Svetski mediji jednoglasni: Vučić nije potpisao, izborio se za ZSO

Svetski mediji izvestili su o dijalogu u Ohridu, prenoseći da nije ništa potpisano, a da je prva od obaveza tzv. Kosova uspostavljanje ZSO.

Izvor: B92

Nedelja, 19.03.2023.

10:18

Svetski mediji jednoglasni: Vučić nije potpisao, izborio se za ZSO
Foto: Profimedia

"Dojče vele" prenosi reči Žozepa Borelja, diplomate EU, koji je kazao da je nakon maratonskih razgovora koji su trajali 12 sati je postignut nekakav dogovor, ali da ništa nije potpisano.

Britanska agencija "Rojters" u kratkom izveštaju nakon sastanka u Ohridu ističe da su se Beograd i Priština posle 12-časovnih razgovora pod pokroviteljstvom EU usaglasili o implementacionom aneksu sporazuma o putu normalizacije međusobnih odnosa, ali potpisi su izostavljeni.

"Rojters" u prvi plan stavlja apsolutni prioritet pregovora, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, te i oni prenose Boreljove reči da je albanska strana prihvatila da pokrene formiranje ZSO.

Podsetimo, nakon dugih pregovora u Ohridu predsednik Aleksandar Vučić izvojevao je pobedu za Srbiju, posle čega je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zakukao u svom obraćanju.

Upravo to je jutros glavna vest u albanskim medijima: Kurti mora da formira ZSO, upravo ono što je sinoć rekao i Vučić na konferenciji za novinare.

Ovo je, u najkraćem, epilog pregovora:

  • Razgovori trajali čak 12 sati


Dijalog sa evropskim posrednicima počeo je juče nešto posle 10 ujutro u vili "Biljana" u Ohridu. Najpre su se učesnici sreli sa domaćinom, Dmitrom Kovačevskim, premijerom Severne Makedonije, a razgovarali su i sa sprecijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Dijalog je počeo odvojenim sastancima Vučića i Kurtija sa evropskim posrednicima, a potom je počela i trilaterala, koja je trajala skoro pet sati, sa kraćim pauzama.
  • Ništa nije potpisano


Nakon razgovora, svi učesnici su izneli svoje viđenje stvari, ali je suština da nikakav dokument juče u Ohridu nije potpisan.

"Nisam ni danas ništa potpisao, stavio sam do znanja šta su crvene linije, ali napravljen je pomak u konstruktivnoj atmosferi", kazao je Vučić nakon razgovora.
  • Vučić danas u 11 objašnjava šta je dogovoreno


Predsednik Srbije će se danas u 11 sati obratiti građanima kako bi predstavio pojedinosti u vezi sa planom implementacionog aneksa koji je u subotu uveče dogovoren u Ohridu.
  • Napredak ka EU će se meriti individualno


U Ohridu je juče dogovoreno i da će ubuduće ono što se bude ispunjavalo iz implementacionog plana biti merilo za evropski put.

"Sada će nas pratiti posebno: ko šta ispunjava od onoga na šta se obavezao", rekao je Vučić.

Borelj je kazao da će "obe strane biti vezane ovim sporazumom koji će biti deo njihovog evropskog puta".

"Mi u EU ćemo tražiti da strane ispunjavaju svoje obaveze, jer su one sada ili će biti deo njihovog evropskog puta", istakao je Borelj.
  • ZSO mora odmah


Predsednik Srbije izvestio je da je Zajednica srpskih opština (ZSO) stavljena kao prioritetna obaveza. Kazao je i da veruje da će prištinska strana ispuniti da se odmah ide u proces formiranja. Reč je o članu 7 sporazuma, koji će prema rečima Borelja odmah početi da se primenjuje, kao i da je "Kosovo prihvatilo da odmah pokrene proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za Srbe na Kosovu".

Kurti, međutim, navodi da ovaj član "govori o samoupravljanju srpske zajednice".
  • Donatorska konferencija za 5 meseci


Tokom razgovora bilo je reči i o donatorskoj konferenciji. Tačnije, u evropskom predlogu za normalizaciju odnosa, u članu 9 piše da "obe strane uzimaju u obzir posvećenost EU i drugih donatora da uspostave poseban paket investicija i finansijske podrške za zajedničke projekte Strana u ekonomskom razvoju, povezivanju, zelenoj tranziciji i drugim ključnim oblastima".

Da bi se primenio ovaj član, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodeljena pre nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.
  • Deklaracija o nestalima


Evropski predlog je predvideo da se "strane slažu da će produbiti buduću saradnju u oblastima ekonomije, nauke i tehnologije, transporta, odnosa iz oblasti sprovođenja zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, religije, sporta, zaštite životne sredine, nestalih osoba, raseljenih i drugih sličnih oblasti zaključivanjem određenih sporazuma".
  • Od ponedeljka Vučić razgovora sa parlamentarnim strankama


Predsednik Srbije najavio je da će od početka sledeće nedelje o svemu o čemu se pregovaralo u Ohridu razgovarati i sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli: