Petak, 24.11.2023.

10:00

Noć haosa: Ovo nije viđeno decenijama; "Ubijte svakog na koga naiđete" FOTO/VIDEO

Irska policija osudila kao "neopravdano nasilje" nerede u središtu Dablina nakon napada nožem u kom su povređeni troje male dece i jedna žena.

Izvor: B92, Jutarnji list

Noć haosa: Ovo nije viđeno decenijama;
Tanjug/Brian Lawless/PA via AP

Demonstracije su se, nakon napada u četvrtak posle podne ispred škole na Trgu Parnel, pretvorile u noć nereda i nasilja.

Prvi čovek dablinske policijske garde Dru Haris izjavio je na konferenciji za novinare da su do sada uhapšena 34 izgrednika, ali je izrazio bojazan da će se nasilje nastaviti.

Uništeno je 13 prodavnica, 11 policijskih vozila, tri autobusa i tramvaj, rekao je on dodajući da je u sukobima s demonstrantima ozbiljne povrede zadobio jedan policajac, dok je više njih takođe povređeno. "Ovakvo nešto nije viđeno decenijama", istakao je Haris, dodajući da se može pretpostaviti da će biti još nereda.
Tanjug/Brian Lawless/PA via AP
Demonstranti, koji su se sukobili s interventnom policijom, bacali su baklje i pirotehnička sredstva, a drugi stolice koje su grabili ispred restorana i barova.

Oko zgrade irskog parlamenta Leinster haus u četvrtak kasno uveče uspostavljen je policijski kordon, uz policajce Irske konjičke garde koji su stigli kao podrška, zbog zabrinutosti da bi se nasilje moglo proširiti na sedište irskih institucija.

Policijski poverenik Dru Haris za nerede je okrivio "potpuno ludačku frakciju vođenu krajnje desnom ideologijom".

Kako je počelo i zašto

Tanjug/Brian Lawless/PA via AP
Problemi su nastali nakon šokantnih scena oko ručka u četvrtak kada su troje dece i žena, koja se brinula o njima, izbodeni u blizini jedne osnovne škole.

Petogodišnja devojčica podvrgnuta je hitnom lečenju zbog teških povreda. Žena je takođe teško povređena, dok je drugo dvoje dece, petogodišnji dečak i šestogodišnja devojčica, zadobilo lakše povrede.

Policija je rekla da je predmet istrage osumnjičeni muškarac koji je zadobio ozbiljne povrede na mestu događaja. Na društvenim mrežama se pojavila tvrdnja da je napadač Alžirac, što je podstaklo lokalno stanovništvo da se organizuje i izađe na ulice zbog mržnje prema migrantima.

Policija je u početku tvrdila da su uvereni da napad nije povezan s terorizmom, ali na večernjoj konferenciji za novinare teroristički motiv nije definitivno isključen.

Glavni nadzornik dablinske Policijske garde Patrik Makmenamin rekao je da nasilje demonstranata nije imalo nikakve veze s ozbiljnim napadom koji se dogodio u četvrtak, dodajući da je to bilo neopravdano nasilje.
Tanjug/Brian Lawless/PA via AP
Oglasio se i irski predsednik Majkl Higins koji je rekao: "Ovaj užasni incident stvar je garde i to što su ga iskoristile ili zloupotrebile grupe za napad na načelo društvenog uključivanja i zaslužuje osudu svih onih koji veruju u vladavinu prava i demokratiju".

Irska ministarka pravosuđa Helen Makenti je rekla da su prizori nereda "nepodnošljivi" i da se "nasilničkom i manipulativnom elementu ne sme dopustiti da koristi užasnu tragediju za izazivanje pustoši".

Obraćajući se medijima u četvrtak naveče, poverenik garde Haris je rekao: "Imamo potpuno ludačku huligansku frakciju vođenu ideologijom krajnje desnice, a zatim i ovu razornu tendenciju uključenu u ozbiljno nasilje." Prema procenama AFP, na demonstracijama je bilo nekoliko hiljada ljudi a navodi se i da takvi protesti i nasilje godinama nisu viđeni na ulicama Dablina.

Kad su novinari koji su bili na licu mesta pitali izgrednike zašto su tamo, oni su im pretili i poručili da "mediji lažu o migrantima", preneo je Gardijan.

Neki od demonstranata su uzvikivali "Ova smeća napadaju Irce", a drugi su podsećali na ubistvo nastavnice za koje je na doživotni zatvor osuđen slovački državljanin. Na društvenim mrežama se širio i poziv demonstrantima "da ubiju svako migrantsko smeće na koje naiđu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli: