Ukrajina se bori na način na koji NATO ne bi

Edvard Stringer, penzionisani maršal britanskog ratnog vazduhoplovstva, izjavio da Zapad primorava Ukrajinu da se bori na način na koji NATO ne bi.

Izvor: index.hr

Petak, 26.05.2023.

11:47

Ukrajina se bori na način na koji NATO ne bi
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

"Postoji moralna dimenzija koju treba razmotriti", rekao je Stringer u članku za Fajnenšel tajms..

Podseća se da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dugo tražio i molio zapadne sile da njegovoj zemlji osiguraju borbene avione F-16. Američki predsednik konačno je najavio da će SAD pomoći u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje avionima, sugerišući da će zemlje članice NATO-a početi i da ih isporučuju Kijevu.

"NATO bi se borio protiv Rusije tako što bi prvo dobio vazdušnu bitku, a zatim iskoristio tu vazdušnu nadmoć kako bi vodio uspešniju kopnenu bitku. S obzirom na slabost ruskih vazdušnih snaga, ovo nije pusti san. Ali dosadašnje ograničene donacije Zapada naterale su Ukrajinu da nastavi s taktikom 'mlevenja'. Ograničili smo Kijev da se bori na način na koji mi ne bismo", rekao je britanski maršal.

"Ako želimo da Rusija bude poražena, trebalo bi da preokrenemo ovu poziciju. Odluka o F-16 veliki je korak u pravom smeru. Ovi avioni možda neće stići na vreme da pomognu ukrajinskoj proletnoj ofanzivi, ali već i sama najava će uticati na vojsku i političke kalkulacije u Kremlju", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Podeli: