Tramp ili Bajden - Srbi u SAD imaju svog favorita

Na predsedničkim izborima 3. novembra biće odlučeno da li će republikanac Donald Tramp nastaviti da vodi SAD ili će vođstvo preuzeti demokrata Džo Bajden.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2020.

17:00

Tramp ili Bajden - Srbi u SAD imaju svog favorita
Foto: Deposit/palinchak

Da li će i kako glasati Srbi u SAD, ko im je bliži Tramp ili Bajden, zašto je nastala organizacija "Srbi za Trampa"?

Predizborne analize pokazuju da demokrata Džo Bajden ima prednost nad Trampom, a kako se približava dan izbora ta razlika postaje sve veća.

Veliki problem za Trampa nastali su zbog pandemije koronavirusa i odgovora države na zarazu, što su mu njegovi politički suparnici žestoko zamerili.

Dodatni problem nastao je zbog slučaja ubistva afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo nakon brutalnog policijskog hapšenja, što je izazvalo proteste u više saveznih država pod nazivom "Crni životi su važni".

Sve ovo unelo je nemir i u srpsku zajednicu u Sjedinjenim Državama.

"Društvo podeljenije nego ikada"

Foto: Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh
U SAD, prema poslednjem popisu iz 2010. godine, živi 176.666 građana koji "govore srpski jezik u porodici", a predstavnici naše dijaspore strahuju se da će novi popis krajem ove godine pokazati da se broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi u Americi smanjuje.

O tome kakvo je raspoloženje među Srbima u SAD uoči predsedničkih izbora za B92.net govorio je predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije Nikola Lončar. koji kaže da je "narod ovde podeljen više nego ikad do sada. Skoro 40 godina živim u SAD i ovako nešto nisam video".

Kako dodaje, nastao je "totalni haos sa neredima koji idu ka totalnoj anarhiji u ime demokratije".

"Niko ne sme da se pobuni protiv pokreta Black Lives Matter da ne bi bio proglašen rasistom. Onda kriminalni deo iz svih rasa koristi to u velikom broju slučajeva za isterivanje pravde na svoj način. Mogli ste videti snimke lomljenja prodavnica i krađa, paljenja prodavnica, automobila", kaže on.

Prema rečima Lončara, demonstranti "hoće besplatne kuce u kojima se uglavnom ne plaća ni stanarina ni režije".

"Džo Bajden obećava što ne može ispuniti, a Tramp ne sme podići vojsku i policiju na veći nivo nego sada da ne bi gubio glasove", ne krije Lončar koji mu je od dvojice kandidata bliži.

"Srbi pamte"

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Govoreći o odnosu Srba prema predsedničkim kanidatima, Lončar se setio nemira 90-ih godina i raspada Jugoslavije.

"Sećam se da smo se 1989. godine vratili na neko vreme u Srbiju, živelo se lepo. Početkom 1990. na prvim internet stranicama Američke privredne komore pisala se preporuka građanima SAD da ne investiraju u Jugoslaviju jer će biti građanskog rata. Imao sam dosta kontakata i kome god sam rekao za to kazali su mi da su mogući mali nemiri kao 1971. ali će sve brzo proći", kazao je Lončar.

Lončar kaže i da su se Srbi otvoreno stavili na stranu republikanskog kanidata Donalda Trampa.

"Veliki broj Srba je pokrenuo kampanju i deli materijale koje pokazuju Džoa i demokrate u pravom svetlu i koliko zla su nam naneli, pa verujem da ni jedan Srbin ne bi trebalo da podrži 'uspavanog Džoa', kako ga Tramp naziva", ocenjuje on.

Kako dodaje, u SAD je nepristojno pitanje za koga ćete glasati, ali "Srbi bar uvek imaju žestoko opravdanje da budu protiv demokrata bar u ovom krugu".

Ko su "Srbi za Trampa"

Srbi se nikada nisu zvanično organizovali kako bi podržali nekog predsedničkog kandidata u SAD, do ove godine kada je pokrenuta organizacija "Srbi za Trampa 2020". Kako za B92.net kaže predsednica te organizacije Olga Ravasi, u pitanju je organizacija koja je "sa svojom misijom počela 3. avgusta kako bi odbrojala 12 nedelja do izbora 3. novembra".

"Za nas je ovo značajan i istorijski momenat, jer se pojavljujemo kao uticajna i ozbiljna glasačka zajednica. Dobili smo veliku logističku podršku Republikanske stranke na lokalnim nivoima, i na samom početku delovanja odmah postali deo zvanične koalicije predsedničke kampanje", navodi ona.

Na pitanje kako se organizacija finansira, Ravasi kaže da svi članovi rade na volonterskoj bazi, a da na svom sajtu imaju opciju za donaciju za njihovu kampanju.

O tome kako "Srbi za Trampa" sprovode svoju kampanju, Ravasi navodi da su veoma aktivni na društvenm mrežama i internetu generalno, a svoje nedeljne pamflete šalju pratiocima.

"Širimo informacije kroz lične kontakte, oni nastavljaju da obaveštavaju svoje krugove kontakata, itd. Najvažnije je da se proširi informacija o našem delovanju, misiji, ciljevima, i naravno konkretnim izbornim programima dva kandidata. Vrlo smo aktivni na terenu gde imamo formirane timove u ključnim državama (swing states) koji vredno rade na širenju naše misije, registrovanju ljudi za glasanje, i učestvujemo u svim skupovima podrške predsedniku", kaže ona.

Napominje i da su dosta pažnje privukli svojim okupljanjem za podršku Trampu ispred bolnice Volter Rid gde je Tramp bio smešten jer je bio zaražen koronavirusom.

Zašto bi Srbi trebalo da glasaju baš za Trampa?

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon
Na ovo pitanje Ravasi odgovara da je Tramp osveženje na svetskoj i američkoj političkoj sceni, te da je protresao "vašingtonsku močvaru koja je nama kao narodu nanela mnogo zla".

"Čak nije više ni pitanje izbora demokrata protiv republikanaca, već zaista u izboru jednog čoveka protiv permanentne birokratije ili duboke države, čije je Bajden otelotvorenje", ocenjuje ona.

Ravasi čak demokrate optužuje da pokušavaju tri i po godine da izvedu državni udar ili "obojenu revoluciju".

"Tramp nije političar, kojih ima na svakom uglu, on je lider, redak lider koji se bori za svoju zemlju, a suštinski to ne mora. Ništa ne dobija, pa čak i platu ne uzima već je donira, i radi požrtvovano iz ljubavi prema svojoj zemlji. A sve što je dobro za Ameriku i obične američke građane, dobro je i za nas Srbe koji tu živimo", kaže Ravasi.

Na pitanje šta Trampa razlikuje od Bajdena, Ravasi navodi da je on "raspoloženiji i mnogo naklonjeniji Srbiji i srpskom narodu nego svi prethodnici".

"Uz napomenu da se problemi koji decenijama traju, i datiraju mnogo pre Trampa ne rešavaju preko noći. Ali novonastala situacija daje jedan prostor da se mi regrupišemo i konačno pokažemo da smo ozbiljni, uticajni, pa i da zajedno, kao matica i rasejanje štitimo nacionalne interese", napominje ona. "Ja sam sve svoje kontakte koje sam godinama sticala upravo sada iskoristila smatrajući da je ovo pravi trenutak da nas stavim na mapu, i da se politički akriviramo i angažujemo", navodi Ravasi.

Napominje da je za sada cilj organizacije koju vodi da bude izabran za predsednika SAD 3. novembra kadidat kojeg podržavaju.

"Nakon toga nastavljamo kao permanentna organizacija od uticaja na političke odluke. Nadam se da će biti sluha tamo gde je do sada bilo propusta, da se to pretvori u jednu nacionalnu kohezivnu koaliciju", zaključuje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli: