NATO: "Nećemo odstupiti, pozabavićemo se"

NATO će nastaviti da stoji uz Ukrajinu i pomagati koliko god to bude potrebno i od toga neće odstupiti, poručio je danas Jens Stoltenberg.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.11.2022.

11:24

NATO:
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Stoltenberg je, govoreći o predstojećoj konferenciji šefova diplomatija NATO iduće nedelje u Bukureštu, najavio da će glavna tema i dalje biti ruska agresija na Ukrajinu.

"Pozabavićemo se ruskim ilegalnim ratom u Ukrajini, koji nastavlja da ugrožava evroatlantski mir i bezbednost. Predsednik Vladimir Putin doživljava neuspeh u Ukrajini i on odgovara sve brutalnije", rekao je na konferenciji za štampu.

Ukazao je da je sve više talasa raketnih napada na gradove i civilnu infrastrukturu, sa ciljem prekidanja snabdevanja strujom.

"Ovo je užasan početak zime za Ukrajinu. Ovo su takođe teška vremena za ostatak Evrope i svet. Svi plaćamo cenu za rat Rusije protiv Ukrajine. Ali cena koju mi plaćamo je u novcu, dok je ona koju plaćaju Ukrajinci u krvi", podvukao je Stoltenberg.

Rekao je da, ako se dopusti da Putin pobedi, cena će za sve biti mnogo veća, i to na mnogo godina.

"Ako Putin i drugi autoritarni lideri vide da je sila pobedila, ponovo će je upotrebiti u postizanju svojih ciljeva. To bi naš svet učinilo opasnijim i krhkijim", upozorio je on.

Zato je u bezbednosnom interesu svih dalja podrška Ukrajini.

On je podvukao da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva agresije i da ima pravo da se brani i dodao da NATO i njene članice pomažu u mogućnosti korišćenja tog prava.

"Neće biti trajnog mira ako agresor pobedi, i ako ugnjetavanje i autokratija prevladaju nad slobodom i demokratijom", dodao je on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: