Usvojen novi zakon u Rusiji

Ruski poslanici danas su usvojili zakon kojim se ograničava prenos ličnih podataka državljana Rusije u inostranstvo.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.07.2022.

20:32

Usvojen novi zakon u Rusiji
Ilustracija: Shutterstock/Marian Weyo

A od onih koji planiraju to da učine, zahteva se da unapred obaveste nadležne institucije Ruske Federacije zadužene za upravljanje domenom komunikacija.

Zakon koji je tek u drugom čitanju izglasan u Dumi, Donjem domu parlamenta, jedan je od nekoliko na kojima je vlada radila dok se Rusija suočavala sa posledicama strogih i obimnih zapadnih sankcija uvedenih zbog vojne akcije u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Aktuelno zakonodavstvo praktično ne reguliše prekogranični prenos ličnih podataka, što predstavlja značajnu pretnju u sadašnjoj spoljnopolitičkoj situaciji", navodi se u obrazloženju podnetom uz predlog zakona.

Autori zakona tvrde da više od 2.500 entiteta registrovanih u Rusiji barata ličnim podacima građana i prenosi ih u druge zemlje, uključujući i "neprijateljski nastrojene" države koje su Moskvi uvele sankcije.

Rusija je već označila političke protivnike predsednika Vladimira Putina kao "ekstremiste" i veliki broj njih je lišen slobode.

Mnogi disidenti su pobegli iz zemlje zbog obračuna vlasti sa neistomišljenicima koji se intenzivirao u poslednje dve godine, pa je i najistaknutija ruska organizacija za ljudska prava ove godine zatvorena jer se nije pravilno registrovala kao strani agent.

Otkako je Moskva u februaru poslala trupe u Ukrajinu, dodatno je ograničena mogućnost iznošenja drugačijih stavova, a uvedene su i zatvorske kazne u trajanju do 15 godina za izveštavanje koje se razlikuje od zvaničnih izveštaja o "specijalnoj vojnoj operaciji Rusije".

Od tada su skoro svi nezavisni mediji zatvoreni.

Paketom amandmana na krivični zakonik predviđena je kazna do osam godina zatvora za "poverljivu saradnju" sa stranim organizacijama ili zbog deljenja informacija koje bi mogle da se iskoriste protiv Rusije.

Novim zakonom se uvodi maksimalna četvorogodišnja zatvorska kazna za "ponovljeno javno prikazivanje simbola nacizma ili drugih ekstremističkih organizacija", a Rusi koji učestvuju u vojnim akcijama "suprotno interesima Ruske Federacije" mogu biti kažnjeni do 20 godina zatvora.

Predlog zakona bi "poboljšao efikasnost sistema za otkrivanje, sprečavanje i suzbijanje kriminalnih aktivnosti koje se sprovode u cilju podrivanja temelja ustavnog sistema, odbrambenih sposobnosti zemlje i državne bezbednosti", navodi se u obrazloženju priloženom uz tekst novog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: