Nedelja, 01.10.2023.

18:24

Muzeju žrtava genocida dodeljeno na upravljanje celokupno područje Spomen–parka "Jajinci"

Vlada Srbije je donela odluku da celokupno područje Spomen–parka ,"Jajinci" dodeli na upravljanje Muzeju žrtava genocida.

Izvor: B92

Muzeju žrtava genocida dodeljeno na upravljanje celokupno područje Spomen–parka
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORÈIÆ/ bs

O tome je danas govorila premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Srbija, ne zaboravlja svoje nedužne stradalnike, i njihovu žrtvu ugrađuje u temelje svoje slobode, nezavisnosti i samostalnosti.

Srbija u ovo naše vreme uspostavlja istinsku kulturu sećanja utemeljenu u celovitom i objektivnom poznavanju prošlosti i odlučno usmerenu ka suprotstavljanju svakom oblikumržnje, nasilja, isključivosti i netolerancije.

Upravo stoga čitava naša država, a predsednik Republike i Vlada Srbije u posebnoj meri, pružaju punu podršku Muzeju žrtava genocida – našoj matičnoj ustanovi u
oblasti kulture sećanja na žrtve genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima na području Nezavisne Države Hrvatske, kao i svim našim sunarodnicima i sugrađanima postradalim usled okolnosti ratnih i zločina protiv čovečnosti izvršenih nad njima tokom perioda Drugog svetskog rata.

Zato je Vlada Srbije donela odluku da se upravo Muzeju žrtava genocida, na staranje i upravljanje, dodeli celokupno područje Spomen–parka "Jajinci".

Ukoliko znamo da je Spomen–park "Jajinci“ uspostavljen još daleke 1951., i da od tada nije poveren na staranje i upravljanje nijednoj ustanovi kulture, onda nam svima postaje jasno u kojoj je meri ova i ovakva odluka Vlade dugo očekivana, potrebna i istorijska.

Time su konačno stvoreni osnovni preduslovi da Muzej žrtava genocida dobije svoj namenski objekat i to upravo ovde, u Jajincima", rekla je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: