Rat na pomolu? Pet je razloga

Članak koji je objavio portal "Nešenel interest" poziva SAD da podrže tursko-azerbejdžanski savez kao protivtežu Iranu i Rusiji na Kavkazu i Bliskom istoku.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Iran gomila vojsku na granici sa Azerbejdzanom jer im odatle preti Izraelski upad.

  Rusija je u odlicnim odnosima i sa Jermenijom, i sa Azerbejdzanom.

  Turska je u dobrim odnosima sa Rusijom, i u odlicnim sa Azerbejdzanom, pre svega protiv Jermenije, a volela bi da potkaci i Iran.

  Iran i Rusija sa druge strane ipak imaju dodira u Siriji, makar to bio samo pakt o nenapadanju.

  Sve u svemu, krs analiza.
  (Goran, 11. oktobar 2021 23:17)

  # Link komentara

 2. Eto,kako svetski mirotvorci SAD rade za svetski mir.Isto su tako i oni lično,Amerikanci,doveli Talibane na vlast u Avganistanu samo da bi napravili problem Rusima,a onda drugima,Evropskoj uniji,pokušavaju da uvale što više migranata.Ne kažem da je Rusija demokratska država,čak šta više udaljeni su od toga svetlosnim vekovima,ali ovo što rade SAD je baš podlo i pokvareno.Zar ne rekoše da su za stabilokratiju,a prave požare gde god mogu i stignu.Realno,cenim da Rusi bolje prijatelje od Jermena u tom delu sveta i nemaju...
  (Mita, 11. oktobar 2021 23:02)

  # Link komentara

 3. Zna se ko su najveći proizvođači oružja na svetu.
  Njima upada kašika u med čim se ratuje negde malo podalje od granice
  (Gagi, 11. oktobar 2021 22:26)

  # Link komentara

 4. znali su Amerikanci zašto se iz Avganistana povlače bez naoružanja.
  (čist račun, 11. oktobar 2021 22:14)

  # Link komentara

 5. Iran je onomad prepeglao americku bazu u Iraku, a da Amerika nije smela da pisne. Ne bi bilo pametno zamerati se Teheranu.
  (Kobaja Grande, 11. oktobar 2021 22:07)

  # Link komentara

 6. @dmr Јерменија је само на папиру савезник Русије - задњих неколико година су јаке струје у Јерменији против Русије и Путина, што заједно са прозападном владом их никако не прави више савезником - у овом тренутку су они више клијент који купује оружје и то је то. Њихова претерана самоувереност и мишљење да им Русија више није потребна (да ће Америка да прискочи ако затреба) разбила им се о главу, са последицама које ће осећати годинама. Са друге стране Азербејџан је своју политику градио на сарадњи са многима, тачно поставивши циљеве, резултат видимо - Русија Турска, Израел су ту, за сада као бизнис партнери и као неко ко има заједничког непријатеља - Иран
  (Avaya, 11. oktobar 2021 21:56)

  # Link komentara

 7. Koji li je poredu ovo najvljeni rat da mi samo to znati!
  (sandokan, 11. oktobar 2021 21:42)

  # Link komentara

 8. Tekst je smesan, i ptice na grani znaju da je Nagorno Karabah izgubljen, jer su Jermeni izabrali pro-americku vladu.
  (Mico, 11. oktobar 2021 21:26)

  # Link komentara

 9. Situacija je mnogo komplikovanija od ovakvog objašnjenja da postoje dva vojna saveza. To nije baš tako, niti ti savezi postoje niti je to tako jednostavno. Odnosi Rusije i Azerbejdžana su jako dobri, možda i najbolji od svih ovih država. Rusija ima koncesije na većinu azerbejdžanskih izvora gasa i obe države imaju jako veliki interes u tome. Većinu naoružanja Az kupuje od Rusa i to je deo tog paketa. Na kraju krajeva, Rusija se i unešala u sukob u Siriji upravo zbog gasa iz Az.
  Sve to pokazuje da je Rusiji najvažnija država sa kojom želi dobre odnose upravo Azerbejdžan. Zbog toga su i isposlovali ovakav završetak sukoba u N. Karabahu gde je Az dobio mnogo.
  Sve je dodatno jasnije kad se vidi ko je autor teksta, Ukrajinac, što je neko rekao "što je babi milo to joj se snilo".
  (Zacvo, 11. oktobar 2021 21:18)

  # Link komentara

 10. Kakvi ratovi kome su dobro doneli.
  (Istina, 11. oktobar 2021 21:09)

  # Link komentara

 11. u iranu zivi vise azerbejdzanaca nego u matici, 12 do 15 miliona, sto nije zanemarljivo na ukupan broj, posebno ako razmisljas o ratu sa maticnom drzavim tog naroda.
  (maki, 11. oktobar 2021 20:46)

  # Link komentara

 12. Neverovatno koliko su podmukli!!!
  (Ljubo, 11. oktobar 2021 20:43)

  # Link komentara

 13. Muka mi je od ovih nasih pogresnih analiza,branjenja Rusije i ideja po principu sta je babi milo to joj se i snilo.
  (Marko, 11. oktobar 2021 20:34)

  # Link komentara

 14. Ne bas tacna analiza, malo je bajata. Rusi su ostali u Siriji sa svojim bazom a odnosi sa Turskom nisu tako losi kao sto odnosi Turske i USA nisu sjajni kao nekada.
  Bliski istok USA vise ne kontrolise kao nekada a vojna industrija neka sanja nove ratove
  (Niko im ne brani, 11. oktobar 2021 20:33)

  # Link komentara

 15. Nesposobni Ukrajinci prizivaju rat da bi uvukli Amere u sukob i tako naškodili Rusiji, nadajući se da će tada neko u njihovo ime voditi rat i vratiti im Krim i Donjeck. Narod u Ukrajini gladuje dok političari pljačkaju i pale nacionalne vatre na kojima će goreti obični ljudi. Dokle god narod ne ustane i ne počisti zemlju od kriminalaca, presvučenih u političare, Ukrajina (kao i svaka druga siromašna zemlja) će propadati.
  (Snorke, 11. oktobar 2021 20:28)

  # Link komentara

 16. Rata neće biti jer ne odgovara ni Azerima ni Irancima. Prvi se još uvijek konsoliduju poslije rata u kojem su povratili veliki dio svoje teritorije ali u kojem nisu postigli sve zacrtane ciljeve. Osim toga Azeri moraju ponovo naseliti teritorije na kojima ih nije bilo od 90tih. Za to treba novac a u ratu se novac troši mnogo brže nego u miru. Na kraju Iran nije Jeremenija ako ništa mnogostruko je veći. Iran ima pametnija posla nego ratovati s Azerima. Nemaju potrebu otvarati front na svojim granicama kad to mogu raditi u Siriji i Iraku koji su postali države klijenti Irana. Na kraju koji su to ciljevi jedne i druge države koje bi postigle tim ratom? Veliki Azerbejdžan? Čak i kad bi u nekim čudnim okolnostima došlo do pobjede Azerbejdžana što bi oni s tom teritorijom ali i sa stanovnicima. Bez obzira na jezik koji dijele sa Azerima u Iranu kulturološka razlika je toliko velika da bi vrlo brzo došlo do sukoba unutar Azerskog društva koje nije baš homogeno. Odnos između Bakua i Nakhčevana nije uvijek tako harmoničan. Irancima Azerbejdžan sa još kojim milionom Azera sigurno ne treba. Obje zemlje bi u takvom srazu samo izgubile.
  (TangoBravo, 11. oktobar 2021 20:24)

  # Link komentara

 17. @inputiranje,
  Iran je zemlja u kojoj je Jermenska dijaspora jedna od najvecih van Jermenije.
  Uzgred, ovaj pamflet je u cilju pokušaja destabilizacije Rusije. Ukrajina da ima bilo kakve analitičare i u bilo čemu, ne bi bila u situaciji u kojoj jeste.
  (Vladimir, 11. oktobar 2021 20:22)

  # Link komentara

 18. ovi ameri samo sanjaju ratove, mora da industrijsko vojnom kompleksu ponestalo novca, jer rusija,kina, eu nikad vise nisu prodavali oruzja.
  (marko, 11. oktobar 2021 20:19)

  # Link komentara

 19. Svet je spreman za svetski rat. Vreme je .
  (Rale, 11. oktobar 2021 20:18)

  # Link komentara

 20. Što je babi milo, to joj se i snilo... Ne cvetaju im ruže, iz raznih, pa i nekih pomenutih razloga, ali daleko je to od rata koji nikome ne treba. Baš nikome osim Vašingtona. A što se tiče fantazmagorije o nekakvom "bezbedonosnom partnerstvu" Azerbejdžana i Izraela to je žešća nebuloza. Azeri imaju dil sa Rusima od kojih i kupuju najviše oružja (60%) ali naravno, ima se može se, pa se diversifikuju izvori (ISR&TR) i bira se skupo&savremeno što je očekivano.
  (Gospodar Zarin, 11. oktobar 2021 20:13)

  # Link komentara

 21. Uf, jezik pregrizli! Daleko bilo i R od rata.
  (Svetozar, 11. oktobar 2021 20:10)

  # Link komentara

 22. Nema od toga nista, i to iz vise razloga:
  1. Amerikanci ne podrzavaju Tursku. Uveli im sankcije zbog kupovine S400, nisu im isporucili F35, u cijem razvoju je i Turska ucestvovala, iako su avioni placeni, a piloti bili na obuci u Americi. A uz to stalno prete Turskoj da nece proci nekaznjeno ako naruce jos oruzja iz Rusije.
  2. Tu je Rusija, a ni pod kojim uslovima, ni zbog koga nece uci u rat sa Rusijom
  3. Tu je i Iran. Odmah bi se umesao i Izrael, sto bi dovelo do mnogo vecih sukoba nego sto se misli.
  4. Americi trenutno ne treba jos jedan fijasko.
  (Bob, 11. oktobar 2021 20:10)

  # Link komentara

 23. Sabice Iran Azerbejdžance u maticu.Ipak su oni fanatici.
  (Veliki Serif, 11. oktobar 2021 20:09)

  # Link komentara

 24. Saveznistvo Azerbejdzana i Izraela te Irana i Jermenije je najbolji dokaz da je geopolitika najvazniji faktor u medjunarodnim odnosima,vazniji od istorije,ideologije,religije..bilo cega. Jevreji i Jermeni,dva naroda koji su doziveli najveci genocid u 20.veku nalaze se na suprotnim stranama,iako nemaju nikakav direktan sukob i iako bi bilo logicno da su saveznici zbog bolne istorije. Ali,geopolitika je jaca od svega.
  (Oliver, 11. oktobar 2021 20:07)

  # Link komentara

 25. Voleli bi Ameri malo da zapapre corbu gde mogu medjutim situacija u svetu je slozenija nego sto je ikada bila. Hibridni treci svetski rat je vec u toku, svi igraju igru, nema saveza i prijatelja, samo interesi koji se preko noci menjaju. Ovde vise nema upravljanja i kontrole, konji jure bez kocijasa i niko ne zna kuda ce sve da odvede. Svi imaju neke agende medjutim nema vise jasnih granica i planova, moglo bi se reci da je svet realno u haosu :)
  (LEmi, 11. oktobar 2021 20:07)

  # Link komentara

 26. Uvazeni profesor bolje da objasni kako je Jermenija dozivela krah a da je imala punu podrsku SAD i njihova Vlada je bila u potpunosti prozapadna. Zabrinjavajuce za Ukrajinu.
  (jagodinac, 11. oktobar 2021 19:42)

  Jermenija je u savezu sa Rusijom..
  (drmr, 11. oktobar 2021 19:56)

  # Link komentara

 27. Gdje rat? U Rusiji? Ma nemoj? Sto nije u Meksiku?
  (Amos Dundee, 11. oktobar 2021 19:53)

  # Link komentara

 28. Uvazeni profesor bolje da objasni kako je Jermenija dozivela krah a da je imala punu podrsku SAD i njihova Vlada je bila u potpunosti prozapadna. Zabrinjavajuce za Ukrajinu.
  (jagodinac, 11. oktobar 2021 19:42)

  # Link komentara

 29. Kažu u tekstu Iran podržava Jermeniju u sukobu sa Azerbejdžanom, gluposti, pa sami Iranci govore da jedino što podržavaju su međunarodno priznate granice Jermenije i Azerbejdžana i to je sve. Ukoliko Jermenija i Iran ipak završe u istom savezu to će biti zbog agresije ovih neoosmanista.
  (inputiranje, 11. oktobar 2021 19:40)

  # Link komentara

 30. Pa neče valjda nesvrstana braća da ratuju između sebe?
  (Luis, 11. oktobar 2021 19:39)

  # Link komentara