"Biće to farsa"

Član Predsedništva Socijaldemokratske partije Azdren Šalja izjavio da je kosovski premijer Aljbin Kurti "greškama u dijalogu sa Srbijom poklonio sever Kosova".

Izvor: B92

Petak, 26.05.2023.

09:48

EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

To je, kako je rekao, počelo sprovođenjem francusko-nemačkog plana, i dodao da su i odnosi sa međunarodnim partnerima ugroženi, prenosi Koha.

On je izjavio da je implementacija Zajednice srpskih opština počela kroz održavanje izbora na severu i polaganje zakletve predsednika.

"Bila je greška održavanje izbora, jer bojkot pokazuje da Srbi sa severa ne žele da se integrišu u ovo društvo. Ti izbori su amaterizam vlade. Sever nije problem koji se može rešiti demonstracijom sile, problem severa je politički. To pitanje je moralo biti rešeno u Briselu. Bilo bi dobro da Kurtijeva obećanja nisu shvaćena ozbiljno, jer imamo premijera koji nije ispunio ono što je rekao“, izjavio je Šalja.

Prema njegovim rečima, tzv. Kosovo ima obavezu da dostavi nacrt statuta ZSO, a za njega je zastrašujuće upozorenje vlade "o stvaranju još jedne tenzije na severu".

"Francusko-nemački plan se sprovodi. Vidimo prve nagoveštaje samoupravljanja. Ovo što se radi je pokušaj da se pripremi teren za argumentaciju da sever nije pod kontrolom Kosova. Stalno se priča o suverenitetu, a o bezbednosti tamo brine Kfor, a ne naša policija. Kosovo nema šanse da proširi svoj suverenitet nad severnim delom zbog nekih amaterskih akcija koje je uradio Kurti", rekao je on.

Šalja je dodao da će izbori na severu na kraju ispasti farsa.

"Policija je otišla i povukla se i situaciju je uzeo pod kontrolu Kfor. Vlada je dala argument Evropi da nad ovim delom Kosova nema kontrolu. Kurti se predao. On nije zabrinut zbog podele severa. Sa ovim govorimo o paralelnoj državi, a to se već vidi. Vladu ne zanima sudbina Kosova, ako ne izgubi biračko telo", dodao je on.

Sa Zajednicom, prema funkcioneru SDP-a, Srbi će imati izvršna ovlašćenja i formiraće se ministarstvo na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: