EU odobrila - Ukrajini i Moldaviji otvoren put; "Ovo je kraj ruskog sveta"

Lideri EU 27 odobrili status kandidata za članstvo u EU za Ukrajinu i Moldaviju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.06.2022.

20:37

EU odobrila - Ukrajini i Moldaviji otvoren put;
Tanjug/ AP Photo/Olivier Matthys

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da će na samitu Evropskog saveta u Briselu Ukrajina, Moldavija i Gruzija dobiti status kandidata.

"Ukrajina i Moldavija će dobiti status kandidata, uz uzimanje u obzir da postoje neki uslovi koji se moraju ispuniti. I za Gruziju je to jasan put ka Evropskoj uniji", objavio je na svom Tviter nalogu Borel.

On je dodao i da će se na sastanku razgovarati o "posledicama rata Rusije protiv Ukrajine i daljoj podršci Ukrajini". "Veoma smo zabrinuti zbog posledica rata na cene i nestašice hrane. Bojimo se da Rusija pokušava da izazove glad u mnogim zemljama koje zavise od pšenice i da blokira izvoz ukrajinskog žita", izjavio je visoki predstavnik. Lideri EU 27 na samitu u Briselu nakon višečasovne debate odlučili su da podrže preporuke Evropske komisije za dodeljivanje kandidatskog satatusa Ukrajini i Moldaviji, objavio je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel na Tviteru.

”U pitanju je istorijski trenutak. Ovo je ključni kora na vašem putu ka EU. Čestitam Volodomiru Zelenskom i Maii Sandu kao i narodu Ukrajine i Moldavije. Imamo zajedničku budućost”, pourčio je Mišel.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Laje takođe je čestala liderima Ukrajine, Moldavije, ali i Gruzije koja je dobila evrospku perspektivu.

”Vaše zemlje su deo evrospke porodice, a današnja odluka lidera to potvrđuje”, poručila je Lajen na Tviteru.

Fon der Lajen izjavila je danas da je uverena da će Ukrajina i Moldavija krenuti što je brže moguće u sprovođenje neophodnih reformi.

"Nema boljeg znaka nade za gradjane Ukrajine, Moldavije i Gruzije u ovim teškim vremenima", rekla je ona novinarima na marginama samita EU u Briselu nakon što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU, dodajući da još uvek treba da urade domaći zadatak, preneo je Rojters.

"Duboko sam uverena da naša odluka koju smo danas doneli jača sve nas. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju pred ruskom agresijom", istakla je ona.

Fon der Lajen je kazala da današnja odluka jača i Evropsku uniju jer još jednom pokazuje svetu da je Evropska unija ujedinjena i jaka u suočavanju sa spoljnim pretnjama. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas potez Evropske unije da prihvati njegovu zemlju za kandidata za članstvo i nazvao to jedinstvenim i istorijskim trenutkom u odnosima sa 27-članim blokom.

"Budućnost Ukrajine je u EU", napisao je on na Tviterum, preneo je Rojters.

Više blagostanja ali i reda

Predsednica Moldavije Maja Sandu izjavila je danas da je potez Evropske unije da dodeli status kandidata njenoj zemlji istorijski dan. Ona je dodala da je pred Moldavijom težak put, koji će zahtevati mnogo rada i truda, preneo je Rojters.

U objavi na Fejsbuku, ona je navela da će članstvo u EU doneti više blagostanja, više mogućnosti i više reda u toj maloj zemlji, koja se nalazi izmedju Ukrajine i Rumunije.

"Kraj ruskog sveta"

"Ovo je kraj ruskog sveta u Ukrajini i kraj ere ruskog lobija u Evropi. Ukrajina je zvanični kandidat za EU, a Evropa je ujedinjena kao nikad pre. Pred nama je težak put, ali poenta je dokazana: Mi smo dio civiliziranog sveta i raskrstili smo puteve sa Rusijom, zemljom zombija", reči su kojima je Mihajlo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog komentarisao odluku da se Ukrajini dodeli status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Podeli: