Ruska veštačka inteligencija oborila MiG-29 bez učešća posade

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je tokom protekla 24 časa ruski PVO sistem oborio ukrajinski MiG-29.

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.

Petak, 26.05.2023.

12:02

Ruska veštačka inteligencija oborila MiG-29 bez učešća posade
Foto: Profimedia

Borbeni avion je oborio S-350 Vitez u rejonu Grigorivka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Još 20 ukrajinskih dronova je oboreno, ali se ne pominje sa kojim tipom oružja su eliminisani.

Ruski medij Vzglad je kasnije objavio, pozivajući se na neimenovani izvor, da je ruski PVO sistem oborio ukrajinski MiG-29 u potpuno automatskom režimu, bez učešća operatera. Kako se prenosi, upotreba automatskog režima sistema je po prvi put upotrebljena u realnim borbenim uslovima.

Sam sistem S-350 Vitez je doneo odluke da otkrije, prati i pogodi vazdušni cilj, prenosi Vzglad.

Izvor za ruske medije kaže da "borbena posada kontroliše samo odluke koje donosi veštačka inteligencija ugrađena u kompleks u okviru nastale vazdušne borbene situacije, dok se operater ne meša u rad sistema PVO".

Prema izvoru, da bi povećao imunitet kompleksa u smislu otkrivanja i klasifikacije ciljeva, S-350 Vitez je istovremeno radio u aktivnom i pasivnom radarskom režimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: