Ako nas ovo ne opameti: Maske, kazne, Arena...

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Krizni štab koji je formirala Vlada Srbije pooštrio je mere u borbi protiv koronavirusa.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2020.

11:51

Ako nas ovo ne opameti: Maske, kazne, Arena...
Tanjug/Tara Radovanoviæ

Ono što je odmah rečeno, i što će pogoditi sve građane Srbije, jeste nošenje maski.

Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević je objasnila da maske moraju da nose svi, stalno i u svakoj prilici. O tome da li će ta mera važiti i na otvorenom Krizni štab će govoriti na konferenciji u 15h. Ta mera je obavezna i stupa na snagu odmah.

Beogradski mediji naveli su zatim i da je na sednici Kriznog štaba razgovarano i o tome da se u najskorije vreme to zakonski reguliše. Drugim rečima, kažnjavanje za kršenje ove mere moglo bi od sledeće nedelje da bude zakonski regulisano, a izricale bi se mandatne kazne koje će biti novčane. To znači da će onaj ko bude zatečen bez maske kaznu morati da plati odmah, ili naknadno ali u većem iznosu.

Do sada je važilo pravilo da su maske obavezne u zatvorenim prostorima, a na otvorenom nisu bile obavezne ukoliko je moguće obezbediti neophodnu distancu.

Razmatrano je i, kako se navodi, regulisanje kršenja kućne izolacije koje bi takođe moglo da se nađe kao odredba u izmenjenom Zakonu o prekršaju.

Sledeća mera koja je danas pooštrena odnosi se na okupljanje ljudi. Do sada, i pooštrena mera da se ne sme okupljati više od 30 ljudi, više puta je prekršena, pa je sada odlučeno da se lokalnim samoupravama da ovlašćenje da zabranjuju izdavanje dozvola za okupljanja.

Zatim, beogradska hala Arena od ponedeljka ponovo će biti spremna za prijem pacijenata obolelih od kovida 19, kako se ne bi došlo u situaciju da se preoptereti zdravstveni sistem, pogotovo zbog nekovid pacijenata. Dr Kisić Tepavčević je objasnila da će, imajući u vidu da se povećava broj osoba kod kojih je potvrđen virus i raste broj hispitalizacija, to morati da se uradi.

"Naš zdravstveni sistem mora i treba da funkcioniše. Na nama je da sprečimo da se inficiramo i prenosimo infekciju. Da preguramo težak period pred nama, kada je lako širenje respiratornih infekcija", upozorila je Kisić Tepavčevićeva.

Kada je reč o radu ugostiteljskih objekata, njihovo radno vreme ostaje do 23 sata, kao i do sada, ali su propisane striktne mere - obavezno je da se uđe sa maskom, koju je moguće skinuti kada se sedi za stolom, ali ukoliko se ide u toalet ili se napušta restoran, maska ponovo treba da se nosi.

Takođe, uslužni objekti moraće da imaju odgovorno lice, čiji zadatak će biti da kontroliše da se striktno sprovode preventivne mere. "Moramo da damo sve od sebe da se maksimalno organizujemo i sprovodimo mere koje nisu ni skupe, ni teške. Jedino možemo da uspemo ako se zaista svi tako ponašamo", napomenula je Kisićeva.

"Svedoci smo da broj obolelih polako raste. Situacija je kod nas mnogo povoljnija nego u svim zemljama Evrope, ali to ne treba da nas teši, jer virius ima veliki potencijal brzog širenja. Na nama je da to zaustavimo", poručila je Kisić Tepavčevićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli: