Može li Srbija da se izbori sa dojavama o bombama? "Enorman je broj prijava" VIDEO

Prva dojava o bombama u Srbiji desila se kada je poleteo avion koji je saobraćao na relaciji Beograd - Moskva.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2022.

14:01

Može li Srbija da se izbori sa dojavama o bombama?
Deposit/ToskanaInc

Pretnje po bezbednost građana Srbije prelile su se na skoro sve institucije sa većim brojem građana.

"Kada je reč o broju kontradiverzionih timova Ministarstvo unutrašnjih poslova raspolaže sa dovoljnim brojem tih timova. Ovde je problem što je broj tih prijava enorman i što postojeći kapaciteti ne mogu da zadovolje sve bezbednosne potrebe. Svi resursi su angažovani u reševanju problema koji su nastali tim lažnim dojavljivanjem", navodi prof. Saša Mijalković sa Kriminalističko-policijskog univerzitet za TV Prva.

Strah među građanima posebno su izazvale dojave o bombama u školama, a deca su odmah morala da se zaštite.

"Mladi su budućnost ove zemlje i bezbednost mladih je prioritet. Tu se ulaže maksimalan napor, ali to ne znači da se drugi objekti kontrolišu sa manje pažnje i efikasnosti. Naš obrazovni sistem nema posebne protokole kada je reč o postupanju u tim vanrednim situacijama", objašnjava Mijalković.

Posebno je začuđujuće to što se pretnje nastavljaju na svakodnevnom nivou i do sada toliki broj dojava nije zabeležen u našoj zemlji.

"Poslednjih nekoliko decenija se susrećemo sa ozbiljnim pretnjama po nacionalnu bezbednost. Svesni smo ratova, agresije i navikli smo da živimo sa tim. Ovde je problem uloga medija u izveštavanju o tim događajima. Mediji bi mogli manje senzacionalistički da izveštavaju o tim događajima", navodi Mijalković.
Podsećanja radi, nepoznati počinioci su mejlom dostavljali tragove o tome gde se nalaze bombe i to slali pojedinim institucijama. Pored dojava da su bombe postavljene u tržnim centrima, nakon čega je naređena hitna evakuacija dojave su se "prelile" i na ostale institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Podeli: