Diplomci kasnije u penziju od fizičkih radnika

Građani sa diplomama u Britaniji će raditi duže u sklopu planova koji će omogućiti ljudima koji se bave fizičkim poslovima da ranije traže državnu penziju.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.03.2023.

12:57

Diplomci kasnije u penziju od fizičkih radnika
Ilustracija: Shutterstock/Africa Studio

Radnici se suočavaju sa brzim povećanjem starosnog doba za odlazak u penziju, što je osmišljeno da spreči sve starije stanovništvo da dovede Britaniju do bankrota, preneo je londonski "Tajms".

Međutim, izuzetak su radnici koji nisu išli na fakultet ili koji rade fizičke poslove.

Državni sekretar za rad i penzije Mel Strajd odložio je u četvrtak odluku o povećanju starosnog doba za odlazak u državnu penziju nakon izbora 2025. godine, ali je otvorio mogućnost da do povećanja na 68 godina dođe u sledećoj deceniji.

"Tajms" navodi da generacija između 1981. i 1996. godine sada može da očekuje da će umreti tri godine ranije nego što se pre procenjivalo, prema najnovijim procenama, a Strajd je rekao da "niz neizvesnosti" o prosečnom životnom veku i stanju državne ekonomije znači da odluka o povećanju starosne granice neće biti doneta pre 2026. godine.

Trenutna granica za odlazak u penziju je 66 godina, a Strajd je rekao da će se povećati na 67, kako je planirano, za tri godine.

Međutim, revizija baronice Lusi Nevil-Rolf, konzervativca i članice kabineta vlade, preporučuje povećanje na 68 godine između 2041. i 2043. godine.

Ona kaže da će "oštro" produženje starosne granice značiti mnogo veći porez ili manje izdašnu potrošnju na penzije u narednoj deceniji.

Potrošnja na penzije, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koja trenutno iznosi 15,1 odsto BDP, do sedamdesetih će porasti na 25,6 odsto nacionalnog dohotka, kako se broj penzionera poveća za pet miliona.

Da bi se zaustavili rastući troškovi, Nevil-Rolf preporučuje da se potrošnja na državne penzije, koja trenutno iznosi 4,8 odsto BDP, ograniči na šest procenata kako bi se osigurao "veći stepen pravičnosti u potrošnji među generacijama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: