Ponedeljak, 02.10.2023.

08:39

Testiran novi ruski pancir, i bolji je od američkog

Ruski pancir "Obereg" tokom testiranja je pružio zaštitu od snažnog snajperskog metka "lapua magnum" NATO kalibra.

Izvor: Sputnjik

Testiran novi ruski pancir, i bolji je od američkog
FOTO TANJUG/ Bram Janssen

Dok američki pancir, koji koristi ukrajinska vojska, nije izdržao metak iz automatske puške "Kalašnjikov", objavila je ruska državna korporacija "Rosteh".

Kako je rekao direktor kompanije "Oktava" (deo "Rosteha") Pavel Pavlenko, državna testiranja prsluka ne predviđaju gađanje mecima kalibra 8,6 x 70 milimetara, ali je "Obereg" prošao i to ispitivanje – metak nije probio ploču. Najjeftiniji pancir iz istočne zemlje takođe je izdržao udar metka pomenutog kalibra, ali na poleđini ploče se stvorilo veliko udubljenje koje bi nanelo čoveku povrede opasne po život.

Američki model je pokazao najmanju izdržljivost – lako ga je probio standardni metak kalibra 7,62 x 39 milimetara iz automata "Kalašnjikov".

Ploča ruskog pancira "Obereg" napravljena je od podloge od polietilena ultra-visoke molekularne težine, keramičke ploče, kevlara i još jednog dodatnog sloja koji smanjuje rasipanje fragmenata i stvara izolaciju od vlage.

"Obereg" je težak 11,5 kilograma, što je dobar pokazatelj za pancire iste klase. Prsluk pruža zaštitu na površini od preko 50 kvadratnih decimetara.

Trenutno "Rosteh" radi na smanjenju težine zaštitnog prsluka na približno 10-10,5 kilograma. Tržišna vrednost "Oberega" je 115.000 rubalja (oko 1.100 evra). Poređenja radi, američki modeli koji ne mogu da izdrže metak iz "Kalašnjikova", koštaju preko 200.000 rubalja (preko 2.000 evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: