Eskobar: Osnivanje ZSO obaveza koja se ne može izbeći

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je danas da je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom obaveza koja se ne može izbeći.

Izvor: Tanjug

Petak, 17.03.2023.

22:20

Eskobar: Osnivanje ZSO obaveza koja se ne može izbeći
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Eskobar, koji je ranije danas u Prištini razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao je za RTV21 da ne želi da izgleda kao da se protivi tzv Kosovu kada pominje osnivanje ZSO, jer je to, kako je naveo, zapravo dogovoreno pre 10 godina.

"Ne želim da delujem kontradiktorno kada kažem da će biti Zajednice srpskih opština, ali to se pojavljuje u Briselskom sporazumu, pojavljuje se u ovom sporazumu, pojavljuje se u zaključcima Evropskog saveta, pojavljuje se u našim politikama. Dakle, u suštini, ne možemo da izbegnemo potrebu za osnivanjem takve zajednice“, rekao je Eskobar, prenosi Reporteri.

On je naveo da očekuje od Kurtijeve vlade da osnuje ZSO, jer je neophodan hitan napredak.

"Naravno da očekujem da će to biti ova vlada jer nam je napredak potreban odmah“, rekao je on.

U Ohridu će sutra biti održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Kako je najavljeno iz EU, sastanak će biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: