"Novi treći put" analizira: Zašto je Istočna Nemačka postala izvor populizma

Kada se 1989. rušio Berlinski zid, građani Istočnog Berlina, ali i Istočne Nemačke (DDR), nadali su se promenama nabolje. Ulazak u godinu ujedinjenja, na srušenom zidu, građani su proslavili uz Dejvida Haselhofa i njegovu pesmu “Looking for freedom”, simbolički stvarno tražeći slobodu nakon više decenija komunističke diktature.

Pošaljite komentar
 1. Koja nezahvalnost! Žive najmanje 30% bolje od svih novih članica EU-a iz istočnog lagera. Preko 1.000 milijardi eura socijalnih transfera je iz državnog proračuna, u zadnjih tridesetak godina otišlo u ex DDR.
  (Spectator, 25. oktobar 2021 11:10)

  # Link komentara

 2. Meni je više fascinantno da je većina glasački orijentisana prosistemski.
  (Antisistemski stav je normalan, 9. oktobar 2021 20:58)

  # Link komentara

 3. Zato što je već iskusila jednu ''plemenitu i vizionarsku'' upravljačku elitu na leđima, pa im ne treba nova. Nekad crvena i sovjetska, danas žuto-liberalna.
  (Konstantin, 28. septembar 2021 17:48)

  # Link komentara

 4. Ništa novo. Istočna Nemačka je bila leglo nacizma. Pruski generali su Hitlera spasili u Minhenu i posle naredili svojim partijama da glasaju za njega. Sve se opet vrti u krug. Nekada nisi morao da naglašavaš da si antifašista, to je bila stvar dobrog ukusa, vaspitanja i duha. Sada je opet populizam za nepismene i za kvaziobrazovanu srednju klasu iznedrio nove fašiste kojima se prosti puk klanja. Svuda su na vlasti džiberi. Kada čovek pogleda Borisa Džonsona, Merkelovu i Makrona... prosto zaplače za Čerčilom, De Golom i Vili Brantom.
  Biće opet velikog zla, ovaj put i poslednji put... jer sad idioti imaju nuklearno oružje.
  (Mali Hijavata, 27. septembar 2021 16:50)

  # Link komentara

 5. Zato sto su po poreklu vecina saksonci koji su poznati kao ratoboran narod koji ne trpi ostale.Vekovima su se borili protiv svakogm i protiv Prusije iprotiv Austrije, Rusije, bili su za Napoleona itd.Imaju taj revolucionisticki mentalitet.
  (Kaiser Roger, 25. septembar 2021 14:30)

  # Link komentara

 6. Svugde ima budala, nažalost mogu i da glasaju..,..
  (Bvb, 25. septembar 2021 14:22)

  # Link komentara

 7. Bas je obrnuto.

  Vidim po svojim kolegama istocnim Nemcima da lakse prepoznaju totalitarizam nego "zapadni" Nemci, jer su se u socijalizmu sa tim sretali svakog dana.
  (Pozdrav iz Nemacke, 25. septembar 2021 13:40)

  # Link komentara

 8. Seze to jos mnogo dalje. jos od vremena Prusije i pre toga
  (sasa, 25. septembar 2021 12:45)

  # Link komentara