Ursula nije htela da odgovori na jedno pitanje o Srbiji

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od velike važnosti.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.03.2023.

07:49

Ursula nije htela da odgovori na jedno pitanje o Srbiji
Tanjug/(AP Photo/Andrew Harnik

Prema njenim rečima, to je krucijalno za stabilnost, bezbednost i prosperitet regiona. Istakla je i da se nada da će obe strane "iskoristiti trenutak" u dijalogu i biti konstruktivne u predstojećim razgovorima.

Ona je to rekla tokom intervjua koji je organizovala Evropska novinska agencija čiji je član Tanjug, zajedno sa još 16 agencija iz EU, sa Zapadnog Balkana i iz Ukrajine.

Na podsećanje Tanjuga da je o dijalogu Beograda i Prištine razgovorala i sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i na pitanje koliko je za proces proširenja i stabilnost Evrope važno da Beograd i Priština normalizuju odnose, kao i koje bi bile posledice ako pregovori 18. marta u Ohridu ne donesu rezultat, Fon der Lajen je rekla da je to mogućnost za obe strane i izrazila nadu da će biti konstruktivne.

"Rat u Ukrajini je podvukao geostratešku važnost procesa proširenja. Mi bi hteli da naši zapadnobalkanski partneri budu što je moguće više nama bliži i što je moguće brže'', rekla je Fon der Lajen.

Ona je rekla da, kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, postoji evropski plan i da je taj plan na stolu.

''Mislim da je to sada prava mogućnost za obe strane da iskoriste trenutak.Normalizacija je od velike važnosti, krucijalna za stablinost, bezbednost i prosperitet regiona. Zaista se duboko nadam da će obe strane biti veoma konstruktivne u sledećim razgovorima", istakla je Fon der Lajen.

Na pitanje kakve bi mogle da budu posledice za obe strane ukoliko dijalog ne donese rezultat, ona je rekla da treba da se sačekaju pregovori, a zatim vide rezultati.

Hajde da prvo pregovaramo, a zatim ćemo pogledati rezultate, zaključila je Fon der Lajen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: