Turska predstavila novu zver: "Altay" VIDEO

Generalni direktor turske kompanije BMC Murat Ialcintas najavio je da će tenk Altay biti isporučen turskim oružanim snagama od 23. aprila 2023. godine.

Izvor: QHA

Četvrtak, 23.03.2023.

19:59

Turska predstavila novu zver:
EFE/OLEG PETRASYUK

Proizvodnje BMC Defense su nazvali "Novi Altay".

Južna Koreja i Turska je potpisala ugovor da se motori koje je razvila južnokorejska kompanija SNT Heavy Industries koriste na tenkovima Altaj. Pronalaženje ovog motora bilo je moguće nakon godina traženja.

Generalni direktor turske kompanije BMC izjavio je da serijska proizvodnja projekta glavnog borbenog tenka Altay, koji je zvanično pokrenut 29. jula 2008. godine, nije mogla da počne zbog embarga koji je Nemačka uvela na motore i menjače koje je Turska kupila od Nemačke.

Kompanija BMC će ove godine turskim oružanim snagama snabdevati tenkove Altay opremljene motorima koje isporučuju kompanije iz Južne Koreje.

SNT Heavy Industries će snabdevati Altaj automatskim menjačem od 1.500 konjskih snaga. Ukupna vrednost posla je 74,9 miliona dolara. Period ugovora traje do 2027. godine, ali sa mogućnošću produženja — po ceni od 141 milion dolara — između 2028. i 2030. godine. Južnokorejska kompanija je precizirala da je sporazum potpisan nakon temeljnog testiranja transmisije koja će biti ugrađena na tenk Altay.

U proleće 2022. godine, turski proizvođač oklopnih vozila BMC uspešno je integrisao južnokorejski motor Doosan DV27K u dugoočekivani tenk Altay. BMC je ranije potpisao ugovor sa dve južnokorejske kompanije, Doosan Infracore Co. i S&T Dynamics Co. za motor i menjač.

Očekuje se da će ova ispitivanja, koja će biti sprovedena uz učešće Oružanih snaga Turske, Turske direkcije za odbrambenu industriju i predstavnika BMC-a, trajati između 1,5 i 2 godine. Kompanija ima za cilj da pokrene masovnu proizvodnju Altaja 2025. godine.

Kao što je gore pomenuto, BMC naziva tenkove koji se trenutno proizvode kao “Novi Altaj”. Generalni direktor BMC-a objašnjava zašto je tenk ponovo kršten. “Tenk na kojem smo sada radili nije stari tenk. To je potpuno nova konfiguracija. Tokom poslednjih nekoliko godina imali smo priliku da identifikujemo i rešimo nekoliko problema. Bilo je mnogo problema, mnogo naučenih lekcija i mnogo promene na tenku kao rezultat njih“, rekao je generalni direktor kompanije BMC.

Nemački embargo na oružje usledio je posle turske antiterorističke operacije u severnoj Siriji, koja je ciljala i teroriste Daeša i vojno krilo PKK i njen sirijski ogranak, IPG.

Ankara je dugo kritikovala nemačke vlasti jer nisu preduzele ozbiljne mere protiv PKK, koju Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija navode kao terorističku organizaciju i koja je vodila terorističku kampanju protiv Turske više od 40 godina, uzrokujući smrt skoro 40.000 ljudi, uključujući žene i decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: