Nije kraj: Dižu i F-16?

Ukrajina će tražiti borbene avione četvrte generacije kao što je američki F-16 nakon što obezbedi tenkove, rekao je Jurij Sak, savetnik ukrajinskog ministra.

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 26.01.2023.

17:08

Nije kraj: Dižu i F-16?
EPA-EFE/Grzegorz Michalowski POLAND OUT

Ukrajina je u sredu dobila veliki podsticaj svojim snagama kada su Nemačka i Sjedinjene Države najavile da će poslati tenkove u Kijev, okončavši višenedeljni diplomatski ćorsokak po tom pitanju.

"Sledeća velika stvar sada će biti borbeni avioni“, rekao je Sak Rojtersu u telefonskom intervjuu.

Ukrajinske vazduhoplovne snage imaju flotu zastarjelih borbenih aviona iz sovjetske ere koji su proizvedeni prije nego što je Kijev proglasio nezavisnost prije više od 31 godine.

Ratni avioni se koriste za presretanje i napad na ruske položaje.

"Ako ih dobijemo (zapadne borbene avione), prednosti na bojnom polju će biti ogromne... Ne radi se samo o F-16 (američkim višenamenskim borbenim avionima): avioni četvrte generacije, to je ono što želimo“, rekao je Sak. .

Zapadna vojna podrška bila je od vitalnog značaja za Kijev i brzo se razvijala tokom rata. Pre napada, čak je i ideja isporuke oružja Ukrajini bila veoma kontroverzna, ali su zapadne isporuke od tada rušile tabu za tabuom.

"Nisu hteli da nam daju tešku artiljeriju, pa su je dali nama. Nisu hteli da nam daju sisteme Himars, onda su nam dali. Nisu hteli da nam daju tenkove, sada nam daju tenkove. Osim nuklearnog oružja, ne ostaje ništa što nećemo dobiti“, rekao je Sak.

Ukrajina, koju je Rusija napala u februaru prošle godine, takođe želi da dobije rakete dugog dometa sa Zapada.

Moskva je besno reagovala u sredu nakon što je Nemačka odobrila isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini, u odluci koja će sigurno pojačati ofanzivnu moć Ukrajine.

Zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Finer rekao je za MSNBC u četvrtak da će Sjedinjene Države razgovarati o ideji slanja borbenih aviona "veoma pažljivo" sa Kijevom i njegovim saveznicima.

"Još nismo odlučili niti isključili bilo kakve konkretne sisteme. Pokušali smo da prilagodimo našu pomoć fazi borbe u kojoj se nalaze Ukrajinci", rekao je Finer.

Uprkos nedostatku značajnog opipljivog napretka u ovom pitanju, ukrajinsko vazduhoplovstvo je tokom celog rata uporno tražilo bolje avione.

Ukrajinski pilot kodnog imena Juice rekao je Rojtersu prošlog meseca da mnogi njegovi vršnjaci u vazduhoplovstvu uzimaju časove engleskog u svoje slobodno vreme u iščekivanju da će Kijev jednog dana dobiti strane avione kao što je borbeni avion F-16.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Podeli: