Oglasila se policija tzv. Kosova: "Demonstranti iskazali nasilje"

Policija tzv. Kosova iznela je svoju verziju današnjih događaja na severu Kosova i Metohije.

Izvor: B92

Petak, 26.05.2023.

18:06

Oglasila se policija tzv. Kosova:
Tanjug/AP Photo

Kako tvrde, u samoodbrani su koristili suzavac i druga, "legalna sredstva" da rasteraju okupljene građane i omoguće novim gradonačelnicima da uđu u opštine.

Kako se navodi u saopštenju, pet pripadnika njihove policije je povređeno u neredima na severu KiM, četiri vozila su oštećena, a jedno je zapaljeno tokom sukoba građana i policije u opštini Zvečan.

Iz kosovske policije navode da se značajan broj građana okupio danas u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok “kako bi sprečio gradonačelnike da uđu u zgrade Opštine" i da su u opštinama na severu uključene sirene koje, kako tvrde, "koriste zločinačke strukture za moblizaciju i okupljanja".

Oni u saopštenju tvrde da su angažovali "relevantne policijske jedinice" kako bi upravljale situacijom i okolnostima koje su stvorili "okupljeni građani, koji su ometali organe za sprovođenje zakona i državne službenike da ostvare svoje legitimno pravo".

Tvrdi se i da je kosovska policija "u kontinuitetu razgovarala sa okupljenim građanima, tražeći od njih da se udalje i ne ometaju rad državnih službenika, da raščiste put i omoguće im odlazak na radna mesta", ali da su oni to odbili.

Kosovska policija tvrdi i da su demonstranti u Zvečanu iskazali nasilje.

Navode i da postoji sumnja da su se u blizini čuli pucnji, ali da se još ne zna tačna lokacija.

Kosovska policija navela je da će nastaviti da održava "bezbedno i mirno" okruženje za sve građane na KiM i preduzeti zakonske mere protiv "nezakonitih radnji, koje bi u bilo kojoj meri ugrozile bezbednost, mir i stabilnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: