Ovih pet banaka drže više od polovine tržišta u Srbiji

Svega pet banaka "drže" više od polovine bankarskog tržišta u našoj zemlji.

Izvor: B92.net/Ana Ristoviæ

Četvrtak, 25.11.2021.

09:30

Ovih pet banaka drže više od polovine tržišta u Srbiji
Ilustracija: David Burrows/Shutterstock

Naime, trenutno u Srbiji posluju 24 banke, a najnoviji podaci Narodne banke Srbije (NBS) pokazuju da prvih pet banaka u ukupnoj bilansnoj aktivi bankarskog sektora Republike Srbije čine gotovo 60 odsto.

"Prvih pet banaka po visini bilansne aktive su Banca Intesa ad Beograd, OTP Banka Srbija ad Novi Sad, Unicredit Bank Srbija ad Beograd, Komercijalna banka ad Beograd i Raiffeisen Banka ad Beograd", navode za B92.net iz NBS.

U proteklom periodu, podsećaju, došlo je do više promena u vlasničkoj strukturi banaka kod nas.

"Narodna banka Srbije, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, nadzire takve promene, rešavajući zahtev banke za davanje saglasnosti za pripajanje pod uslovima koji su regulisani Zakonom o bankama i podzakonskim propisima koji su u nadležnosti Narodne banke Srbije, a koji se, između ostalog, odnose na ekonomsku opravdanost statusnih promena odnosno pripajanja, kao i na to da statusna promena ne može imati negativne posledice na stanje na finansijskom tržištu", napominju iz ove institucije.

Promene vlasničke strukture banaka u prethodnom periodu uglavnom su inicirale matične banke u skladu sa odlukama njihovih akcionara, kao posledica situacija i promenjenih okolnosti na tržištima matičnih banaka, odnosno globalnih procesa ukrupnjavanja u okviru bankarskih grupacija.

"Banke to ne bi smele da rade" VIDEO

"Zahvaljujući regulatornim i nadzornim merama i aktivnostima Narodne banke Srbije, ukrupnjavanje banaka u Republici Srbiji nije dovelo do smanjenja kvaliteta finansijskih usluga koje banke pružaju građanima i privredi, već je, naprotiv, doprinelo većoj efikasnosti i unapređenju kvaliteta proizvoda i usluga, kao i većoj otpornosti bankarskog sektora, a samim tim i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema. U poslednjih pet godina banke koje su prestale da posluju, odnosno koje su pripojene drugim bankama su: Alpha Bank Srbija ad Beograd, Findomestic banka ad Beograd, Piraeus Bank ad Beograd, Jugobanka Jugbanka ad Kosovska Mitrovica, Societe Generale banka Srbija ad Beograd, Vojvođanska banka ad Novi Sad i mts banka ad Beograd", preciziraju.

Prema njihovim rečima, promena vlasničke strukture bilo koje banke, koja podrazumeva sticanje (direktno ili indirektno) vlasništva u banci koje omogućava 5 odsto ili više glasačkih prava, dozvoljena je samo uz prethodnu saglasnost Narodne banke Srbije.

"U tom smislu, građani nemaju razloga da sumnjaju u sigurnost i stabilnost poslovanja banke, jer sama promena vlasničke strukture ne utiče na kontinuitet poslovanja banke, kao ni na prava i obaveze koje je banka do te promene preuzela, te posledično nema ni uticaja na promenu statusa klijenata banke. Kada jedna banka stekne vlasništvo u drugoj banci i postane njen novi akcionar, ta banka i dalje ima ista prava i obaveze prema klijentima koje je imala i pre promene vlasništva. Ugovori koji su zaključeni do trenutka promene vlasništva u banci ne trpe nikakvu izmenu, te klijenti zadržavaju sva prava koja su ugovorena s bankom. Svi proizvodi i usluge koje banka pruža klijentima ostaju nepromenjeni. Do promene može doći jedino ako banka koja je promenila vlasnika ponudi klijentima druge uslove za korišćenje bankarskih proizvoda i usluga, s tim što od klijenata zavisi da li će ih prihvatiti", naglašavaju u NBS.

Dodatno, postupak po zahtevu Raiffeisen banke a.d. Beograd za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u Credit Agricole banci Srbija a.d. Novi Sad, koje će joj omogućiti 100 odsto glasačkih prava u ovoj banci je u toku, kao i postupak po zahtevu Eurobank a.d. Beograd za davanje saglasnosti za pripajanje Direktne banke a.d. Kragujevac ovoj banci. U narednom periodu očekuje se i pripajanje NLB Banke a.d. Beograd banci Komercijalna banka a.d. Beograd i sticanje vlasništva u Sberbank Srbija a.d. Beograd od strane AIK banke a.d. Beograd.

Kako je kupljena Sberbanka i šta to znači za klijente u Srbiji?

"U pogledu očekivanja za naredni period, proces konsolidacije, a samim tim i broj banaka na tržištu, zavisiće od individualnih odluka i poslovnih politika akcionara, koji će se voditi zakonitostima jednog konkurentnog tržišta i svojim poslovnim interesima, kao i od ocene Narodne banke Srbije o ekonomskoj opravdanosti tih statusnih promena i uticaja na stanje na finansijskom tržištu. Narodna banka Srbije podržava ulazak bonitetnih investitora u bankarski sektor Republike Srbije, ceneći reputaciju budućeg vlasnika i imajući u vidu finansijsku stabilnost koju vlasnik treba da očuva", poručuju naši sagovornici.

Kao i do sada, dodaju, o svakom zahtevu Narodna banka Srbije odlučivaće u skladu sa zakonom propisanom postupku, vodeći računa o stabilnosti bankarskog sektora i zaštiti sredstava deponenata.

"Na kraju ističemo da je zahvaljujući odlučnim i neophodnim reformama, kao i intenzivnim regulatornim aktivnostima Narodne banke Srbije u prethodnom periodu, uspostavljen adekvatan okvir za poslovanje banaka i povoljan ambijent za ulazak i poslovanje investitora", zaključuju za naš portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Podeli: