Moskva preti: Pogledajte u nebo... Oglasila se i "meta"

Nakon pretnji da je hipersonična raketa ispaljena iz Severnog mora s ruskog broda, oglasio se Međunarodni krivični sud.

Izvor: Osloboðenje

Četvrtak, 23.03.2023.

10:59

Moskva preti: Pogledajte u nebo... Oglasila se i
Iustracija/: EPA/NASA

Pretnju je izrekao nekadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev u ponedeljak, a Međunarodni krivični sud (MKS) je izrazio zabrinutost zbog "pretnji" iz Moskve nakon izdavanja naloga za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina za ratne zločine.

Predsedništvo Skupštine država članica MKS objavilo je da "žali zbog ovih pokušaja ometanja međunarodnih napora da se osigura odgovornost za dela koja su zabranjena opštim međunarodnim pravom".

Skupština je ponovo potvrdila nepokolebljivu podršku MKS, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

"Međunarodni krivični sud oslikava našu kolektivnu posvećenost borbi protiv nekažnjivosti za najteže međunarodne zločine. Kao krajnja institucija, Sud je komplementaran nacionalnim jurisdikcijama", navodi se u saopštenju i pozivaju se sve države da poštuju sudsku i tužilačku nezavisnost.

Medvedev je u ponedeljak rekao da je "sasvim moguće zamisliti da je hipersonična raketa ispaljena iz Severnog mora sa ruskog broda u haškom sudu".
"Pogledajte pažljivo u nebo", dodao je.

Naredba za hapšenje Putina koju je MKS izdao u petak tereti ruskog predsednika za ratni zločin, odnosno nezakonitu deportaciju hiljada ukrajinske dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Podeli: