Stoltenberg: NATO će učiniti sve da sačuva sigurnost na Zapadnom Balkanu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da će NATO učiniti sve što je potrebno kako bi održao stabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.11.2023.

13:18

Stoltenberg: NATO će učiniti sve da sačuva sigurnost na Zapadnom Balkanu
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

"Mi tamo imamo istoriju prisustva, a tek smo nedavno povećali naše prisustvo na Kosovu dodavanjem 1.000 vojnika", rekao je Stoltenberg na pitanje kako vidi misiju KFOR-a u budućnosti i da li smatra da bi NATO mogao da preuzme veću ulogu kako bi unapredio bezbednost na severu tvz. Kosova.

On je dodao da je upravo posetio region Zapadnog Balkana ge se sastao sa liderima iz celog regiona.

"Sada procenjujemo da li bi to trebalo da bude trajnije povećanje, da li postoji potreba za nekim novim sposobnostima, ali imamo već preduzeli važne korake povećanjem našeg prisustva", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je pozvao Prištinu i Beograd da se angažuje u dijalogu uz posredovanje EU.

"Takođe verujemo da bi predlog za Asocijaciju sa srpskom većinom (ZSO) mogao da bude važan korak napred kako bi pomeraio ovaj dijalog u konstruktivnijem pravcu. Moja poruka je, opet, Prištini i Beogradu, a da obe strane moraju da se uzdrže od zapaljive retorike i da ne sprovode nikakve radnje koje mogu dodatno povećati tenzije u regionu", zaključio je Stoltenbeg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: