Da li ovo nešto znači: Redovi i čekanje po pet sati

Stanovnici američke savezne države Teksas u utorak su se pridružili milionima građana SAD koji glasaju ranije u rekordnom obimu, uoči predsedničkih izbora.

Izvor: Glas Amerike, Tanjug

Sreda, 14.10.2020.

06:25

Da li ovo nešto znači: Redovi i čekanje po pet sati
Tanjug/Delcia Lopez/The Monitor via AP

Prema snimcima sa društvenih mreža, dugi redovi mogli su se videti ispred biračkih mesta u velikim gradovima kao što su Hjuston i Dalas, prenosi Rojters.

U Džordžiji, gde je rano glasanje za izbore koji se održavaju 3. novembra, počelo u ponedeljak, pojedini građani su čekali pet sati ili duže da glasaju.

U toj državi se osim za predsednika SAD, birači izjašnjavaju i o kandidatima za dva mesta u Senatu, javlja Glas Amerike (VOA).

Na pojedinim lokacijama je bilo kašnjenja zbog problema s glasačkim mašinama, navele su grupe za biračka prava.

Slični problemi doveli su i do velikih kašnjenja tokom stranačkih primarnih izbora u junu, podseća VOA.

Tri nedelje uoči izbora, Amerikanci su lično ili poštom već ubacili više od 10 miliona glasackih listića širom zemlje, pokazuju podaci koje je prikupio Americki izborni projekat.

Birači u večini američkih država i u prestonici Vašingtonu imaju mogucnost da ranije glasaju na biračkim mestima.

U mnogim državama su, zbog pandemije korona virusa, prošireni i kriteriijumi za glasanje poštom.

Podršku većine birača u Teksasu i Džordžiji obično imaju republikanski kandidati, ali je ove godine izborna trka između predsednika Donalda Trampa i demokratskog kandidata Džozefa Bajdena u tim državama neizvesnija, navodi VOA.

Prema anketama, Bajden i Tramp su ove godine gotovo izjednačeni u Džordžiji, dok predsednik ima manju prednost u Teksasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli: