Ruski psi rata: Zatvor ili puška, biraj šta ti je draže

Ministarstvo odbrane Velike Britanije reklo je u utorak da će hiljade ruskih zatvorenika koji su se pridružili Vagner grupi verovatno biti pomilovani.

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 23.03.2023.

10:15

Ruski psi rata: Zatvor ili puška, biraj šta ti je draže
Foto: Profimedia

Vagner je prošle jeseni regrutovao najviše zatvorenika. Istima je prilikom ulaska u Vagner rečeno da će im zatvorske kazne biti poništene nakon šest meseci vojne službe. Britansko Ministarstvo procenjuje da je otprilike pola zatvorenika koji su se borili na strani Vagnera poginulo ili ranjeno.

Britanci dodaju da dokazi koje su prikupili upućuju na to da će oni koji su preživeli rat i odradili spomenutih šest meseci zaista biti pušteni.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin doneo je dekret kojim su ozakonjeni sertifikati na osnovu kojih će zatvornici biti pušteni.

S obzirom na to da je Vagneru zabranjeno da borce traži u zatvorima, britansko Ministarstvo odbrane smatra da će plaćenička vojska Jevgenija Prigožina uskoro imati ozbiljnih kadrovskih problema.

Uz to, pitanje je kako će se veliki broj često nasilnih zločinaca koji su prošli ukrajinsko ratište prilagoditi na slobodu i život u ruskom društvu. Putin se tokom rata u Ukrajini u više navrata oslanjao na Prigožinovu plaćeničku vojsku i ona mu je pomogla da u Bahmutu na istoku zemlje ostvari određene pobede.

Čelnik Vagnera se više puta pohvalio da su upravo njegovi vojnici osvojili komade ukrajinske teritorije kod Soledara, Popasne i Lisičanska, piše Dejli mejl.

Prigožin nije u dobrim odnosima s ruskim vojnim establišmentom, neki ruski zvaničnici strahuju da bi šef Vagnera nakon rata u Ukrajini mogao zaratiti s Putinom i pokušati da zagospodari perifernim ruskim oblastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: