Vučić tema broj jedan u programu N1 i Nove S: podaci sve govore VIDEO

Nije vest da televizije Junajted grupe nisu objektivne i nepristrasne u svom izveštavanju.

Izvor: B92

Utorak, 28.11.2023.

15:59

Vučić tema broj jedan u programu N1 i Nove S: podaci sve govore VIDEO
Milos Tesic/ATAImages

U ovoj kampanji N1 i Nova S su čak i za svoje standarde otišle korak dalje. Svu svoju energiju usmerili su ka kreiranju sadržaja koji bi predsednika Aleksandra Vučića i vlast Srpske napredne stranke u predstavili u negativnom svetlu.

To pokazuju egzaktni podaci proizašli iz monitoringa jedne agencije koja se bavi analizom izveštavanja medija u predizbornoj kampanji. Iz toga se vidi namera Dragana Šolaka da utiče na javno mnjenje protiv Aleksandra Vučića, koristeći svoje medije kao platformu za najgore uvrede, jer očigledno da rezultate Aleksandra Vučića nije moguće osporiti. Najefikasnije sredstvo protiv istine je laž. Najefikasnija je laž koja se mnogo puta ponavlja, a upravo tome su posvećene N1 i Nova S.

Sate i sate programa su uložile upravo u to, i sve svoje kapacitete upregle su ka tom cilju, gazeći sve novinarske, etičke i moralne standarde.

Prema podacima monitoringa, u periodu od 01. novembra do 25. novembra, televizija N1 je u svom izbornom programu, koji je trajao nešto više od 92 sata, čak 69.95% vremena (64 sata, 54 minuta i 12 sekundi) posvetila sadržaju koji je Aleksandra Vučića prikazivao negativno.

Ostatak izbornog programa, koji je trajao oko 27 sati, bio je posvećen drugim temama. Sličan trend zabeležen je i na televiziji Nova S u periodu od 01. do 24. novembra. Od ukupno 88 sati i 53 minuta izbornog programa, 61.21% vremena (54 sata, 23 minuta i 39 sekundi) iskorišćeno je za sadržaj koji predsednika Vučića stavlja u negativan kontekst.

Ostatak vremena, odnosno 34 sata, 29 minuta i 54 sekundi, drugim temama iz kampanje. Analiza izbornog programa televizija N1 i Nova S, u vlasništvu Dragana Šolaka, otkriva očigledan i sistematski pristup u predstavljanju Aleksandra Vučića isključivo u negativnom svetlu.

Ovi podaci ne samo da potvrđuju pristrasnost ovih medija, već i ukazuju na strategiju koja prelazi granice obične političke kritike, transformišući se u neprekidnu kampanju usmerenu protiv jednog čoveka i liste koju predvodi. Ovakvo izveštavanje ne samo da dovodi u pitanje etičke standarde novinarstva, već i ukazuje na potencijalnu opasnost koja proizlazi iz medijske manipulacije i jednostranog prikazivanja političke stvarnosti.

Da čitava situacija bude još bizarnija, Šolakove televizije su pre mesec dana istakle da neće emitovati politički marketing, a ono što građani svojim očima mogu da vide i svojim ušima čuju je nešto potpuno suprotno. Mada, oni su možda i u pravu jer se gajenje mržnje i blaćenje Aleksandra Vučičća iz dana u dan ne može nazvati političkim marketingom, već jeftinom propagandom koja ima za cilj uvećanje finansijskog kapitala vlasnika ove dve televizije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Podeli: