Četvrtak, 23.03.2023.

09:08

Pobeda, sve oslobođeno, zločinci kažnjeni... Je l' realno?

Predsednik Češke Petr Pavel upozorio da je, iako je protiv predsednika Rusije Vladimira Putina izdat nalog za hapšenje, neka vrsta komunikacije nužna.

Izvor: Beta

Pobeda, sve oslobođeno, zločinci kažnjeni... Je l' realno?
Tanjug/AP Photo/Libkos

Pavel je za nemačke medije rekao i da je bolje da nemački kancelar Olaf Šolc razgovara s Putinom nego da se podigne "zid", iza koga se ne zna šta se dešava.

"Komunikacija je do izvesne mere nužna. To je bolje nego dići zid i samo zamišljati šta se iza njega dešava", kazao je on u intervjuu koji danas objavljuje nemački list Ziddojče cajtung.

Pavel smatra da je logično što su Nemačka i Francuska nastojale da rat u Ukrajini rešavaju diplomatskim putem i da je njihova pomoć Kijevu stizala polako jer, kako je ukazao, to što je neko dalje od Rusije to manje uvidja opasnost.

"Isto kao i ostali želim pobedu Ukrajine, tako da se oslobode svi okupirani regioni, Rusija da isplati reparacije a ratni zločinci da budu izvedeni pred sud. Ali moramo da postavimo pitanje da li je to realno? Ako nije, onda iz toga proističu scenariji koji će uvek predstavljati kompromis", kazao je Pavel.

On je rekao da će se to kako bi izgledao kompromis znati tek kada nijedna strana ne bude imala snage da vojno uspe. Kada su u pitanju bezbednosne garancije za Kijev upozorio je da ona koja je s gledišta Ukrajinaca najčvršća, ulazak u NATO, nije uopšte moguća dok traje rat a i kasnije će biti teško da se zapadni saveznici usaglase.

Po oceni češkog predsednika, koji je general u penziji i nekadašnji šef Vojnog komiteta NATO, ulazak Ukrajine u alijansku neće biti lako prihvaćen ni kada rat završi jer članice NATO mogu da gledaju na Ukrajinu kao na breme, te je ukazao da je ispravan put za Kijev brzo približavanje Evropskoj uniji.

"Odlučujuća za razvoj rata će biti ova godina. Jedan od razloga je to što će naredne godine u SAD biti predsednički izbori, kada se interes američkih birača okreće prema unutrašnjepolitičkim pitanjima a u spoljnoj politici najveći prostor dobija Kina", ponovio je Pavel upozorenje o kome govori ;u raznim intervjuima da Ukrajina za odlučujuću ofanzivu ima "samo jednu šansu i to ove godine".

Za uspešnu ofanzivu Ukrajini bi Zapad, po oceni češkog predsednika, trebalo da pomogne isporukama tenkova, borbenih vozila, artiljerije, opremom protivvazdušne odbrane i mnogo municije.

"Pomoći će i borbeni avioni MIG-29 koje daju Ukrajini Poljska i Slovačka. Svaki avion se računa. Nedostaje mi mašta čime bi dalje mogli da pomognemo. Pomoć u vidu zapadnih aviona bi bila logičan korak medjutim tek dugoročni", rekao je češki predsednik.

Prag je, prema njegovoj oceni pomogao, koliko je i čime je mogao, sada bi moggao da pomogne ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani i isporukama municije ali, kako je rekao, proizvodnja municije u Češkoj može biti problem zbog nedostatka radne snage.

"Teško se traže radnici. Mogućnosti postoje, recimo da dodju radnici iz Ukrajine", kazao je Pavel u intervjuu nemačkom listu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: