Petak, 25.11.2022.

09:06

"Vratićemo ih u 18. vek. Saveznici će platiti cenu"; ozbiljna pretnja i još jedna "opomena"

Vladimir Putin će "vratiti Ukrajinu u 18. vek" nastavljajući napade na energetska postrojenja u zemlji, tvrdi jedan od njegovih glavnih saveznika.

Izvor: B92, M. J.

Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Pjotr Tolstoj, zamenik predsednika Dume, upozorio je da neće biti popuštanja u ruskim udarima na ukrajinske elektrane uoči zime.

"Infrastruktura Ukrajine će biti uništena, a Ukrajina će biti vraćena u 18. vek", izjavio je član Putinove partije Jedinstvena Rusija. Poslanik ruskog parlamenta, koga su sankcionisale SAD, EU i Britanija, upozorio je da će saveznici Ukrajine "platiti cenu".

On je dodao da bi Zapad trebalo da se "pripremi za rat koji će trajati godinama".

S druge strane, zvaničnici u Moskvi su izneli tvrdnju da su štetu na kritičnoj infrastrukturi ukrajinske prestonice izazvale "strane i ukrajinske" rakete protivvazdušne odbrane.

"Nije izvršen nijedan udar na mete u gradu Kijevu", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kasnije rekao da bi Ukrajina mogla da "prekine patnje" tako što će odstupiti "na način da ispuni zahteve ruske strane". Od početka oktobra, Rusija je ispalila baraž projektila i poslala bespilotne letelice iranske proizvodnje prema energetskim ciljevima širom Ukrajine kako bi osakatila njenu električnu mrežu dok temperature padaju ispod nule.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen označila je bombardovanje kao "ratne zločine", dok je Svetska zdravstvena organizacija UN upozorila je na "po život opasne" posledice ako se ruski napadi nastave i procenjuje da bi milioni ljudi zbog toga mogli da pobegnu iz zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Podeli: