Tajni jezik trgovaca narkoticima: Drogi davali romantična imena VIDEO

Američka agencija za suzbijanje narkotika, DEA, dešifrovala je tajni slikovni jezik u komunikaciji narko-klanova u svetu i na Balkanu.

Izvor: Prva TV

Ponedeljak, 17.01.2022.

19:47

Tajni jezik trgovaca narkoticima: Drogi davali romantična imena VIDEO
FOTO:Printscreen/Prva

Taj jezik su primenjivali i šefovi srpske filijale “kavačkog klana” Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Drogu kojom su trgovali nazivali su romantičnim imenima.

Klan Veljka Belivuka predvođen šefom “kavčana” Radojem Zvicerom, drogu je konzumirao u velikim količinama i rasturao Srbiji, ali i širom Evrope i omiljeni kokainski beli prah zvali su snežna pahulja, a ekstazi crveno srce.

Novinar, Mladen Radulović rekao je da je takvo imenovanje droge rađeno već nekoliko decenija.

"Po inerciji, već nekoliko decenija, u telefonskoj, kasnije i internet komunikaciji, trgovci narkoticima i sami naručioci, koriste razne smajliće i emotikone kako bise zavarao trag organima policije."

Medu dešifrovanim simbolima je veliki broj emotikona, odnosno smajlića, kojima se uglavnom simbolizuje uticaj droge na raspoloženje.

Tako kokain predstavlja smajli snežne pahulje, Sneška, ključa ili ribice, dok je ilustracija za heroin braon srce ili zelena zmija.

Radulović kaže da se ove oznake koriste već godinama.

"I to su neke oznake koje su u upotrebi određeno vreme. Već nekoliko godina od kako su emotikoni ušli u prvi plan."

Za metadon koristi plavo srce, kristal ili epruveta. MDMA označava se crvenim srcem, znakom iks, pilulom ili bombonom. univerzalni znak za drogu crveni list.

Karteli osim narkotika, emotikonima označavaju i psihoaktivne lekove, mahom antidepresive. Tako je ilustracija za ksanaks čokolada, pilula ili autobus.

Do ovih saznanja DEA je došla dugotrajnom istragom južnoameričkih i evropskih klanova.

O ovoj temi saznajte više u videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: