Buduću premijerku Italije obesili kao Musolinija FOTO

Buduća premijerka Italije Đorđa Meloni danima puni naslovnice, kako zbog svog političkog programa, tako i zbog privatnog života.

Izvor: B92

Petak, 30.09.2022.

14:14

Buduću premijerku Italije obesili kao Musolinija FOTO
Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Đorđa Meloni, koja će, po svemu sudeći, postati prva premijerka Italije na čelu nejekstremnije desničarski orijentisane vlade od Drugog svetskog rata, privukla je pažnju javnosti svojim zapaljivim govorima i populističkim stavom.

Najavila je pripajanje (ili kako bi ona rekla, "vraćanje") Istre i Dalmacije Italiji, nazvala Tita zlotvorom koji je predvodio pokolje i kom treba oduzeti orden Italijanske Republike, i dosledno izražavala evroskepticizam i snažnu antimigrantsku politiku.

Buduća premijerka Italije Đorđa Meloni: Puši, pije, karta se i želi Istru i Dalmaciju FOTO

Na njeno skorašnje etabliranje na političkoj sceni Italije reagovale su i brojne javne ličnosti, poput Damijana Davida, koji je izjavio nakon prebrojavanja glasova da je osvanuo "tužan dan za Italiju".

A na internetu su podeljena mišljenja. Dok jedni pozdravljaju politiku (samo)proklamovane "majke, hrišćanke i nacionalne patriotkinje", drugi su bili nemilosrdni prema Đorđi Meloni, nazvavši je novim Musolinijem.

Stoga se na Vikipediji, na nekoliko minuta, desila promena koja je zacementirala to poređenje.

Na zvaničnoj stranici Đorđe Meloni jedan od korisnika Vikipedije okrenuo je njenu fotografiju za 180 stepeni. Asocijacija je poprilično nedvosmislena.

Fašistički diktator Benito Musolini, koji je predvodio nacističku marionetsku državu Republiku Salo u severnoj Italiji, uhvaćen je, ubijen i zajedno sa svojom ljubavnicom obešen za noge na milanskom trgu 1945. godine, gde su ih prolaznici pljuvali i kamenovali.

Ova "promena" na njenom zvaničnim profilu ispravljena je nakon nekoliko minuta, ali poruka korisnika Vikipedije da sa Đorđom Meloni stiže Musolinijevo vreme, više je nego jasna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Dobrodošli!

B92.tv – sve na dohvat ruke

Otkrijte svet televizije koja prati korak sa vremenom - predstavljamo vam potpuno redizajnirani portal B92.tv.

0:00

12.3.2024.

7 d

Podeli: