Gori: Srbija identifikovala crvene linije

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori izjavio je danas da Srbija i predsednik Aleksandar Vučić imaju konstruktivan i realističan pristup dijalogu sa Prištinom.

Izvor: Euronews Srbija

Četvrtak, 23.03.2023.

23:10

Gori: Srbija identifikovala crvene linije
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIÆ/bs

Dodaje i da je Srbija identifikovala crvene linije u pregovaračkom procesu koje je jasno označila, ali je istovremeno izrazila raspoloženje da primeni sve što je dogovoreno.

Gori je za Juronjuz Srbija istakao da je proces dijaloga Beograda i Prištine izuzetno važan da bi se omogućila stabilnsot u čitavom regionu.

"Verujem da su rezultati koji su postignuti u Ohridu važni prvenstveno zato što se iza nas nalazi mnogo meseci jednostranih poteza uz određene reakcije koje su izazivale mnogo nestabilnosti. Javila se potreba da postoji mehanizam za artikulisanjem dijaloga, da se omogući da se pregovori postave na stabilnoj osnovi", istakao je Gori.

Kako je rekao, to je prilično važno za evropsku perspektivu Srbije jer je normalizacija odnosa sa Prištinom jedan od osnovnih kriterijuma za pribiližavanje EU. Takođe, navodi i da je to važno za privredu jer se šalje pozitivna poruka svim preduzećima koja žele da dođu u Srbiju.

Upitan da li su pitanje Kosova i uvođenje sankcija Rusiji najvažnija kada je reč o evropskom putu Srbije, Gori je naveo da je proces proširenja uvek bio put sa dve dimenzije: dimenzijom reforme i geopolitičkom dimenzijom.

"Nekad bi prevladavala jedna, a nekada druga. Sada smo u fazi u kojoj je geopolitička komponenta važna", poručio je Gori.

Govoreći o usklađivanju Srbije sa spoljnom politikom EU, on je rekao da su napravljeni neki važni koraci kada je Srbija glasala u generalnoj Skupštini UN za osudu ruske agresije.

Dodaje da u Italiji evropski put Srbije vide kao nešto što je neizbežno, i da Srbiju smatraju zemljom koja je istorijski, kulturno i geografski evropska.

"Želimo da se taj proces završi u najkraćim mogućim rokovima i pitamo se kako možemo da ubrzamo proces i koje instrumente da koristimo. S jedne strane tu je Srbija koja ima svoje odgovornosti, treba da sprovede reforme, a sa druge strane verujemo da i EU treba da bude konkretnija u predlogu da se Srbija integriše. Razumem da postoji frustracija u Srbiji i na Balkanu zbog procesa koji se odužio. Sigurno je da to ima negativan efekat na ritam proširenja. Ako se na horizontu ne vidi da je nešto blizu, sve postaje mnogo teže", poručio je italijanski ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: