Vučić: "Kurti je odbio svaki kompromis"; Oglasio se NATO VIDEO

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Briselu, u okviru dijaloga sa Prištinom, o krizi na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2022.

11:00

Vučić:
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U razgovorima su učestvovali visoki predstavnik EU Žozep Borelj, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Vučić se obratio javnosti i naveo da Aljbin Kurti odbio ama baš svaki kompromis, pa čak i to da odustane od kažnjavanja Srba.

"Danas je svima jasno ko je bio konstruktivan i ko teži miru i stabilnosti. Iz meni nejasnih razloga nismo uspeli da postignemo apsolutno nikakav dogovor", rekao je Vučić na početku obraćanja.

Srbija je još jednom pokazala želju za kompromisom i dogovorom radi mira, čak i da se ne izdaju nove KM tablice, ali s druge strane je imao sagovornika koji želi samo rat i proterivanje Srba.

"Želim da sve utiske saberem i obratiću se našem narodu. Pred nama su besane noći i mnogo teških dana. Kada pričate o nečemu u budućnosti morate da poštujete one dogovore koji su potpisani. Oni žele da se poštuje nešto o čemu nije ni razgovarano. Svakako neće biti lako u narednom periodu", rekao je Vučić.

Kako prenose mediji, Vučić će se večeras u 19 sati obratiti javnosti povodom završenih sastanaka u Briselu.

Kurti: "Odustajanje od roka neprihvatljivo za Prištinu"

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je danas u Briselu da je za Prištinu neprihvatljivo odustajanje od roka za zamenu registarskih tablica u pokrajini, koji ističe u martu 2023. ako to ne prati, kako je naveo, "dogovor da se hitno obavežemo na konačni dogovor za punu normalizaciju odnosa" Beograda i Prištine.

"Rok je bio mart 2023. Dakle, dolazimo ovde u Brisel da se dogovorimo o novom putu za sporazum pre marta 2023. Sa žaljenjem moram da kažem da su posrednici, u ovom slučaju Žozep Borelj, odustali od roka i od predloga EU za normalizaciju odnosa", tvrdi Kurti.

Dodao je da je EU predložila da Priština ne izriče kazne za, kako je naveo, "nelegalne" registarske tablice već da nastavi da izdaje opomene, a da Beograd više ne izdaje tablice sa akronimima gradova na KiM, prenela je Koha.

Ambasador Velike Britanije: "Trenutna situacija rizična"

Ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot ocenio je kao razočaravajuće što na današnjim sastancima lidera Kosova i Srbije u Briselu nije postignut sporazum o prevazilaženju krize oko preregistracije vozila sa srpskim tablicama.

Abot je na Fejsbuku naveo da je neophodno odmah ostvariti napredak u pregovorima kako bi se postigao sporazum o normalizaciji, čime bi kako je rekao, sporovi oko pitanja kao što su registarske tablice postali nepotrebni.

"Trenutna situacija predstavlja rizik za bezbednost i život običnih ljudi na Kosovu i ometa misiju Vlade da poboljša njihove živote. Sve strane treba da izbegavaju radnje koje bi mogle da dovedu do eskalacije tenzija ili da izazovu pretnje po bezbednost", napisao je ambasador.

Borelj obavestio Stoltenberga o razočaravajućem ishodu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbedost Žozep Borelj izjavio je da je obavestio generalnog sekretara NATO Jensa Stotenberga o razočaravajućem ishodu današnjeg sastanka na visokom nivou između Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Eskalacija se mora izbeći. EU i NATO ostaju koordinisani, takođe, na terenu", napisao je on na Tviteru.

"EULEKS Kosovo pažljivo prati", dodao je Borelj.

Stoltenberg je nakon neuspeha pregovora Beograda i Prištine u Briselu prethodno poručio da se eskalacija mora izbeći, a da Kfor ostaje na oprezu.

Stoltenberg je na Tviteru naveo da je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbedost Žozepom Boreljom i izrazio razočaranje jer nije rešen spor Beograda i Prištine oko registarskih tablica.

"Razgovarao sam sa Žozepom Boreljom. Razočarani smo što nije bilo moguće da se reši spor oko registarskih tablica. Sada je vreme za odgovornost i pragmatična rešenja. Eskalacija se mora izbeći. Kfor ostaje na oprezu", naveo je Stoltenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli: