Gašić o masakru na Vračaru: Ništa ne krijemo, radio je video nadzor

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su juče započetu diskusiju o vladinom Izveštaju o bezbednosnoj situaciji u Srbiji nakon masovnih ubistava.

Izvor: B92

Petak, 19.05.2023.

07:23

Gašić o masakru na Vračaru: Ništa ne krijemo, radio je video nadzor
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIÆ

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić pročitao je na početku sednice deo izveštaja o bezbednosnoj situaciji i incidentima u školama tokom prošle i ove godine.

On je poslanicima predočio i postupanje policije prema U. B. koji je okrivljen za masovno ubistvo u okolini Mladenovca i Smedereva.

Kako je naveo Gašić, prema evidenciji policije, protiv Uroša Blažića je 31. maja 2020. godine podneta krivična prijava Višem tužilaštvu za maloletnike protiv zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Uroš Blažić je, kako je ispričao, vozio motor, nije se zaustavio na znak i udario policajca, prošao dve patrole, treća ga zaustavila. Doveden je, prema Gašićevim rečima, u policijsku stanicu, saslušan je i podneta je krivična prijava tužilaštvu.

Gašić je kazao da je obavešten Centar za socijalni rad Zvezdara radi preuzimanja mera iz svoje nadležnosti, ali da se ne zna ishod.

"Protiv U. B. je 28. jula 2019. godine podneta prekršajna prijava za drsko i bezobrazno ponašanje, kada je motornom testerom posekao rampu kojom je Živorad Petković iz Dubone branio ulaz u svoje imanje", rekao je ministar policije.

Dodao je i da je protiv Uroša Blažića podneta i prekršajna prijava zbog izazivanje tuče, posedovanje noža, ali je postupak obustavljen zbog apsolutne zastarelosti.

Gašić je rekao i da je protiv oca Uroša Blažića policiji bila podneta i prijava za nasilje u porodici nad ocem.

Gašić o detaljima ubistva u školi: Video nadzor je radio i uzet je kao dokazni materijal

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić govorio je u parlamentu o nasilju u OŠ "Vladislav Ribinikar" na Vračaru, rekavši da se ništa ne krije o tom slučaju.

On je kazao da je pripadnik školskog obezbeđenja ubijen istog trenutka kada je kročio na vrata škole, kao i da je školski policajac uradio sve po proceduri.

"Video nadzor je radio, bio je u upotrebi i izuzet je kao dokazni materijal. Ko je pozvao policiju? Pozvala je pomoćnik direktora škole. Da li je zvao ubica? Jeste, I on je zvao. Da li je policija stigla posle 10 minuta, da, stigla je, ali ja ne mogu da iznosim detalje koji jesu jako bitni za komplentu istragu", rekao je Gašić.

Ministar je rekao da je u školu "Vladislav Ribnikar" posle 20 minuta od masakra stigla ministarka Danica Grujičić, nešto kasnije Branko Ružić i on.

"Bili smo sve vreme sa mojim saradnicima iz forenzike na licu mesta, međutim, odlično znate da zločin nastaje nizom bioloških, socioloških i psihičkih faktora koje policija nije mogla da zna i da pretpostavi da će tako nesto da se desi", rekao je Gašić.

Upitan da li snosi odgovornost za sve što se dogodilo, Gašić je odogvorio potvrdno.

"Da, snosim i ja, snosite i vi. Svi mi zajedno snosimo odgovornost", rekao je Gašić.

Pred poslanicima je i Izveštaj o radu medija kao i Predlog za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

Poslanici će raspravljati o svakoj tački pojedinačno, odnosno ne vodi se objedinjena rasprava.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je juče da šefovi poslaničkih grupa iz opozicije, koja je tražila ovu raspravu, nisu glasali za dnevni red.

U parlamentu su juče bili premijerka Ana Brnabić, kao i ministri Bratislav Gašić, Danica Grujičić, Darija Kisić, Maja Popović i Nikola Selaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: