Vučević u Briselu: "U ratu velikih mali najčešće stradaju i mi smo to više puta iskusili"

Ministar odbrane Miloš Vučević, na poziv visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, učestvuje danas na prvom "Šuman forumu".

Izvor: B92

Utorak, 21.03.2023.

11:31

Vučević u Briselu:
Foto: Ministarstvo odbrane

Forum je posvećen partnerstvima u oblasti bezbednosti i odbrane koji se održava u Briselu.

Ministar Vučević učestvovaće u više sesija na kojima će biti razmatrana pitanja u vezi sa aktuelnom bezbednosnom situacijom u svetu, najnovijim pretnjama i izazovima i njihovim posledicama na globalnom nivou, zatim uspostavljanja novih partnerstava i jačanje međunarodne saradnje, kao i na sesiji u vezi sa odgovorom na krize.

Tokom održavanja Foruma, ministar Vučević imaće i više bilateralnih sastanaka, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ovogodišnji, prvi "Šuman forum" okuplja prvenstveno ministre odbrane iz 45 partnerskih zemalja i 27 država članica EU, kao i međunarodne i regionalne organizacije sa kojima EU sarađuje po pitanjima bezbednosti i odbrane.

Cilj foruma, koji će se održavati svake druge godine, je da okupi ministre odbrane država članica EU i partnerskih zemalja, kao i predstavnike ključnih međunarodnih i regionalnih organizacija, odnosno civilnog sektora i akademske zajednice u cilju održavanja dijaloga na visokom nivou u vezi sa međunarodnom bezbednošću i odbrambenim pitanjima.
Foto: Ministarstvo odbrane
Partnerstvo Srbije i Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane traje već više od jedne decenije i ogleda se prvenstveno kroz doprinos vojnim operacijama i misijama EU. Poziv za učešće na ovom važnom forumu pokazatelj je da je Republika Srbija prepoznata kao jedan od značajnijih partnera Evropske unije u oblasti bezbednosti i odbrane.

Učešće na "Šuman forumu" prilika je da se razmene iskustva i mišljenja sa ministrima odbrane država članica EU, visokim zvaničnicima institucija EU, ali i predstavnicima drugih partnerskih država i međunarodnih organizacija sa kojima Republika Srbija zajedno učestvuje na zadacima očuvanja stabilnosti i mira u svetu.

Sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Varheljijem

Foto: Ministarstvo odbrane
Vučević sastao se danas u Briselu sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem.

Posle sastanka, ministar odbrane istakao je da je susret sa komesarom Varheljijem kruna svih današnjih sastanaka u Briselu i naglasio da je "Šuman forum" bio prilika da se čuju razmišljanja o bezbednosnim izazovima i rizicima s kojima se suočavaju i Evropa i svet, ali da je bilo reči i o ratu u Ukrajini.

"Forum je bio dobra prilika da vidite ljude, da razumete poruke, da mi kao Srbija razumemo šta će se dalje dešavati, kako Evropska unija razmišlja. Bolje biti prisutan nego odsutan, jer možete da kažete nešto što je bitno za nas i da promovišete srpsku poziciju i srpske stavove", rekao je ministar Vučević.

Prema njegovim rečima, ključna uloga naše zemlje je "da preživi sve ovo", jer kako je naglasio "u ratu velikih mali najčešće stradaju i mi smo to istorijski više puta iskusili".

"Nama je za nijansu komplikovanija situacija. Kada kažem 'za nijansu' to sam rekao diplomatskim rečnikom, imajući u vidu pitanje Kosova i Metohije. Mi smo zemlja kandidat, strateško opredeljeni da budemo članica Evropske unije, ali s pozicije vojnih saveza vojno neutralna država i sa otvorenim pitanjem, odnosno problemom, izazovima oko Kosova i Metohije gde nije ista primena aršina, kao što je narativ oko Ukrajne gde se insistira na nepovredivosti granica, suverenitetu jedne međunarodno priznate države, s čim Srbija apsolutno nema nikakav problem, naprotiv. S druge strane, nama se ne prihvata ili ne priznaje takva pozicija", poručio je ministar Vučević.

On je dodao da ima pozitivnih efekata posle razgovora u Ohridu i da je pozicija Srbije nešto bolja.

"Utisak ljudi sa kojima sam ovde razgovarao je da je Srbija bila više konstruktivni partner u razgovorima u Ohridu koji nisu nimalo laki. Nije ništa ni završeno, u krajnjem slučaju nije ništa još ni potpisano, ali postoji želja da se ide u sveukupnu normalizaciju srpsko-albanskih odnosa", rekao je ministar odbrane te izrazio zadovoljstvo što je danas imao priliku da se sastane sa kolegama iz Bugarske, Kipra, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i sa visokim zvaničnicima Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: