Predsednik Meksika traži od parlamenta: Dozvolite američkim vojnicima da uđu u zemlju

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador zatražio je dozvolu od parlamenta da početkom 2024. dozvoli ulazak u zemlju grupi američkog vojnog osoblja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.11.2023.

19:39

Predsednik Meksika traži od parlamenta: Dozvolite američkim vojnicima da uđu u zemlju
EPA/MARCIN BIELECKI POLAND OUT

Američkom osoblju treba da se omogući dolazak radi obuke meksičkih specijalnih snaga, saopšteno je u zvaničnom glasniku meksičkog Senata.

Predsednik Andres Manuel Lopez Obrador poslao je pismo Senatu u kojem je tražio dozvolu da 11 američkih vojnih lica učestvuje u programu pod nazivom "Jačanje kapaciteta specijalnih snaga Ministarstva odbrane", preneo je Rojters.

Prema saopštenju Senata, obuka bi trebalo da bude održana u vojnom centru jugoistočno od Meksiko Sitija između 23. januara i 21. marta naredne godine.

Tih 11 američkih vojnih lica pripadaju 7. grupi specijalnih snaga američke vojske, elitnoj jedinici koja je delovala u Iraku i Avganistanu i često obučava inostrane trupe.

Očekuje se da će ta grupa stići u Meksiko sa sopstvenim oružjem, municijom i opremom. Tokom boravka, američki vojnici biće raspoređeni u Ministarstvo odbrane Meksika, koje je kroz istoriju imalo bliske veze sa vojskom Sjedinjenih Američkih Država.

Pismo Lopeza Obradora datirano je 22. novembra, manje od nedelju dana, nakon što se meksički levičarski predsednik sastao sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom na samitu Azije i Pacifika u San Francisku.

Lopez Obrador bio je ranije kritičan prema američkim zvaničnicima za borbu protiv narkotika koji deluju na teritoriji Meksika, optužujući agente američke Uprave za borbu protiv droga (DEA) da ugrožavaju meksički suverenitet.

Britanska agencija napominje da je prisustvo američkog vojnog osoblja na meksičkom tlu dugo bilo osetljivo pitanje u Meksiku, pre svega svega zbog sećanja na gubitke velikog dela teritorije od SAD tokom rata 1840-ih, kao i brojnih američkih vojnih upada početkom 20. veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: