Ruralne oblasti najteže pogođene u SAD

Ruralni okrug Džerald u Južnoj Dakoti nije imao nijedan slučaj koronavirusa više od dva meseca.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.10.2020.

22:05

Ruralne oblasti najteže pogođene u SAD
Getty Images/Al Bello

Međutim, u poslednje dve nedelje broj zaraženih po broju stanovnika jedan je od najviših u SAD

Ruralne oblasti u Viskonsinu, Severnoj Dakoti, Južnoj Dakoti i Montani su u vrhu liste po broju zaraženih po broju stanovnika već dve nedelje, prema podacima Univerziteta "Džons Hopkins".

"Samo ođednom se pojavilo i buknulo je", kaže doktor Tom Din, jedan od tri lekara u oblasti Džerald.

Lekari i zdravstveni zvaničnici u malim gradovima boje se da bi zaraza mogla da ugrozi mesta u kojima su zdravstveni resursi ograničeni.

Mnogi od njih navode da moraju da se bore sa stavovima stanovništva o nošenju maski, koji su dodatno ojačali kroz stranačko opredeljenje i lažno uverenje da su seoski krajevi imuni na zaraze, javlja Glas Amerike.

Din, koji je počeo da piše kolumnu za lokalni nedeljnik "True Dakotan", zapazio je poslednjih nedelja da je svaki 37. stanovnik njegove oblasti testiran pozitivno na korona virus.

Virus se pojavio i u domu za stare u Vesington Springsu u kome su mu bili roditelji i gde mu je otac preminuo.

Možda šest smrtnih slučajeva u ovom mestu ne zvuči tako mnogo u poređenju sa hiljadama preminulih u gradovima, ali to u zajednici od oko dve hiljade ljudi, procenat smrtnosti čini četiri puta višim nego na nivou cele države, napominje Din.

U oblastima sa par hiljada stanovnika, broj slučajeva u odnosu na broj stanovnika se može povećati nakon malog žarišta, a ishod može biti kao u najgore pogođenim gradovima.

Čak i pored rasta broja zaraženih, guverneri iz redova republikanaca nisu još reagovali, navodi Glas Amerike.

Guverner Severne Dakote Dag Burgum govorio je o pojačanom riziku u oblastima širom savezne države, ali je ipak odbio da naredi obavezno nošenje maski.

Guvernerka Južne Dakote Kristi Noem, koja je, kako navodi VOA, zaradila reputaciju među konzervativcima izbegavajući zatvaranje ekonomije, okrivila je testiranje za rast broja zaraženih.

Ta savezna država imala najviši broj zaraženih u poslednje dve nedelje po broju stanovnika, prema Projektu za praćenje Kovida.

Konzervativne grupe u Viskonsinu, tužile su demokratskog guvernera Tonija Eversa što je naložio obavezno nošenje maski, dodaje Glas Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: