne izraelske vlade dozvolile da ovaj novac uđe, a ne da bi ojačale Hamas. Uopšte nismo hteli da jačamo Hamas. Hteli smo da ga oslabimo i degradiramo njegove sposobnosti koliko god smo mogli", rekao je izraelski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: